Sambuca

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sambuca ja kahvi.

Sambuca on aniksen makuinen, usein väritön väkevä alkoholijuoma. Yleisintä sambuca-lajia kutsutaan usein valkoiseksi sambucaksi erotuksena johdannaisjuomista, jotka ovat väriltään tummansinisiä (tunnetaan mustana sambucana) tai kirkkaanpunaisia (punainen sambuca). [1][2]

Sambuca on määritelty Euroopan komissiossa tietyt kriteerit täyttäväksi likööriksi[3]. Saatavissa on myös Luxardon kehittämä Passion Nera, jossa on lisämausteita.

Käyttö ja cocktailit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Perinteinen italialainen annos on sambuca con mosca (sananmukaisesti kärpästen kera); sambuca tarjoiltuna kolmen kahvinpavun kanssa. Pavut edustavat terveyttä, onnea ja vaurautta.[4]

Flaming sambuca valmistetaan sytyttämällä juoma shottilasissa ja antamalla sen palaa. Liekki sammutetaan ja sambuca juodaan lämpimänä. Yleinen tapa on sammuttaa juoma peittämällä lasi kämmenellä, jolloin syntynyt alipaine pitää lasin kiinni kämmenessä. Jos liekki palaa liian kauan, lasi voi kuumeta liikaa ja aiheuttaa palovammoja.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.