Kappadokia

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Karstivuoret Kappadokiassa
Kappadokia sijaitsee Vähän-Aasian itäosassa.

Kappadokia on alue ja muinainen maakunta Vähän-Aasian eli Anatolian itäosassa.

Kappadokia oli heettien maakunta näiden suuruudenaikana. Myöhemmin alueesta tuli Persian satraappikunta. Vielä myöhemmin alkuperäinen Kappadokia jaettiin kahtia Kappadokian ja Pontuksen satraappikuntiin, joista Pontus oli rannikkoalue ja Kappadokia sisämaa. Persian kukistumisen jälkeen Kappadokiasta tuli tasavalta, joka välillä maksoi veroa Seleukideille. Vuonna 63 eaa. Kappadokiasta tuli Rooman vasalli ja vuonna 17 provinssi. Roomalaiset nimesivät Kappadokian pääkaupungin Mazacan Caesareaksi.

Alueelta on löytynyt 5 000 vuotta vanha maanalainen kaupunki paikalta, jolle oli suunniteltu rakennettavaksi uutta asutusta. Maanalaisia rakennelmia on löytynyt ennenkin, mutta joulukuussa 2014 julkistettu on ainutlaatuinen. Ensimmäiset löydöt tehtiin 2013, ja vähitellen löydön laajuus paljastui. Rakennushankkeeseen oli käytetty 32 miljoonaa euroa, mutta sitä ei pidetä hukkaan heitettynä, sillä löydön merkitys on niin suuri.[1] Kiviaines on pehmeää vulkaanista kiveä, joten sitä on ollut helppo työstää. Turkin kulttuuriperintövirasto on jo rekisteröinyt löydön, eikä paikalle saa enää rakentaa.[2]

Kappadokian satraapit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kappadokian kuninkaat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kivirakennuksia Kappadokiassa


Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Niko Ranta: Maailman suurin lajissaan? 5 000 vuotta vanha maanalainen kaupunki löytyi Turkista Ilta-Sanomat. 2.1.2014. Viitattu 2.1.2015.
  2. Jon Stone: Vast 5,000 year-old underground city discovered in Turkey's Cappadocia region The Independent. 312.12.2014. Viitattu 2.1.2015. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Kappadokia.


Tämä historiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.