Ray (Iran)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ranskalaisen orientalistin Eugène Flandinin piirros raunioituneesta Raysta 1840 luvulla. Keskellä seldzukkihallitsija Tuğrul Begin hautatorni 1100-luvulta.
Rayn maakunta Iranissa on maan pääkaupungin Teheranin tuntumassa.

Shahr-e Rey (pers. ‏شهر ری‎‎, "Rayn kaupunki") tai Ray (ری) on Reyn maakunnan pääkaupunki Teheranin provinssissa Iranissa. Aikaisemmin se oli itsenäinen kaupunki, mutta nykyisin se kuuluu suur-Teheranin metropolialueeseen yhtenä maan pääkaupungin alueista. Ray on maakunnan vanhin kaupunki, ja sillä on pitkä historia. Arabien, turkkilaisten ja mongolien invaasiot hävittivät vuorollaan kaupunkia, mutta siitä tuli uudelleen hallinnollinen keskus buijidien ja seldzukkien aikana. [1]

Raysta on kotoisin monta historiallisesti merkittävää henkilöä, kuten persialainen alkemisti ja lääkäri Abu Bakr al-Razi (865925), joka keskiajan Euroopassa tunnettiin nimellä Rhazes tai islamilainen teologi Fakhr al-Din al-Razi (1149–1210). Nimitys al-Razi viittaa heidän synnyinkaupunkiinsa ('kotoisin Raysta'). Islamilainen mu'taziliitti-teologi Abd al-Jabbar (k. 1024) toimi tuomarina Rayssa.[2]

1800-luvun alussa Ray oli lähes autio vanhojen raunioiden kaupunki, joka sellaisena alkoi kiinnostaa eurooppalaisia arkeologeja. Nykyään se on teollisuuskaupunki, josta on nopea junayhteys Teheranin keskustaan.

  • A. Shapur Shahbazi & C. Edmund Bosworth: Capital cities Encyclopaedia Iranica. 1990.
  • Martin, Richard, C., Woodward, Mark R & Atmaja Dwi S.: Defenders of Reason in Islam. Mu'tazilism from Medieval School to Modern Symbol. Oneworld, 1997. ISBN 1-85168-147-7.
  1. Shahbazi & Bosworth, 1990
  2. Martin ym. 1997, s. 51–52
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en