Ero sivun ”Meneksenos (dialogi)” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
p Botti poisti 13 Wikidatan sivulle d:q1474843 siirrettyä kielilinkkiä
SilvonenBot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti: de:Menexenos (Platon) on suositeltu artikkeli
Rivi 21: Rivi 21:


[[Luokka:Platonin dialogit]]
[[Luokka:Platonin dialogit]]
{{Link FA|de}}

Versio 17. joulukuuta 2013 kello 08.51

Meneksenos (m.kreik. Μενέξενоς; lat. Menexenus) on yksi Platonin dialogeista. Sen toinen nimi Thrasylloksen ryhmittelyssä on Hautajaispuhe. Dialogin henkilöt ovat Sokrates ja Meneksenos.

Meneksenos koostuu enemmäkseen pitkästä hautajaispuheesta. Se satirisoi Perikleen hautajaispuhetta, jonka Thukydides on kuvannut teoksessaan Peloponnesolaissota. Meneksenos on erikoinen Platonin dialogien joukossa siinä, että "dialogi" toimii vain kehyksenä itse puheelle. Tämän vuoksi Meneksenosta on epäilty epäaidoksi. Dialogi on mielenkiintoinen ennen kaikkea siksi, että se on yksi harvoista lähteistä ateenalaisiin hautajaispuheisiin, huolimatta siitä että se on puheen parodia.

Kirjallisuutta

Suomennos

  • Platon: Meneksenos. Teoksessa Teokset 2. Toinen painos. Helsinki: Otava, 1999. ISBN 951-1-15893-7.

Muita käännöksiä ja tekstilaitoksia

  • Plato: Menexenus. Teoksessa Burnet, J. (toim.): Opera. Volume III: Theages, Charmides, Laches, Lysis, Euthydemus, Protagoras, Gorgias, Meno, Hippias Maior, Hippias Minor, Io, Menexenus. Oxford Classical Texts. Oxford: Oxford University Press. ISBN 9780198145424. Kreikankielinen alkuteksti.
  • Plato: Menexenus. Teoksessa Plato's Works. Volume IX: Timaeus. Critias. Cleitophon. Menexenus. Epistles. Loeb Classical Library. Cambridge, Massachusetts: Harvard University Press. ISBN 0-674-99257-1. Kreikankielinen alkuteksti ja englanninkielinen käännös.

Aiheesta muualla

Malline:Link FA