Meedia

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Meedian valtakunta

Meedia oli muinainen kuningaskunta, joka sijaitsi nykyisessä Iranissa maan pohjois-länsi ja lounaisosissa. Meedian alue kattoi kaupungit Teheran, Hamadan, Azarbaijan Esfahanista pohjoiseen, Zanjanin ja Kurdistanin. Meedian valtakunta ulottui laajimmillaan aina Keski-Aasiaan ja Afganistaniin asti. Tärkein lähde Meediasta ja sen asukkaista on kreikkalainen historioitsija Herodotos.

Assyria mainitsee meedialaiset "amadai"-heimot jo 836 eaa. Assyrian kuninkaan Salmanassar III:n aikana. Meedian valtakunta syntyi noin 750–700 eaa. Meedia mainitaan assyriankielisissä lähteissä nimellä Mada tai Manda, kreikaksi Madai. Meedialaiset olivat luultavasti indoeurooppalaisia tai skyyttien iranilaisten tai uralilais-kaukaususlaisten sukuisia. Skyytit hallitsivat maata 653–625 eaa. Madiuksen johdolla. Suuri meedialainen valloittaja oli Kyaxares. Meedialaiset tuhosivat Assyrian valtakunnan ja jakoivat sen yhdessä babylonialaisten kanssa.

Persia oli alkujaan Meedian vasalli. Kyyros II Suuren aikana Persia riistäytyi Meedian vallasta ja teki siitä Persian maakunnan.[1]

Luettelo Meedian kuninkaista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Michael Roaf: ”The last empires”, Cultural Atlas of Mesopotamia and the Ancient Near East, s. 203–204. Oxford: Equinox, 1990. ISBN 0-8160-2218-6. (englanniksi)


Tämä historiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.