Meedia

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Meedian valtakunta

Meedia oli muinainen kuningaskunta, joka sijaitsi nykyisen Iranin pohjois-länsi- ja lounaisosissa. Meedian alue kattoi Teheranin ja Hamadanin kaupungit, Azerbaidzhanin Esfahanista pohjoiseen, Zanjanin ja Kurdistanin. Meedian valtakunta ulottui laajimmillaan aina Keski-Aasiaan ja Afganistaniin asti. Tärkein Meediasta ja sen asukkaista kertova lähde on kreikkalainen historioitsija Herodotos.

Assyrialaisissa kirjoituksissa mainitaan meedialaiset "amadai"-heimot jo 836 eaa. Assyrian kuninkaan Salmanassar III:n aikana. Meedian valtakunta syntyi noin 750–700 eaa. Meedia mainitaan assyriankielisissä lähteissä nimellä Mada tai Manda, kreikaksi Madai. Meedialaiset olivat luultavasti indoeurooppalaisia tai skyyttien iranilaisten tai uralilais-kaukasuslaisten sukuisia. Skyytit hallitsivat maata 653–625 eaa. Madiuksen johdolla. Suuri meedialainen valloittaja oli Kyaxares. Meedialaiset tuhosivat Assyrian valtakunnan ja jakoivat sen yhdessä babylonialaisten kanssa.

Persia oli alkujaan Meedian vasalli. Kyyros II Suuren aikana Persia riistäytyi Meedian vallasta ja teki siitä Persian maakunnan.[1]

Luettelo Meedian kuninkaista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Michael Roaf: ”The last empires”, Cultural Atlas of Mesopotamia and the Ancient Near East, s. 203–204. Oxford: Equinox, 1990. ISBN 0-8160-2218-6. (englanniksi)


Tämä historiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.