Kermānšāh

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kermānšāh
کرمانشاه
Kaupunki vuorelta nähtynä
Kaupunki vuorelta nähtynä

Kermānšāh

Koordinaatit: 34°18′51″N, 47°03′54″E

Valtio Iran
Provinssi Kermānšāh
Maakunta Kermānšāh
Väkiluku (2011)  ([1]) 851 405


Kermānšāh (pers. ‏کرمانشاه‎) on yksi Iranin vanhoista suurkaupungeista, ja se kuuluu maan 30 suurimman kaupungin joukkoon. Kermānšāh sijaitsee Länsi-Iranissa Irakin rajalla. Kaupunki on noin 1 420 metriä meren pinnan yläpuolella. Koko kaupunki on rakennettu vuorien välillä olevan solaan. Teheranista Kermānšāhiin on matkaa noin 525 km. Kermānšāh on rikkaan kulttuurin, riisin, vihanneksien, hedelmien ja öljyn keskus. Lentokenttä on sijoitettu kaupungin koilliselle alueelle, josta on matkaa Teheraniin lentäen noin 413 km.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Monumentit, joita Kermānšāhista on löydetty, osoittavat akhaimenidien ja sassanidien ajanjaksoja. Kaupunki lähes tuhoutui, kun afgaanit hyökkäsivät Isfahaniin. Iranin ja Irakin sodan aikana Kermānšāh oli lähestulkoon sodan keskipiste. Suurin osa kaupungeista tuhottiin, esimerkiksi Sar-e-Pol-e Zahab ja Qhasr-e-Širin melkein kokonaan.

Ilmasto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kermānšāhissa on vuoristoilmasto. Suurimmaksi osaksi sataa talvella ja kesällä on enimmäkseen lämmintä. Talvella sataa suurin piirtein 500 mm ja kesällä on noin 22–44 °C lämmintä.

Kielet ja väestö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaupungin väkiluku on kasvanut seuraavasti 624 084 (1996), 692 986 (2001), 794 863 (2006) ja 851 405 (2011).[1]

Kermānšāhissa puhutaan Iranin pääkieltä, persiaa ja kurdin kieltä, (hauramin, soranin, lurin ja lakin.) Ylhäällä vuoristossa asuvat ihmiset puhuvat enimmäkseen kurdia, ja kaupungeissa puhutaan pääkielenä kurdia ja persiaa. Kaupungissa asuu paljon assyrialaisia, armenialaisia, juutalaisia, turkkilaisia ja arabeja.

Nähtävyydet ja kuuluisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kermānšāh on tunnettu monista nähtävyyksistä, tuotteista ja ruoista. Ehkä tunnetuin nähtävyys on Taq-e-Bostan, vuoren sisälle rakennettu luola, jossa on kaiverrettuna yli 1000 vuotta vanhoja kaiverruksia. Luolaan pääsee vesitse kanootilla. Iranilaiset matot ovat usein lähtöisin Kermānšāhista. Kaupunki on kuuluisa myös paikallisesta riisistä tehdystä makeisesta nimeltään Nân berendži. Toinen paikallinen kuuluisa ruoka on öljyn tapainen, paikallisesti tunnettu nimellä Rüne Dân. Kermānšāhin kansallispukuna toimii kurdilainen vaatetus, johon kuuluu kurdilaiset mustat nahkakengät, isokokoiset housut, pitkähihainen paita ja vielä iso vyö yhdistämään housuja ja paitaa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Thomas Brinkhoff: Iran: Major and Midsize Cities (Maakunnat ja niiden pääkaupungit kerrotaan kohdassa Provinces, kaupunkien tietoja kohdassa Contents: Cities. Aineistolähteeksi ilmoitetaan Iranin tilastokeskus.) citypopulation.de. Viitattu 14.5.2015. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]