Urmia

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
ارومیه
Urmia

ارومیه
Urmia

Koordinaatit: 37°32′56″N, 45°4′18″E

Valtio Iran
Provinssi Āzārbāyjān-e Gharbī
Korkeus 1324 m
Väkiluku (2006) 577 000
Aikavyöhyke UTC+3:30
Suuntanumero(t) 441

Urmia tai Urumie (pers. ‏ارومیه‎, azeriksi Urmu, Urumiyə, Urmiye, Wurmê, kurdiksi Wirmê, Urmîya ), on noin 600 000 asukkaan kaupunki Iranin luoteisosassa lähellä Turkin rajaa, Urmiajärven länsirannalla. Urmia on Āzārbāyjān-e Gharbīn provinssin pääkaupunki.

Suurin osa Urmian asukkaista on azereita; lisäksi kaupungissa asuu muun muassa kurdeja, persialaisia, assyrialaisia ja armenialaisia.

Näkymä lentokoneesta

Kaupungin nimi tulee syyrialais-aramealaisista sanoista Ur ("kaupunki") ja Mia ("vesi") ja tarkoittaa "kaupunki veden äärellä". Vuosina 1925-1979 kaupungin nimi oli Rezaieh tuolloin hallinneiden shaahien Reza Pahlavin ja Mohammad Reza Pahlavin kunniaksi.

Kaupungissa on vuonna 1878 perustettu yliopisto, sekä erikseen lääketieteellinen korkeakoulu, teknillinen korkeakoulu ja islamilainen yliopisto.

Urmia sijaitsee ylänköalueella noin 1300 metrin korkeudessa. Hedelmällisellä seudulla viljellään muun muassa omenia ja tupakkaa.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Zarahustralaisen uskonnon perustajan Zarathustran on oletettu syntyneen Urmian lähistöllä, mutta tieto on kiistanalainen.

Menneinä vuosisatoina kaupunkia hallitsivat useat persialaiset dynastiat, kunnes turkinsukuiset oguusit valtasivat alueen 1000-luvulla. Vuonna 1184 kaupungin puolestaan valtasivat seldžukit. Myös turkkilaiset hallitsivat kaupunkia useaan otteeseen, kun se sijaitsi Osmanien valtakunnan rajalla.

Viimeistään 1100-luvulta Urmiassa on sijainnut kristillinen piispanistuin. 1835 paikkakunnalle perustettiin protestanttinen lähetysasema. Sen vaikutuksesta paikallisesta nyky-syyrian murteesta tuli kirjakieli. Vuonna 1900 yli 40 % kaupungin asukkaista oli kristittyjä. Ensimmäisen maailmansodan aikana kristityt joutuivat vainojen kohteeksi ja pakenivat kaupungista. Nykyään kaupunki on 95 %:sesti islaminuskoinen.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]