Luettelo Iranin kaupungeista

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tämä on luettelo Iranissa sijaitsevista kaupungeista. Artikkeli on kaksiosainen. Ensimmäinen osa esittää Iranin suurimmat kaupungit taulukkomuodossa asukaslukuineen ja provinsseineen. Artikkelin toisessa osassa on luetteloitu Iranin kaupunkeja aakkosjärjestyksessä.

Iranin suurimmat kaupungit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Iranissa oli maan tilastokeskuksen mukaan persialaisen kalenterin vuoden 1390 (2011) väestönlaskennan aikaan yhteensä 1 139 kaupunkia. Näistä vähintään miljoonan asukkaan suurkaupunkeja oli kahdeksan, 250 000–999 999 asukkaan kaupunkeja 21, 100 000–249 999 asukkaan kaupunkeja 57, 50 000–99 999 asukkaan kaupunkeja 81, 25 000–49 999 asukkaan kaupunkeja 103 ja 10 000–24 999 asukkaan kaupunkeja 221 kappaletta. [1]

Oheinen taulukko listaa Iranin suurimmat kaupungit vuoden 2011 väestönlaskennan mukaisessa suuruusjärjestyksessä. Kustakin kaupungista on esillä nimi, nimi persiaksi (farsiksi), provinssi, sekä väkiluku vuosien 1996, 2006 ja 2011 väestönlaskennoissa. Taulukossa ovat aluksi Iranin yli 250 000 asukkaan kaupungit. Ne voi järjestää otsikkosarakkeen avulla esimerkiksi aakkosjärjestykseen. [2]

Nimi
(ilman tarkkeita)
Nimi
persiaksi (+ transl.)
Provinssi
(tai lyhenne)
Väkiluku
1996
Väkiluku
2006
Väkiluku
2011
Teheran تهران, Tehrān Teheran &&&&&&&&06758845.&&&&006 758 845 &&&&&&&&07797520.&&&&007 797 520 &&&&&&&&08154051.&&&&008 154 051
Mashhad مشهد Razavi Khorasan &&&&&&&&01887405.&&&&001 887 405 &&&&&&&&02427316.&&&&002 427 316 &&&&&&&&02749374.&&&&002 749 374
Esfahan اصفهان, Eṣfahān Esfahan &&&&&&&&01266072.&&&&001 266 072 &&&&&&&&01602110.&&&&001 602 110 &&&&&&&&01756126.&&&&001 756 126
Karaj کرج Alborz &&&&&&&&&0940968.&&&&00940 968 &&&&&&&&01386030.&&&&001 386 030 &&&&&&&&01614626.&&&&001 614 626
Tabriz تبریز, Tabrīz Itä-Azerbaidžan &&&&&&&&01191043.&&&&001 191 043 &&&&&&&&01398060.&&&&001 398 060 &&&&&&&&01494998.&&&&001 494 998
Širaz شیراز, Šīrāz Fars &&&&&&&&01053025.&&&&001 053 025 &&&&&&&&01227331.&&&&001 227 331 &&&&&&&&01460665.&&&&001 460 665
Ahvaz اهواز, Ahvāz Khuzestan &&&&&&&&&0804980.&&&&00804 980 &&&&&&&&&0985614.&&&&00985 614 &&&&&&&&01112021.&&&&001 112 021
Qom قم Qom &&&&&&&&&0777677.&&&&00777 677 &&&&&&&&&0959116.&&&&00959 116 &&&&&&&&01074036.&&&&001 074 036
Kermanšah کرمانشاه, Kermānšāh Kermanšah &&&&&&&&&0692986.&&&&00692 986 &&&&&&&&&0794863.&&&&00794 863 &&&&&&&&&0851405.&&&&00851 405
Urmia ارومیه, Orūmīyeh Länsi-Azerbaidžan &&&&&&&&&0435200.&&&&00435 200 &&&&&&&&&0583255.&&&&00583 255 &&&&&&&&&0667499.&&&&00667 499
Rašt رشت Gilan &&&&&&&&&0417748.&&&&00417 748 &&&&&&&&&0557366.&&&&00557 366 &&&&&&&&&0639951.&&&&00639 951
Zahedan زاهدان, Zāhedān Sistan ja Balutšistan &&&&&&&&&0419518.&&&&00419 518 &&&&&&&&&0567449.&&&&00567 449 &&&&&&&&&0560725.&&&&00560 725
Kerman کرمان, Kermān Kerman &&&&&&&&&0384991.&&&&00384 991 &&&&&&&&&0515114.&&&&00515 114 &&&&&&&&&0534441.&&&&00534 441
Hamedan همدان, Hamadān Hamedan &&&&&&&&&0401281.&&&&00401 281 &&&&&&&&&0479640.&&&&00479 640 &&&&&&&&&0525794.&&&&00525 794
Yazd یزد Yazd &&&&&&&&&0326776.&&&&00326 776 &&&&&&&&&0432194.&&&&00432 194 &&&&&&&&&0486152.&&&&00486 152
Arak اراک, Arāk Markazi &&&&&&&&&0380755.&&&&00380 755 &&&&&&&&&0446760.&&&&00446 760 &&&&&&&&&0484212.&&&&00484 212
Ardabil اردبیل, Ardabīl Ardabil &&&&&&&&&0340386.&&&&00340 386 &&&&&&&&&0418262.&&&&00418 262 &&&&&&&&&0482632.&&&&00482 632
Bandar-e Abas بندرعباس, Bandar-e 'Abās Hormozgan &&&&&&&&&0273578.&&&&00273 578 &&&&&&&&&0379301.&&&&00379 301 &&&&&&&&&0435751.&&&&00435 751
Eslamshahr اسلام‌شهر, Eslāmshahr Teheran &&&&&&&&&0265450.&&&&00265 450 &&&&&&&&&0357389.&&&&00357 389 &&&&&&&&&0389102.&&&&00389 102
Zanjan زنجان, Zanjān Zanjan &&&&&&&&&0286295.&&&&00286 295 &&&&&&&&&0349713.&&&&00349 713 &&&&&&&&&0386851.&&&&00386 851
Qazvin قزوین, Qazvīn Qazvin &&&&&&&&&0291117.&&&&00291 117 &&&&&&&&&0355338.&&&&00355 338 &&&&&&&&&0381598.&&&&00381 598
Sanandaj سنندج Kordestan &&&&&&&&&0277808.&&&&00277 808 &&&&&&&&&0316862.&&&&00316 862 &&&&&&&&&0373987.&&&&00373 987
Khorramabad خرم آباد, Khorramābād Lorestan &&&&&&&&&0272815.&&&&00272 815 &&&&&&&&&0333945.&&&&00333 945 &&&&&&&&&0348216.&&&&00348 216
Gorgan گرگان, Gorgān Golestan &&&&&&&&&0188710.&&&&00188 710 &&&&&&&&&0274438.&&&&00274 438 &&&&&&&&&0329536.&&&&00329 536
Sari ساری, Sārī Mazandaran &&&&&&&&&0195882.&&&&00195 882 &&&&&&&&&0261293.&&&&00261 293 &&&&&&&&&0296417.&&&&00296 417
Malard ملارد, Malārd Teheran &&&&&&&&&&088118.&&&&0088 118 &&&&&&&&&0228713.&&&&00228 713 &&&&&&&&&0290817.&&&&00290 817
Qods قدس Teheran &&&&&&&&&0138278.&&&&00138 278 &&&&&&&&&0230147.&&&&00230 147 &&&&&&&&&0283517.&&&&00283 517
Kashan كاشان, Kāshān Esfahan &&&&&&&&&0201372.&&&&00201 372 &&&&&&&&&0253509.&&&&00253 509 &&&&&&&&&0275325.&&&&00275 325
Golestan گلستان, Golestān (Solṭānābād) Teheran &&&&&&&&&0112554.&&&&00112 554 &&&&&&&&&0231905.&&&&00231 905 &&&&&&&&&0259480.&&&&00259 480

Iranin kaupunkeja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Iran Statistical Yearbook 1390 (2011–2012) (Yli 100 000 asukkaan kaupungit taulukossa 2.10 julkaisun sivuilla 116–117 ja kaupunkien kokoluokat taulukossa 2.11 sivulla 119) Statistical Centre of Iran (via ismat.info). Viitattu 23.7.2015. (englanniksi)
  2. Thomas Brinkhoff: Iran: Major and Midsize Cities (Aineistolähteeksi ilmoitetaan Iranin tilastokeskus) citypopulation.de. Viitattu 22.7.2015. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]