Välimeren ruokavalio

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Oliiviöljy ja kasvikset kuuluvat kalan lisäksi oleellisena osana Välimeren ruokavalioon

Välimeren ruokavalio on Välimeren maissa, etenkin Italiassa ja Kreikassa, perinteisesti noudatettu ruokavalio. Sitä pidetään yleisesti terveellisenä ja suositeltavana tapana syödä.[1] Perinteiset ruoat ovat Välimerellä nykyaikana osin väistyneet uudempien ruokalajien tieltä niin että alueen perinteistä ruokavaliota noudatetaan tyypillisimmillään lähinnä Kreikan saaristossa ja Etelä-Italiassa[1]. Vuonna 2010 Välimeren ruokavalio valittiin Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon.

Sisältö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Välimeren eri maiden ruokakulttuurit poikkeavat toisistaan, joten Välimeren ruokavaliolle ei ole yhtä ja selkeää määritelmää. Perinteisen Välimeren ruokavalion katsotaan kuitenkin yleensä sisältävän runsaasti neitsytoliiviöljyä, kalaa, kokojyväviljatuotteita, vihanneksia, kasviksia, hedelmiä, pähkinöitä ja palkokasveja. Siihen kuuluu vain vähäinen lihan, lihavalmisteiden ja maitotuotteiden käyttö. Alkoholia juodaan kohtuullisesti, etupäässä punaviinin muodossa.[1][2] Unesco sisällyttää Välimeren ruokavalion määritelmäänsä myös ruokakulttuuriin kuuluvan yhteisöllisyyden[2].

Terveellisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Useat tutkimukset viittaavat siihen, että perinteinen Välimeren ruokavalio edistää terveyttä. Tämä perustuu suurimmalta osin kalan ja vihannesten, hedelmien, pähkinöiden ja palkokasvien runsaaseen saantiin, sekä lihan vähäiseen kulutukseen ja alkoholin kohtuukäyttöön. Viljan ja maitotuotteiden käytön osuus ruokavalion terveysvaikutuksissa sen sijaan on vain vähäinen.[1][3]

British Medical Journal Online Firstin julkaiseman artikkelin mukaan 1 574 299:llä ihmisellä 3–18 vuotta kestäneiden tutkimuksen tuloksena Firenzen yliopiston tutkijat selvittivät, että Välimeren ruokavalion noudattaminen vähentää ennenaikaisen kuoleman riskiä 9 %, sydän- ja verisuonitaudin riskiä 9 %, Parkinsonin taudin riskiä 13 %, Alzheimerin taudin riskiä 13 % ja syövän riskiä 6 %.[4][5][6]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Laatikainen, Reijo: Välimeren ruokavalio, kestävä pohja terveyden vaalimiseen 28.12. 2011. Pronutrionist. Viitattu 31.5.2012.
  2. a b Mediterranean diet 2010. Unesco. Viitattu 31.5.2012.
  3. Trichopoulou A, Bamia C, Trichopoulos D.: Anatomy of health effects of Mediterranean diet: Greek EPIC prospective cohort study. 2009. University of Athens, Medical School. Viitattu 31.5.2012.
  4. Adherence to Mediterranean diet and health status: meta-analysis BMJ
  5. Ylen tiedeuutiset
  6. Ylen tiedeuutiset

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]