Hormuzinsalmi

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Hormuzinsalmi
Hormuzinsalmi satelliittikuvassa. Iranin eteläpuolella olevan Hormuzinsalmen vasemmalla puolella on Persianlahti ja oikealla puolella Omaninlahti, jota kautta pääsee Arabianmerelle
Hormuzinsalmi satelliittikuvassa. Iranin eteläpuolella olevan Hormuzinsalmen vasemmalla puolella on Persianlahti ja oikealla puolella Omaninlahti, jota kautta pääsee Arabianmerelle
Muut nimet تَنگِه هُرمُز‎ /Tangeh-ye Hormoz (arab.)
: مَضيق هُرمُز‎ /Maḍīq Hurmuz (pers.)
Sijainti Arabian niemimaan ja Iranin välissä
Merialue Persianlahti
Vesialue Arabianmeri
Valtio
Valtio Omanin lippu Oman
Yhdistyneiden arabiemiirikuntien lippu Yhdistyneet arabiemiirikunnat
Iran
kapein kohta 54 km

Hormuzinsalmi (persiaksi:تنگه هرمز—Tangeh-ye Hormoz, arabiaksi: مضيق هرمز‎—Maḍīq Hurmuz) on salmi, joka erottaa Persianlahden ja Omaninlahden toisistaan. Näin salmi erottaa Arabian niemimaan muusta Aasiasta. Salmi sijaitsee Iranin ja Yhdistyneiden arabiemiirikuntien liiton ja Omanin välissä. Salmi on kapeimmillaan noin 54 kilometriä leveä. Hormuzinsalmen läpi kulkevat Iranista, Irakista ja Kuwaitista sekä muista Persianlahden öljymaista tulevat tankkerit. Salmessa on kaksi tankkereiden kulkukäytävää. Salmen läpi kulkee noin 20 prosenttia maailman öljystä[1]. Liikenne on 15 tankkeria/päivä. Siksi salmi on ollut kriisiaikoina strategisesti tärkeä. Hormuzinsalmen läpi on käyty jo vanhoina Kaksoisvirtainmaan Sumerin sivistyksen aikoina kauppaa. Iran on moneen otteeseen uhannut sulkea Hormuzin salmen, muttei ole tehnyt sitä, osin siitä syystä että sen omatkin öljykuljetukset kulkevat salmen kautta.

Iran Hormuzin salmen vartijana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hormuzinsalmen pohjoisranta kuuluu Iraniin, joten Iran pystyisi ainakin teoriassa sulkemaan salmen. Sitä Iran ei kuitenkaan ole koskaan tehnyt. Iranin olisi mahdollista käyttää salmen sulkemista talouspakotteena Persianlahden muita öljyvaltioita ja/tai Persianlahden öljyä ostavia kuluttajamaita, lähinnä länsimaita vastaan.

Hormuzin salmi on kapeimmillaan 54 km leveä, joten sen sulkeminen ei ole kovin helppoa. Tosin Iranilla on käytössään erilaisia merimaaliohjuksia, joita se voisi ampua lahden pohjoisrannoilta tankkereihin. Toisaalta ohjukset olisi mahdollista tuhota ilmaiskuin.

Salmi voidaan teoriassa sulkea joko kokonaan tai osittain. Täysi sulkeminen estäisi Iranin omatkin öljykuljetukset salmen kautta, mikä haittaisi myös Iranin omaa taloutta vakavasti. Iranin osittainenkin salmen sulku merkitsisi melko varmasti suurvaltojen vastatoimia ja erilaisia vaikeuksia Iranille. Iran on myös riidellyt vuonna 1992 Arabiemiirikuntien liiton kanssa Abu Musan saaresta, jonka Iran valtasi 1971 kahden muun saaren mukana[2]. Iran on uhannut Hormuzinsalmen sulkemisella useaan otteeseen 1980-luvulla. Iran puhui salmen sulkemisesta myös vuonna 1997[3]. Iran väläytti Hormuzinsalmen sulkemista vastavetona mahdolliselle Israelin tekemälle iskulle maan ydinlaitoksia vastaan vuonna 2008 liittyen Iranin ydinkriisiin.

Eräs Yhdysvaltain laivastoupseeri vastasi vuonna 2008 Iranin uhkaukseen, että Iranin puuttuminen öljykuljetuksiin tulkitaan Washingtonissa sotatoimena.

Vuonna 2011 Iranin öljytulot olivat suuremmat kuin aiemmin huolimatta pakotteista, joita muu maailma oli maalle asettanut maan ydinaseeseen tähtäävänä laajalti pidetyn ydinohjelman takia. Pakotteet olivat vähentännet maan valuutan arvoa, joka näkyi tavallisen kansan elämässä entistä enemmän. Kiista Yhdysvaltain ja Iranin välillä eskaloitui ja Iran uhkasi vuoden lopussa taas sulkea Hormuzin salmen kiristyvien talouspakotteiden vuoksi[4][5][6][7]. Syynä siihen, että Iran uhkasi Hormuzinsalmen sulkemisella oli se, että EU uhkasi Irania öljykaupansaarrolla[8]. Yhdysvallat sanoi taas, ettei se aio hyväksyä, että Iran sulkee Hormuzinsalmen[9]. Seurauksena jännitys Persianlahdella nousi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Washington Post
  2. Strait of Hormuz
  3. Strait of Hormuz Alejandra Roman eoearth, June 14, 2007
  4. Iran uhkaa Hormuzinsalmen öljytoimituksia 27.12.2011
  5. Iran uhittelee Yhdysvalloille MTV3 Uutiset Ulkomaat 3.1.2012
  6. Iran uhkaa Hormuzinsalmen öljytoimituksia 27.12.2011
  7. Iran uhittelee Yhdysvalloille MTV3 Uutiset Ulkomaat 3.1.2012
  8. Pakotteet rasittavat Iranin valuuttaa YLE Uutiset Ulkomaat 2.1.2011
  9. Iran uhkailee Yhdysvaltain lentotukialusta Yle Uutiset Ulkomaat 2.1.2011