Bandar Abbas

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

{{{alt}}}
Kaupungin sijainti Iranissa.
Kaupunkinäkymää

Bandar Abbas on Hormozgānin provinssin pääkaupunki Etelä-Iranissa. Sitä kutsuttiin aikaisemmin Gameroniksi tai Qameruniksi. Kaupunki on saanut nimensä šaahi Abbas I:n mukaan, joka perusti sataman vuonna 1623 portugalilaisista saavuttamansa voiton jälkeen. Vuodesta 1793 vuoteen 1868 Iran vuokrasi Bandar Abbasin Omanille. Kaupunki oli 17 000 asukkaan kalastuskaupunki vielä vuonna 1955. Nykyään kaupungissa on vajaat 400 000 asukasta.

Irakin–Iranin sodan aikana kaupungista kehittyi kaupallinen keskus, koska Iranin merkittävä kaupallinen keskus Khorramshahr oli Irakin miehittämä. 1990-luvun alkuun mennessä kolme neljäsosaa Iranin tuonnista tuli Bandar Abbasin kautta. Kaupungin merkittäviä teollisuuden aloja ovat puuvilla­kankaiden valmistus, kalanjalostusteollisuus, öljynjalostus, alumiinin ja teräksen valmistus sekä kaupungin ulkopuolella kaivostoiminta. Kaupungin edustalla olevaan Hengamin saarta ympäröi lisäksi maakaasu­kenttä.

Geopolitiikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hormuzinsalmen alueen hallintaan liittyvien sotilaallisten kysymysten ja Iranin ydinkriisin vuoksi alueella on sotilaallista jännitystä. Yksi ranskalainen ja yksi saksalainen sekä kaksi ruotsalaista on tuomittumilloin? puolen vuoden sekä puolentoista vuoden vankeusrangaistuksiin. Ranskalaisen ja saksalaisen katsottiin saapuneen läheiselle saarelle luvatta ja ruotsalaisten katsottiin valokuvanneen sotilaallisiksi luokiteltavia kohteita.

Iran piti maaliskuussa 2006 Suuri profeetta -nimisen sotaharjoituksen alueella osoittaakseen puolustusvalmiuttaan.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]