Maine coon

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Maine coon
Avaintiedot
Alkuperämaa:  Yhdysvallat
Rodun syntyaika: 1800-luku
Rodun lyhenne: MCO
Kategoria: II
Muita nimityksiä: cooni
Ulkonäkö ja terveys
Turkki: puolipitkä
Paino: urokset: 6–11 kg
naaraat: 4–7,5 kg
Elinikä: 12–15 vuotta
Neljä vuotta vanha maine coon.

Maine coon on suuri kesy kissarotu. Naaraat painavat noin 4–7 kilogrammaa ja urokset noin 6–11 kilogrammaa.[1] Isompiakin yksilöitä on, varsinkin uroksia. Kissa on rakenteeltaan korkea ja pitkäselkäinen sekä -häntäinen, mikä lisää vaikutelmaa suuresta koosta.

Maine coon on lempeä, rauhallinen ja leikkisä kissa. Sillä on tuuhea ja pitkä turkki, jota on harjattava aina tarvittaessa. Maine coonin korvanpäitä koristavat ilvesmäiset tupsut. Sen kuono on neliömäinen ja vahva. Maine cooneja on monen värisiä, kuten suomalaisia kotikissoja.

Rotu on Yhdysvaltojen Mainen osavaltion kansalliskissa.[2] Ensimmäiset rodun edustajat tuotiin Suomeen vuonna 1989.[2]

Maine coonit ovat ketteriä, ja ne pitävät kiipeilystä. Niille on hyvä rakentaa tukeva ulkotarha tai ulkoilutuksesta on huolehdittava valjaiden avulla. Irti sitä ei saa päästää, sillä se on hyvin luottavainen rotu ja saattaa helposti joutua onnettomuuksiin. Maine coonit tarvitsevat paljon seuraa ja tylsistyvät helposti, joten kissaa ei saisi pitää turhan pitkiä aikoja ilman virikkeitä tai leikkitoveria vahinkojen välttämiseksi. Maine coonit tulevat erittäin hyvin toimeen lasten, muiden kissojen ja jopa koirien kanssa.

Maine coon -rotu muistuttaa luonteeltaan koiraa. Se on seurallinen ja kiintyy ihmisiin. Yleensä se valitsee perheestä jonkun henkilön, jota se erityisesti palvoo.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maine coonin alkuperästä liikkuu monenlaisia uskomuksia, joista yksi kertoo, että kissan pennut olivat kesykissan ja pesukarhun risteymiä. Tällainen lajien välinen risteytyminen on käytännössä mahdoton. On myös ajateltu, että maine coonit olivat tosiasiassa norjalaisia metsäkissoja, jotka olivat saapuneet viikinkien mukana Pohjois-Amerikkaan vuonna 1000.

Kuvitteellisia maine cooneja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]