Ero sivun ”Posti” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Rivi 31: Rivi 31:


===Venäjän postinumerot===
===Venäjän postinumerot===
*[[http://postindex.yp.ru/ Venäjän posti-indeksit]]
*[http://postindex.yp.ru/ Venäjän požtovyje indeksi]


[[Luokka:Postiliikenne]]
[[Luokka:Postiliikenne]]

Versio 1. marraskuuta 2005 kello 15.59

Suomen Postin keltainen postilaatikko

Posti toimittaa kirjeitä, postipaketteja ja muita postilähetyksiä vastaanottajilleen maailmanlaajuisesti.

Posti Suomessa

Suomessa postitoimintaa hoitaa valtion omistama Suomen Posti Oyj. Postilaitos on Suomeen perustettu jo 1638, osakeyhtiöksi se muuttui 1994. Posti-konserni on maan toiseksi suurin työnantaja Helsingin kaupungin jälkeen, sen palveluksessa on 23 412 työntekijää (30.06.2005). Postitoiminta on periaatteessa avattu kilpailulle, mutta postitoimintalain mukaisesti Posti Oyj:n toimilupa sisältää yleispalveluvelvoitteen. Velvoitteen mukaan koko maassa on tarjottava tietyt kirje- ja pakettipalvelut ja jokaisessa kunnassa on oltava postitoimipaikka.

Postinumerot

Suomen postinumerot alkavat 0:sta ja päätyvät 9:ään siten, että Helsingissä on käytössä numerot alkaen 00002:sta ja Nuorgamissa 99990. Erikoisena postinumerona on 99999 Korvatunturi eli joulupukin posti. Alla on karkea jako alueista:

Helsingin alueella lähimmän alueella liikennöivän linja-auton numero viittaa postinumeron kolmanteen neljänteen numeroon. Esimerkiksi Puistolaan kulkee linja numero 75, ja kyseisen alueen postinumero on 00750. Täsmäävyys ei kuitenkaan keskusta-alueella ole täysin yksi yhteen. Tämä tieto onkin varsin viitteellinen, koska päätepysäkit ovat eri puolella kaupunkia ja eri postinumeroalueilla.

Katso myös

Venäjän postinumerot