Vihdin poliisimurha

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Vihdin poliisimurha on 17. kesäkuuta 2016 Vihdissä tapahtunut aseellinen välikohtaus, jossa 67-vuotias vihtiläinen Jorma Nyfors ampui rynnäkkökiväärillä vanhempaa konstaapeliä Tomi Keskistä kuolettavasti selkään yli kolmen tunnin piirityksen jälkeen. Rynnäkkökivääri oli anastettu Kaakkois-Suomen rajavartiolaitoksen sissikomppanian ampumaleiriltä Jukajärveltä vuonna 1990. Välikohtauksessa kuoli kaksi ihmistä ja loukkaantui yksi. Keskusrikospoliisi tutki tapausta murhana, seitsemänä murhan yrityksenä, törkeänä ampuma-aserikoksena, vahingontekona ja pahoinpitelyn yrityksenä.

Tapahtumat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tapahtumat saivat alkunsa, kun poliisi sai hälytyksen Vihtiin Jorma Nyforsin kotiin kello 20.53. Poliisi sai tiedon, jonka mukaan Nyfors ampui ritsan kaltaisella aseella[1] 17-vuotiasta traktoria ajanutta sukulaispoikaansa.

Ensimmäinen partio saapui paikalle noin 22 minuuttia hälytyksestä ja eristi alueen. Yhteensä partioita paikalle saapui kahdeksan. Poliisit pukeutuivat maastopukuihin ja raskaisiin suojaliiveihin.

Paikalle saapuneet partiot huomasivat, että Nyforsin omakotitalo oli pimeä jonka lisäksi sälekaihtimet olivat kiinni kahdessa ikkunassa, minkä lisäksi poliisin käskytyksiin ja puhelinsoittoihin ei vastattu.

Kello 23.29 poliiseja siirtyi talon pääovelle tarkoituksenaan tarkistaa sisätilat. Kun poliisit mursivat oven lukitusta, Nyforsin vaimo kävi yhtäkkiä ulkoeteisessä, jonka jälkeen palasi sisätiloihin. Poliisi keskeytti murtautumisen ja jatkoi käskytystä.

Kello 23.32 poliisi jatkoi ulko-oven murtamista. Heti kun ovi oli saatu auki, Jorma Nyfors ampui useita laukauksia kohti ovella olleita poliiseja. Ulko-ovella ollut toimintaryhmän johtaja, vanhempi konstaapeli vastasi Nyforsin tuleen ja ampui kolme laukausta, jotka eivät osuneet Nyforsiin. Sen sijaan vanhempi konstaapeli sai osuman kyynärpäähänsä. Poliisit perääntyivät suojaan.

Kello 23.25 vanhempi konstaapeli ilmoitti osumastaan ja kyvyttömyydestään jatkaa tehtävässä radioon. Hän piiloutui kaivikoneen taakse. Miehen apuun oli menossa hätäensiapukoulutuksen saanut vanhempi konstaapeli Tomi Keskinen.

Talon ulko-ovelle saapunut Nyfors ampui kuitenkin niityn yli juossutta Keskistä selkään kolmenkymmenenviiden metrin etäisyydeltä. Keskinen kaatui maahan, mutta pystyi ilmoittamaan radioon saaneensa osuman. Hän kuoli nopeasti tapahtumapaikalla vammoihinsa. Hän oli saanut rynnäkkökiväärin luodin selkään suojaamattomalle alueelle, ja luoti oli kulkenut vartalon läpi.

Tilanne jatkui yhä. Nyfors ja poliisit vaihtoivat vielä useita laukauksia, ja yksi poliisin ampuma luoti osui Nyforsia kyynärvarteen kulkeutuen siitä vasempaan kylkeen.

Nyforsin itsemurha[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kello 23.45 Jorma Nyfors ampui itsensä. Poliisit eivät kuitenkaan tienneet itsemurhasta, kunnes noin kello yhden aikaan yöllä paikalle saapui Helsingin poliisilaitoksen valmiusyksikkö Karhun poliiseja. Nämä käskyttivät Nyforsin vaimon ulos talosta ja kiinteistö tarkastettiin.

Jorma Nyfors löydettiin kotitalonsa pihalta autotallin oven edustalta elottomana 18.6.2016 kello 01.32.

Motiivi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Esitutkinnassa ei selvinnyt yksiselitteistä motiivia Nyforsin teolle. Hän ei ollut käyttänyt alkoholia, huumausaineita tai lääkkeitä, eikä hänen internet-selainhistoriansa tapahtumaillalta viitannut itsetuhoisuuteen tai osoittanut mitään tiettyä mielialaa.

Nyforsin aselupa oli peruutettu maaliskuussa ja hänen hallussaan olleet revolveri, haulikko ja pistooli oli otettu poliisin haltuun. Tutkimuksissa ei selvinnyt, miten varastettu rynnäkkökivääri oli päätynyt Nyforsille[1].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]