Ero sivun ”Sinfoniaorkesteri” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
1 912 merkkiä lisätty ,  2 vuotta sitten
ei muokkausyhteenvetoa
(Hylättiin viimeisimmät 2 tekstimuutosta (tehnyt 80.75.104.35) ja palautettiin versio 18725417, jonka on tehnyt Lentokonefani)
Ei muokkausyhteenvetoa
Merkkaukset: Visuaalinen muokkaus  seulottavat  huutamista
*[[Vaskipuhallin|vaskipuhaltimet]] (2–8 [[käyrätorvi|käyrätorvea]], 2–5 [[trumpetti]]a, 3 [[pasuuna]]a, [[tuuba]])
*[[Lyömäsoitin|lyömäsoittimet]] ([[patarummut]], [[lautanen (soitin)|lautaset]], [[bassorumpu]], [[tamtam]], [[triangeli]], [[kellopeli]], [[putkikellot]], [[ksylofoni]], [[marimba]], jne.)
*muut soittimet (1–2 [[harppu]]a, [[celesta]], [[piano]] jne.)
 
= Ääni ja laulaminen =
 
= Laulajien äänialat =
Äänialoihin jaottelua käytetään erityisesti klassisessa musiikissa jaottelemaan oopperalaulajia erilaisiin rooleihin. Äänialajako määrittää löyhästi sävelkorkeuksia, joilta tietty ääniala laulaa, mutta vielä tärkeämpää kuin se, miten korkealle tai matalalle laulaja pääsee, on äänenväri.
 
'''Sopraano''' on naisten korkein ääniala. Se on soinniltaan kirkas. Sopraano on naisilla yleisin.
 
'''Mezzosopraano''' on naisten väliääniala. Siinä on tummempi sointi kuin sopraanossa, mutta kuitenkin selkeä kirkkaus verrattuna alttoon. Tämä on kaikkein harvinaisin ääniala.
 
'''Altto''' on naisten matalin ääniala. Äänenvärikin on tumma, pehmeä ja paksu.
 
'''Tenori''' on miesten korkein ääniala. Se on kirkas, korkea ja soinnikas. Oopperoissa tenorit laulavat usein sankariroolit, joten siitä tulee nimitys sankaritenori.
 
'''Baritoni''' on miesten väliääniala. Se on miehillä itse asiassa kaikkein yleisin. Baritoni pääsee korkealle, mutta hänen äänessään on kuitenkin tummahko sointi.
 
'''Basso''' on miesten matalin ääniala. Ääni on todella matala, paksu ja tumma soinniltaan. Yleensä basson tunnistaminen ei ole hankalaa.
 
Me käytämme kuuntelutehtävissä vain sekakuoron äänialajakoa, eli sopraano, altto, tenori ja basso!
 
Populaarimusiikissa äänialoja ei yleensä luokitella jyrkästi, mutta ääniä kuitenkin kuvaillaan lainaten klassisen musiikin äänialoja.
 
Kun kuuntelet populaarimusiikkia, on hyvä myös kuunnella laulajan äänen parasta sointialuetta.
 
Esimerkiksi monet kirkasääniset (sopraano-)laulajat laulavat myös matalalle, mutta ääni muuttuu vuotoiseksi ja hieman kähiseväksi, kun he laulavat oman parhaan sointialueensa ulkopuolella. Alttolaulajilla tilanne voi olla päinvastainen, korkealla käytetään ohennetta, matalalla ääni soi täyteläisesti.
 
== Aiheesta muualla ==
Rekisteröitymätön käyttäjä

Navigointivalikko