Kertatyydyttymätön rasvahappo

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Ruokien rasvat
Fat structural formulae.svg
Katso myös

Kertatyydyttymättömät rasvahapot ovat rasvahappoja, joiden hiiliketjussa on yksi kaksoissidos. Tällöin molekyylissä on kaksi vetyatomia vähemmän kuin vastaavassa tyydyttyneessä rasvahapossa, jossa on yhtä monta hiiliatomia. Kertatyydyttämättömiä rasvahappoja on varsinkin pehmeissä kasvirasvoissa, glyserolin kanssa esteröityneinä. Luonnossa kertatyydyttymättömät rasvat ovat yleensä cis-muodossa, eli kaksoissidokseen kiinnittyneiden hiiliatomien vetyatomit ovat samalla puolella.

Kertatyydyttymättömistä rasvahapoista käytetään myös nimitystä monotyydyttymättömät rasvahapot. Yleisin kertatyydyttämätön rasvahappo on öljyhappo.

Esimerkki kertatyydyttämättömästä rasvahaposta: oleiinihappo


Kertatyydyttämättömien rasvahappojen tarve ja saanti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtion ravitsemusneuvottelukunnan suositusten mukaan aikuisilla ja yli 2-vuotiailla lapsilla kertatyydyttämättömien rasvahappojen osuus energiansaannista tulisi olla 10-15 E%. Alle 2-vuotiailla suositus vaihtelee iän mukaan. [1] Finravinto 2007 -tutkimuksen mukaan suomalaiset saavat kertatyydyttämättömiä rasvahappoja keskimäärin: naiset 20 g/vrk ja miehet 30 g/vrk eli energiasta naiset 10,9 E% ja miehet 12.0 E%. Suurimmalla osalla väestöstä saanti on suositusten mukaista. Suomalaisten kertatyydyttämättömistä rasvahapoista yli 60 % saadaan ravintorasvoista (pääosin kasviöljyt ja margariinit). Seuraavaksi yleisin lähde on liha (kana, kalkkuna ja sika). [2].

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Valtion ravitsemusneuvottelukunta: Suomalaiset ravitsemussuositukset - ravinto ja liikunta tasapainoon. 2005. Valtion ravitsemusneuvottelukunta. Viitattu 10.10.2008.
  2. Paturi, M Tapanainen H, Reinivuo H, Pietinen P (toim.): Finravinto 2007 -tutkimus 2008. Kansanterveyslaitos. Viitattu 10.10.2008.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.