Tuija Piepponen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tuija Piepponen vuonna 2008.

Tuija Vuokko Anneli Piepponen (oik. Piepponen Berhane-Mehari, s. 19. syyskuuta 1947 Valkeakoski) on suomalainen näyttelijä, ilmaisutaidon opettaja ja luennoitsija. Lähinnä komedienneksi profiloitunut Piepponen on esiintynyt sekä teatterissa että televisiossa. Hän toimi näyttelijänä Kuopion kaupunginteatterissa 21 vuotta, minkä jälkeen hän siirtyi freelanceriksi. Hänet muistetaan muun muassa Pekko-elokuvista sekä useista televisiomainoksista, erityisesti kodinkoneketju Mustan Pörssin mainoksien koheltavana äitinä. Piepponen oli Kuopion Tanssistudio Oy:n perustajaosakas vuonna 1988. Vuonna 1998 hän perusti oman yrityksen, Isoacca Tuotanto Oy:n.

Teatteriura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Piepposen vanhemmat olivat Yrjö ja Mirja Piepponen. Näyttämöllä Piepponen nähtiin ensi kerran nelivuotiaana. Hän opiskeli Tampereen yliopiston näyttelijälinjalla ja valmistui 1969. Ammattilaisuransa hän aloitti samana vuonna Lappeenrannan kaupunginteatterissa, jossa hän työskenteli vuosina 19691971. Nuoren näyttelijättären ura jatkui Kuopion kaupunginteatterissa vuonna 1971 (vuoteen 1975 Kuopion Yhteisteatteri). Piepponen jätti kaupunginteatterin vuonna 1993 ja ryhtyi freelanceriksi. Hänen näyttämötaiteellisiin tulkintoihinsa lukeutuu muun muassa Martan rooli Hella Wuolijoen näytelmässä Niskavuoren naiset sekä Viktorian husaari (Riquette), Nainen (Avoin liitto) ja Zoe (Kadonnut kirje). Piepponen on vieraillut muun muassa Pyynikin ja Vartiovuoren kesäteattereissa. Lisäksi hän on ollut mukana Nukketeatteri Sytkyjen kiertueilla. Hän on niin ikään ohjannut näytelmiä eräille harrastajaryhmille.

Elokuva- ja televisioura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tuija Piepposen valkokangasura alkoi kangerrellen, sillä hänen osuutensa Risto Jarvan klassikkoelokuvassa Jäniksen vuosi (1977) leikattiin pois. Seuraavana vuonna hän vihdoin debytoi elokuvayleisölle Mikko Niskasen teoksessa Syksyllä kaikki on toisin. Timo Koivusalon 1990-luvun suosituissa Pekko-komedioissa Piepposen näyttelemä Kaisa Kuovi muodosti subrettiparin Esko Nikkarin näyttelemän Reino Kuovin kanssa. Piepponen on nähty sivuosissa myös muissa Koivusalon teoksissa. MTV3:n sarjassa Kuolema savolaiseen tapaan (1983) Piepponen oli se, joka löysi ”ne punaiset saappaat kellarista”.[1] Vuonna 1998 hänellä oli oma televisiosarja Piepposkan parempi arki Yle TV2:lla. Vuonna 1999 Piepponen näytteli MTV3:n Sydän toivoa täynnä -draamasarjassa kokki Kyllikki Karjalaista. Maalaiskomedia-sarjan tuotantokaudessa Peräkamaripojat hän näytteli Lilja Fräntilää. Televisioelokuvassa Elli Piepposella oli nimiosa. Piepponen vieraili saippuasarjassa Salatut elämät vuonna 2007 roolihahmonaan Mirja Mattila. Hänen vierailunsa sai jatkoa maaliskuussa 2009 sekä loppukeväästä 2009 saman vuoden syksyyn. Vuonna 2008 hän liittyi Yle TV1:n Kotikatu-sarjaan muutaman jakson ajaksi esittäen Johanna Rantasta ("Rantaska").

Piepponen voitti Thilia Thalia -kilpailun vuonna 1983.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Piepposen ollessa kuusitoistavuotias hänen nuorempi veljensä hukkui. Hänellä on itseään viisi vuotta nuorempi sisar. Muutettuaan Lappeenrantaan 1960-luvun lopussa hippiaatteeseen ihastunut näyttelijätär eli avoliitossa väkivaltarikoksista tuomitun "Viiksin" kanssa. Vuonna 1972 Piepponen avioitui itseään 22 vuotta vanhemman muusikko Urho "Uke" Pesosen kanssa. Aviomiehen alkoholismi varjosti liittoa, ja se päättyi eroon. Toisen kerran Piepponen avioitui toukokuussa 1988 itseään yksitoista vuotta nuoremman eritrealaisen Hagos Berhanen kanssa.[2] Häiden jälkeen hän sai keskenmenon, josta on todennut: "Keskenmeno on naiselle rankka juttu, mutta näistä kokemuksista ei juuri puhuta. Ehkä ne koetaan liian yksityisiksi."[3] Piepposen kuopus Joonas Berhane syntyi 1990. Hän muutti kaksivuotiaan poikansa kanssa joksikin aikaa aviomiehensä kotimaahan. Piepponen asui vuosia Turussa. Vapaa-ajallaan hän maalaa ja matkustaa. Tuija Piepponen asuu nykyään Nokialla ja hänellä on ateljee, jossa hän maalaa tauluja.

Kirjailija Annika Grahn on kirjoittanut Tuija Piepposen elämästä kertovan muistelmateoksen Piepponen? Piepponen!, jonka Like julkaisi huhtikuussa 2007.

Piepposen näkemyksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Televisio-ohjelmassa Kesäkerttu elokuussa 1998 Tuija Piepponen kertoi näkemyksiään komiikasta[4]:

»Komiikan perusideahan on, että se on täysin vakavaa. Se on murheellista, se on tuskaa...siinä on viiltävä haava pohjalla.»

Itseään hän kuvaili uteliaaksi ihmiseksi, joka haluaa tietää ja nähdä mitä maailmassa on. Piepposen mielestä "äidin homma on ihaninta, mitä naiselle voi sattua".

Filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Televisiotyöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]