Abbas I

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Persian hallitsijaa. Egyptin varakuninkaasta kerrotaan artikkelissa Abbas I (Egypti).
Dominicus Custosin tekemä kaiverros Abbasista

Abbas I (pers. ‏شاه عباس بزرگ‎) (s. 27. tammikuuta 1571 Herat, Persia – k. 19. tammikuuta 1629) oli Persian šaahi ja safavididynastian merkittävin hallitsija. Hänen valtakautensa kesti 42 vuotta (1587–1629). Abbasin edeltäjä oli hänen isänsä Mohammed Khodabanda.

Mohammed Khodabandan aikana safavidien valta oli hiipumassa ja osmanit ahdistelivat läntisiä ja uzbekit itäisiä maakuntia. Abbasin otettua valta hän teki ensin rauhan osmanien kanssa ja keskittyi uzbekkeihin. Hän valtasi takaisin uzbekeiltä Mašhadin ja vuonna 1597 kukisti ne Heratin taistelussa ja pakotti uzbekit perääntymään Amu-Darjan taakse.

Vuonna 1599 Abbas I suoritti mittavan armeijan uudistuksen brittiläisen Robert Shirleyn ja kenraali Allahverdi Khanin johdolla. Musketit ja tykistö merkitsivät selvää kehitystä sotavoimassa. Vuonna 1602 Abbas julistikin sodan osmaneita vastaan. Seuraavana vuonna hän oli jo vallannut Persian aiemmin menettämän Bagdadin ja vuonna 1605 voitolla Basrassa Abbas oli laajentanut valtakuntansa jo Eufratin taakse. Sulttaani Ahmed I:sen oli pakko luovuttaa Širvan ja Kurdistan Abbasille vuonna 1611. Portugalilaisilta Abbas valloitti Bandar Abbasin ja Hormuzin saaren.

Abbas I laajensi Persian valtakunnan suurvallaksi. Hänen valtionsa ulottui Tigrikseltä Indukselle. Sotilaallisen menestyksen lisäksi suurvalta-asemaksi nousua edisti Abbasin kehittämä tehokas hallintajärjestelmä. Hän myös rakennutti merkittäviä rakennuksia, kuten Meidan Emamin Isfahaniin, jonne hän siirsi pääkaupunkinsa vuonna 1592.

Abbasin kuoleman jälkeen valtaan astui hänen poikansa Safi.

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Abbas I of Persia
Tämä poliitikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.