Ero sivun ”Karvinen” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
p w fix
Rivi 51: Rivi 51:


Esko (joskus myös Esko Unohtumaton ja Esko Karvinen) ({{k-en|Jonathan "Jon" Q. Arbuckle}}) on Karvisen ja Oskun isäntä, jonka usein toivottomat treffeille pääsytavoitteet ovat niin ikään strippien vakiotavaraa. Esko on yrittänyt useaan kertaan pyytää Karvisen [[eläinlääkäri]]ä Liisaa ulos, ja uusimmissa sarjakuvissa Esko ja Liisa ovat käyneet enemmän ulkona ja kerran Liisa sanoi jopa pitävänsä Eskosta. Eskon vaatevarastosta on vuosien mittaan löytynyt mitä kummallisimpia pukineita, joita hän on esitellyt mm. treffeillään.
Esko (joskus myös Esko Unohtumaton ja Esko Karvinen) ({{k-en|Jonathan "Jon" Q. Arbuckle}}) on Karvisen ja Oskun isäntä, jonka usein toivottomat treffeille pääsytavoitteet ovat niin ikään strippien vakiotavaraa. Esko on yrittänyt useaan kertaan pyytää Karvisen [[eläinlääkäri]]ä Liisaa ulos, ja uusimmissa sarjakuvissa Esko ja Liisa ovat käyneet enemmän ulkona ja kerran Liisa sanoi jopa pitävänsä Eskosta. Eskon vaatevarastosta on vuosien mittaan löytynyt mitä kummallisimpia pukineita, joita hän on esitellyt mm. treffeillään.
Erityismaininnan ansaitsevat järjestelty sukkalaatikko sekä mielikuvituksekkaat räjähtävät ja vettä ruiskivat [[kravatti|kravatit]]. Esko on niin vihattu, että hän on saanut useaan otteeseen häätömääräyksiä mm. [[Mongolia]]an ja jopa pois "maapallolta".
Erityismaininnan ansaitsevat järjestelty sukkalaatikko sekä mielikuvituksekkaat räjähtävät ja vettä ruiskivat [[kravatti|kravatit]]. Esko on niin vihattu, että hän on saanut useaan otteeseen häätömääräyksiä mm. [[Mongolia]]an ja jopa pois "maapallolta". Esko on ammatiltaan [[sarjakuva]]taiteilija.

Debyytti: 19.6.1978. Esko on ammatiltaan [[sarjakuva]]taiteilija.
Debyytti: 19.6.1978.


=== Sivuhahmot ===
=== Sivuhahmot ===

Versio 19. kesäkuuta 2010 kello 11.08

Tämä artikkeli kertoo sarjakuvahahmosta. Muista merkityksistä katso täsmennyssivu.
Karvisen ensimmäinen strippi (19. kesäkuuta 1978)

Karvinen (engl. Garfield) on Jim Davisin luoma sarjakuva, joka kertoo ruoasta ja nukkumisesta pitävästä kissasta ja tämän isännästä Eskosta (Jonathan "Jon" Q. Arbuckle) ja tyhmästä, lähes aina läähättävästä koirasta Oskusta (Odie). Päähenkilö on nimetty Davisin isoisän James Garfield Davisin mukaan, joka puolestaan on nimetty Yhdysvaltain presidentin James Garfieldin mukaan. Karvinen ilmestyi ensimmäisen kerran 19. kesäkuuta 1978.

Vuonna 2004 ilmestyi Peter Hewittin ohjaama Karvinen-elokuva, jossa animoitu Karvinen seikkailee elävien näyttelijöiden kanssa. Elokuvalle tehtiin myös jatko-osa Karvinen 2. Karvisen uusin elokuva Karvinen herää todellisuuteen tuli Yhdysvalloissa DVD:lle marraskuussa 2007. Elokuussa 2008 julkistetaan DVD:lle elokuva Garfield's Fun Fest.

Internetissä esitetään Karvinen -sarjakuvaa, jossa päähenkilönä on Karvisen sijasta joku muu sarjakuvan hahmoista. Alkuperäistä sarjakuvastripeistä Karvinen on poistettu digitaalisesti, jolloin yleensä Eskon yksinpuheluksi muodostunut keskustelu saa oudon tai absurdin muodon. Karvista ilman Karvista julkaisee mm. Garfield minus Garfield -sivusto.

Suomessa Karvisella on myös oma lehti, jota kustantaa ja julkaisee Egmont Kustannus. Ensimmäisen kerran lehti ilmestyi vuonna 1984, jonka jälkeen se on ilmestynyt kerran kuukaudessa. Lehden rinnalla julkaistiin myös pokkareita. Ensimmäiset pokkarit julkaistiin Tähtipokkarit-sarjassa, mutta muutamien vuosien jälkeen se irrottautui omaksi sarjaksi. Kustannusyhtiö Otava julkaisi Karvis-kirjoja sekä Paksu-Karvinen-kirjakokoelmia 80-luvun loppupuolelta lähtien. Ne kuitenkin erosivat lehdestä ja pokkareista hahmojen nimien takia.

Hahmot

Päähahmot

Karvinen

Karvinen nykyään

Karvinen (engl. Garfield) on lihava ja laiska kissa, joka pitää nukkumisesta ja syömisestä. Se inhoaa maanantaita, dieettejä, hämähäkkejä ja eläinlääkäriä. Karvisen lempiruokaa on lasagne, mutta se pitää lähes kaikesta ruoasta, lukuun ottamatta rusinoita, maksaa, ja pinaattia. Vahva kahvi on hänelle myös mieleen. Niin vahva, että se jähmettyy kuppiin. Karvinen ei itse tunnusta olevansa lihava, vaikka onkin sen monesti joutunut toteamaan. Vaikka Karvinen tekeekin usein pilaa isännästään ja Oskusta, syvällä sisimmässään Karvinen rakastaa Eskoa ja todella syvällä myös hölmöä perheen lemmikkikoiraa. Karvisen ulkonäkö on muuttunut huomattavasti vuodesta 1978 tähän päivään: nykyään se kävelee kahdella jalalla ja on pienempi ja hoikempi. Jim Davisin sanoin ensimmäinen Karvinen muistutti jopa jänistä. Karvinen on Jim Davisin mukaan rodultaan Maine coon.

Tiedot:

Syntynyt: 19.6.1978

Tunnettu maailmalla nimellä: Garfield

Ulkoasu: Oranssi mustilla raidoilla.

Sukupuoli: Kollikissa

Henkinen isä: Jim Davis

Lempiruoka: Lasagne

Vihaa: Maanantaita, dieettejä ja ylenmääräistä aktiivisuuden tasoa.

Rakastaa: Syömistä, nukkumista, Oskun kiusaamista, TV:n katsomista, Postimiehen kyttäämistä ja Nallen kanssa leikkimistä.

Rakkain: Arlene

Asuu: Eskon luona.

Debyytti: 19.6.1978

Osku

Oskun ensiesiintyminen

Osku (engl. Odie) on koira (äiti beagle ja isä tiiliskivi (Karvisen sanoin, mutta hänen vanhempansa ovat oikeasti kaksi beaglea)), jolla on pitkä ja märkä kieli. Oskun runsas kuolaneritys ja tyhmyys on useiden strippien pääaiheena. Oskulta meni kolme vuotta oppia hengittämään. Oskun ÄO on niin pieni ettei sitä voi mitata, se pitää kaivaa esiin. Uusimmissa sarjakuvissa Osku tosin on esitetty viisaampana, kuin aikaisemmin ja antanut syytä epäillä, että se vain teeskentelee tyhmää.

Debyytti: 8.8.1978

Esko

Esko (joskus myös Esko Unohtumaton ja Esko Karvinen) (engl. Jonathan "Jon" Q. Arbuckle) on Karvisen ja Oskun isäntä, jonka usein toivottomat treffeille pääsytavoitteet ovat niin ikään strippien vakiotavaraa. Esko on yrittänyt useaan kertaan pyytää Karvisen eläinlääkäriä Liisaa ulos, ja uusimmissa sarjakuvissa Esko ja Liisa ovat käyneet enemmän ulkona ja kerran Liisa sanoi jopa pitävänsä Eskosta. Eskon vaatevarastosta on vuosien mittaan löytynyt mitä kummallisimpia pukineita, joita hän on esitellyt mm. treffeillään. Erityismaininnan ansaitsevat järjestelty sukkalaatikko sekä mielikuvituksekkaat räjähtävät ja vettä ruiskivat kravatit. Esko on niin vihattu, että hän on saanut useaan otteeseen häätömääräyksiä mm. Mongoliaan ja jopa pois "maapallolta". Esko on ammatiltaan sarjakuvataiteilija.

Debyytti: 19.6.1978.

Sivuhahmot

Nimi Englanninkielinen nimi Muuta Ensiesiintyminen
Liisa Rohtovaara Liz Wilson Liisa (joissakin suomennoksissa Ana tai Lissu) on Karvisen eläinlääkäri ja Eskon yksi ihastuksen kohde. Usein Esko väittää, että on Karvisen eläinlääkäriaika, vaikka tosiasiassa hän yrittää saada Liisan kanssaan treffeille. Tämän vaiheen aikana Liisa on monituiset kerrat kieltäytynyt Eskon lähentelyistä ja pitänyt häntä vastenmielisenä.

Vuosikymmenien yritys on kuitenkin palkittu ja uusimmissa stripeissä Esko ja Liisa seurustelevat käyden säännöllisesti ulkona syömässä.

26.6.1979
Misu Nermal Misu (tunnetaan myös nimellä Nekku) on alun perin Eskon vanhempien omistama kissanpentu. Myöhemmissä sarjakuvissa suhteesta Eskon vanhempiin luovuttiin ja Misu vain ilmestyy Karvisen kotiin välillä.[1] Karvinen vihaa tätä söpöä kissaa ja lähettää sen usein humoristisesti paketissa Abu Dhabiin. 3.9.1979
Arlene Arlene (joskus myös Muusa) on vaaleanpunainen tyttökissa, joka ilmestyy kuvioihin satunnaisesti. Arlenella ja Karvisella on viha-rakkaus-suhde (Karvinen rakastaa itseään ja Arlene vihaa sitä). Arlenella on myös "suuri" rako etuhampaiden välissä josta karvinen aikaisemmin on kiusoitellut 17.12.1980
Nalle Pooky Nalle on Karvisen lelunalle, jota Karvinen rakastaa yli kaiken, eikä anna sille tapahtua mitään pahaa. 23.10.1978
Poju Doc Boy Poju on Eskon maaseudulla asuva veli. Hänen nimensä on oikeasti Jaakko, mutta Esko kutsuu häntä aina "Pojuksi", mitä Jaakko inhoaa. Jim Davis nimesi Doc Boyn oman veljensä mukaan. Poju on Karvis-sarjakuvan viimeisin hahmo. [1] 17.5.1983
Eskon äiti Eskon äiti on maatalon emäntä. Hänen erikoisalaansa on ruoanlaitto. Hän osaa tehdä perunasta jopa kahdeksan eri ruokalajia. Hän pitää villapaitojen kutomisesta, ja toisinaan jouluisin lähettää niitä Karviselle, josta kissa ei pidä. Sisustusmausta päätellen Eskon vanhemmat pitävät Elviksestä. 13.2.1980
Eskon isä Eskon isä on maatalon isäntä. Hän kärsii ennenaikaisesta kaljuuntumisesta, samoin kuin Poju. 13.2.1980
Mummi Eskon mummi ei ole tavallinen mummi. Hänessä otetta ja hän harrastaa judoa ja osaa sanoa tunteensa julkisesti. ?
Binky-klovni Binky The Clown Binky (kutsutaan joissakin suomennoksissa Eetu-pelleksi tai Kake-klovniksi) esiintyy sarjakuvassa hyvin harvoin, mutta Karvinen-piirrossarjassa paljon useammin. Hänen vakiohuudahduksiinsa kuuluu mm. "Mooooikka lapsoset!" tv-ohjelmansa alussa. Häntä näytetään harvoin stripeissä, mutta esiintyy Karvinen-piirretyissä. ?
Vaaka Vaaka, joka osaa puhua, irvailee aina Karvisen painolle (esim. "Painosi on 200 grammaa vajaa öljytankkerista" tai "Sinulla on nyt virallinen kielto ylittää tiettyjä siltoja." tai "Olet juuri sopivan painoinen... ...lentotukialukseksi.") ?
Irma Irma on läheisen kuppilan omistaja. Karvinen ja Esko käyvät siellä melko usein. Ruokalassa ja ruuan laadussa ei ole kehumista. Irma on kelpo tarjoilija, kokki ja yrittäjä, kun hän ei juttele asiakkaitten kanssa äärettömyyksiin tai ajele säärikarvojaan tiskillä. Eräässä stripissä hän oli myös antanut Eskolle koiranruokaa. 9.6.1979 (Nimellä 19.10.1979)
Rouva Aro Rouva Aro on Eskon naapuri, joka soittelee Karvisen tekemistä kujeista. Rouva Aroa ei ole koskaan näytetty. Eräässä stripissä paljastui, että hänellä on keltainen peruukki. ?
Naapurin vanha pariskunta Naapurin vanha pariskunta näytetään usein kuistilla istumassa ja ihmettelemässä kaikkea, mitä Eskon luona tapahtuu. Vanhan rouvan nimi on Riikka ja miehen nimi on Huugo. Riikka joutuu toisinaan myös Karvisen suoran kiusanteon kohteeksi. Tämä joko huvittaa tai suututtaa hänen puolisoaan. ?
Hiiret, hämähäkit ja linnut Nämä eläimet "ajattelevat" Karvisen lailla. Yleensä Karvinen jättää hiiret rauhaan Eskon harmiksi, liiskaa hämähäkit ja yrittää syödä linnut.
Viiksi Lyman Viiksi oli Eskon partasuinen kämppäkaveri, joka omisti Oskun. Viiksi oli melko samanlainen kuin Esko, mutta vähän hölmömpi Viiksi lähti sarjakuvasta vuonna 1983, mutta Osku jäi (Karvisen suureksi harmiksi). Syytä siihen, miksi Osku unohtui Viikseltä, ei ole. Viiksi esiintyy joissakin suomennoksissa nimellä Pentti. 7.8.1978

Karvisen alter egot

Joskus, jos Karvinen on löytänyt jonkun kiinnostavan piirteen tai kiinnostavan esineen, hän keksii itselleen alter egon. Sarjakuvissa Karvisen alter egoja ovat olleet muun muassa:

  • Liehuviittainen kostaja (joissain suomennoksissa Teräskissa)
  • Banaanimies (Banaanimiestä seurasi yhden stripin verran Kanamies)
  • Sumokissa
  • Kynsi
  • Karatekatti (joissain suomennoksissa Judokissa)
  • Ilkeä Roy Gato
  • Ameebamies
  • Tiikerihai
  • Lehmikissa
  • Sukkamies
  • Super Karvinen

Stripin luominen Jim Davisin sanoin

Jim Davis aloittaa stripin keksimällä vitsin. Yleensä Jim katselee päässään elokuvaa Karvisesta ja kun tulee hauska kohtaus, Jim kelaa taaksepäin ja jakaa vitsin kolmeen ruutuun. Karvinen täytyy saada liikkumaan ja sanomaan kaikki kolmen ruudun ajaksi.

Kun Jim on tehnyt hahmotuksen, hän vie hahmotelman sinisen viivan piirtäjälle Eric Reavesille, joka tekee kokonaan uudelle paperille sininen viiva-sarjakuvan. Hän saa muuttaa hahmon muotoa tai asennetta, mutta ei liikaa, että tilannekomiikka säilyy. Tässä vaiheessa tekstit tehdään myös musteella. Karvinen-sarjakuvan teksti on sinällä erikoinen, että alkuperäisteksti tehdään käsin, eli siinä on kädellä teon tuntua. Jokainen E ei ole täysin samanlainen.

Kun sininen viiva on valmis, viedään sarjakuvatussaaja Larry "Lars" Fentzille, joka piirtää kaikki viivat musteella puhtaaksi. Muste on nopeasti kuivuvaa, mutta joskus sitä saatetaan kiirehtiä liikaa.

Toiseksi viimeinen vaihe on värien lisäys, jotka lisää Mark Forbes Karvinen-strippi skannataan tietokoneelle ja Karviselle annetaan värit Photoshop-ohjelmalla. Tämän jälkeen väritetty strippi skannataan ja tuodaan Jim Davisille signeerattavaksi.

Lopussa sarjakuva lähetetään sanomalehdille.

Tämä koko työvaihe on nähtävissä Karvinen 2 ja Karvinen herää todellisuuteen-DVD:itten ekstroissa.

Teemat ja tapahtumapaikat

Pöytä on kaikista tunnetuin ja käytetyin kuvakulma. Karvinen joko nojaa pöytää vasten, kävelee sillä, tönäisee Oskun pöydältä tai keskustelee Eskon kanssa.

TV-tuoli on myös yksi asetus. Karvinen istuu usein TV-tuolissa ja katselee televisiota.

Piha on harvemmin käytetty kuvakulma. Kuvakulmaa käytetään esimerkiksi Karvisen kiipeillessä puihin.

Punkka eli sänky. Sängyssään Karvinen usein nukkuu, lepäilee tai halailee Nallea. Karvinen nukkuu paljon ja sänky on yksi useimmista kuvakulmista.

Yksi harvoista kolmiulotteisista näkökulmista Karvisesta aidalla.

Aita on myös yksi tapahtumapaikka. Karvinen pitää useimmiten esitystään aidalla ja joutuu esineillä heittelyn kohteeksi.

Eskon auto on Karvisen mielestä hirveä olinpaikka. Eskon jatkuva hymyily ja kova laulaminen saavat Karvisen suuttumaan.

Luonto on useimmiten esillä silloin kun Karvinen, Esko ja Osku ovat telttailemassa.

Maatila on esillä silloin, kun Karvinen, Esko ja Osku menevät Eskon vanhempien luokse maalle.

Ranta on myös yksi yleinen tapahtumapaikka. Karvinen, Esko ja Osku käyvät usein rannalla. Esko yrittää aina iskeä rannalla olevia naisia, ja epäonnistuu siinä yleensä aina.

Lentokone on tapahtumapaikka, kun Esko, Osku ja Karvinen ovat menossa ulkomaille. Eskon, Oskun ja Karvisen yksi matkakohde oli Guano-Guanon saaret.

Eläinlääkärin vastaanotto on paikka, jossa Karvinen käy terveystarkistuksessa. Eläinlääkärinä toimii Liisa.

Irman Kuppila on tapahtumapaikka, jossa Esko ja Karvinen usein käyvät syömässä. Irma omistaa paikan ja johtaa paikkaa. Eräissä stripeissä Irman kuppilan kokkina esiintyy Toni, jota ei ole näytetty stripeissä.

Elokuvateatteri on paikka, jossa Esko, Osku ja Karvinen myös käyvät usein katsomassa elokuvia.

Ikkuna on harvemmin käytetty kuvakulma. Sitä käytetään yleensä silloin, kun Karvinen purkaa tunteitaan tai, kun Esko tervehtii naapureitaan. Eräässä stripissä Esko huusi rouva Arolle tervehdyksensä. Tästä rouva Aro ei pitänyt ja hän heitti tiiliskiven ikkunasta sisään

Lattia Karvinen oleskelee joskus lattian matolla,jossa Osku alkaa melkein aina kiusata Karvista.

Jatkosarjat

Karvisen seikkailu yhdessä aiheessa voi kestää jopa viikon tai kauemmin. Tätä jaksoa kutsutaan jatkosarjaksi. Yleensä yhden viikon jatkosarjat loppuvat lauantain stripissä, mutta kauemmin lehdissä esiintyvät jatkosarjat esiintyvät jopa sunnuntaisarjoissa. Pisimmässä Karvisen jatkosarjassa Karvinen ja Osku karkaavat kotoa ja päätyvät sirkukseen. He kuitenkin karkaavat sieltäkin ja päätyvät lopuksi eläinkauppaan, josta Esko "ostaa" heidät pois. Tämä jatkosarja kesti viisi viikkoa.

Karvinen televisiossa

Karvisen elokuvat

Suomessa julkaistut DVD:t

  • Karvinen TV-sarja #1
  • Karvinen TV-sarja #2
  • Karvinen TV-sarja #3
  • Karvinen omana itsenään (sisältää spesiaalit: Täältä tulee Karvinen, Karvinen kaupungilla ja Karvinen mene Hollywoodiin)
  • Karvinen-elokuva
  • Karvinen 2
  • Karvinen herää todellisuuteen

Karvista näytelleet

Lorenzo Music oli ensimmäinen henkilö, joka loi Karviselle äänen. Hän ääninäytteli hahmoa ensi kerran vuonna 1982 TV-spesiaalissa Täältä tulee Karvinen. Musicin kuoltua vuonna 2001 Karvisen ääneksi oli vaikea valita yhtä, sillä kaikki Karvisen fanit olivat tottuneet Musiciin, joten monet muut ääninäyttelijät olivat Karvisen äänenä eri medioissa.

Vuodet Näyttelijät Sarjat Elokuvat Konsolipelit
1982–1994 Lorenzo Music Karvinen
2004–2007 Jon Barnard Garfield
Garfield: Saving Arlene
Garfield Lasagna World Tour
2004
2006
Bill Murray Karvinen
Karvinen 2
2006 Fred Tatasciore Robot Chicken
2007–2009 Frank Welker The Garfield Show Karvinen herää todellisuuteen
Garfield's Fun Fest
Garfield´s Pet Force

Garfield Minus Garfield

Irlantilainen Dan Walsh alkoi helmikuussa 2008 julkaista nettisivullaan muokattuja versioita Davisin alkuperäisistä Karvisista. Walsh poistaa stripeistä Karvisen hahmon kuvankäsittelyohjelmistolla, tuloksena Garfield Minus Garfield. Tämä muutos antaa sarjakuvalle uuden ulottuvuuden, nostaen päähahmoksi Eskon, vainoharhaisen, psykoottisen, yksinäisen antisankarin. Jim Davis on itse noteerannut Walshin työn, ja kiitellyt sitä nokkelana tuotoksena. Davis on myös julkaissut Garfield Minus Garfield -kirjan, jossa vierekkäin esitellään sekä alkuperäinen strippi, että versio josta Karvinen on poistettu.[2] [3]

Lähteet

Aiheesta muualla

Wikisitaateissa on kokoelma sitaatteja aiheesta Karvinen.