Zarathustra

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee uskonnon perustajaa. Zarathustra on myös kuvitteellinen filosofi Friedrich Nietzschen teoksessa Näin puhui Zarathustra.
Osa artikkelisarjaa

Zarathustralaisuus

Faravahar.svg
Uskomukset ja tavat

Ahura Mazda
Zarathustra · Aša

Enkelit ja demonit

Amesha Spentas · Jazatas
Ahuras · Daevas
Ahriman

Tekstit ja palvontamenot

Avesta · Gathas
Vendidad
Ahuna Vairja
Tulitemppeli

Tarinat ja legendat

Dēnkard · Bundahišn
Arda Viraf
Jamasp Namag
Qissa-i Sanjan

Historia ja kulttuuri

Zurvalaisuus
Kalenteri · Juhlapäivät
Avioliitto
Hiljaisuuden torni
Eskatologia

Katso myös

Zarathustralaiset Iranissa
Parsit · Iranit
Zarathustralaisten syrjintä

 n  k  m 

Zarathustra (Zaraθuštra) oli (itä)iranilainen profeetta, joka perusti uskonnon nimeltä zarathustralaisuus. Profeetan nimi tunnetaan monissa kielissä myös muodossa Zoroaster (kreikankielisen version mukaan Ζωροάστρης). Arviot siitä, milloin profeetta Zarathustra on elänyt, vaihtelevat suuresti. Antiikin Kreikan historioitsijat Plutarkhos ja Diogenes sanoivat hänen eläneen 5000 vuotta ennen Troijan sotaa, ja filosofit Aristoteles ja Platon ajoittavat hänen eläneen 6000 vuotta ennen omaa aikaansa (n. 6000 eaa.). Monet nykytutkijat, jotka uskovat profeetan historiallisuuteen, ajoittavat hänen elämänsä vuosien 1000600 eaa. välille. Jotkut tutkijat pitävät häntä kokonaan myyttisenä hahmona.

Zarathustra piti itseään persialaisen uskonnon uudistajana ja arvosteli muinaispersialaista uskontoa. Perimätiedon mukaan Zarathustran surmasi papisto. Näin hänestä tuli julistamansa uskonnon ensimmäinen marttyyri.

Profeetta Zarathustra (vasemmalla) Rafaelin freskossa Ateenan koulu, vuodelta 1509.
Zarathustran kuva Yazdin zarathustralaisessa temppelissä

Profeetan mukaan nimetyn uskonnon zarathustralaisuuden vaikutus korostui muinaisessa Persiassa Akemenidien (648 eaa.330 eaa.) hallitsijasuvun aikana. Persepoliista on löytynyt vahvoja todisteita siitä, että zarathustralaisuus oli valtionuskonto Suur-Persian kuninkaan Kyyros II Suuren hallitsijakautena. Uskonnon vaikutus ulottui kuitenkin myöhempäänkin aikaan. Uskonto tunnetaan nykyään myös nimellä parsilaisuus.

Zarathustran elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Zarathustran alkuperäistä syntymäpaikkaa ei tunneta. Vuonna 2000 Tadžikistanin presidentti Emomali Rahmonov esitti kirjassaan teorian, jonka mukaan profeetta on tadžikki. Monet tutkijat ovat esittäneet, että hänen syntymäpaikkansa sijaitsee Iranissa lähellä Mašhadin kaupunkia.

Zarathustralaisten, nykyisten parsilaisten, pyhä kirja on Avesta. Kirjan vanhimmat hymnit ovat uskonnonedustajien mukaan Zarathustran itsensä kirjoittamina. Niihin lasketaan kuuluviksi Yasna-kirjan säkeet 28–34, 43–51 ja 53. Tutkijoiden mukaan kyseessä ovat satojen vuosien aikana kertyneet opit, jotka on koottu yhden henkilön nimen alle. Avesta kertoo Viisas Herra -nimisestä jumalasta, jonka avestankielinen nimi on Ahura Mazda. Zarathustralle viisauden symboleita olivat aurinko ja tuli. Zarathustralaisilla on kolme hyvettä, joita heidän tulee noudattaa. Nämä hyveet tiivistyvät sanonnassa "Hyvät ajatukset, hyvät sanat ja hyvät teot".

Zarathustra korostaa Avestan hymneissä vahvasti yksilön valintaa, terveyttä ja ilomielisiä ajatuksia. Ihmisen tulee pyrkiä elämää edistäviin ajatuksiin, puheisiin ja tekoihin. Zarathustra arvostelee perinteistä uskontoa ankarasti pitäen sitä elämälle kielteisenä ja rappiollisena.

Tutkijat ovat käyneet keskustelua sanan "Zarathustra" merkityksestä. Saksalaisen filosofin Friedrich Nietzschen mukaan nimi tarkoittaisi kultaista tähteä, mutta monet tutkijat ovat väittäneet sen tarkoittavan myös "tähtien katselijaa" tai "vanhaa kamelia".

Kreikkalaisen historioitsijan Diodoroksen mukaan Zarathustra loi persialaisten lait.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Clark, Peter, (1998), Zoroastrianism – an introduction to an ancient faith, Sussex Academic Press, Brighton, Portland.
  • Gnoli, Gherardo, (1997), Zoroaster in History, Persia Press, New York.
  • Nigosian, S.A., (1993), The Zoroastrian faith tradition and modern research, McGill-Queen's University Press, Montreal & Kingston, London, Buffalo.
  • Salonen, Armas, (1967), Persian muinaisuus ja kulttuuri, Otava, Keuruu.