Loeb Classical Library

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Loeb Classical Libraryn vihreäkantisen antiikin kreikkalaisen kirjallisuuden sarjan niteitä.

Loeb Classical Library on Harvard University Pressin julkaisema kirjasarja, jossa julkaistaan merkittäviä antiikin kreikkalaisia ja latinankielisiä teoksia. Tekstit on julkaistu niin, että kreikan- tai latinankielinen alkuteksti löytyy jokaisen aukeaman vasemmanpuoleiselta sivulta, ja sananmukainen englanninkielinen käännös oikeanpuoleiselta sivulta.

Julkaisusarjan perusti ja sitä rahoitti alun perin James Loeb. Ensimmäiset niteet toimittivat T. E. Page, W. H. D. Rouse ja Edward Capps, ja ne julkaisi William Heinemann and company vuonna 1912. Tämän jälkeen on julkaistu kymmeniä uusia niteitä, ja vanhempia käännöksiä on myös uusittu useita kertoja. Harvard University Press on julkaissut sarjaa vuodesta 1989. Viime vuosina on julkaistu vuosittain neljästä viiteen uutta tai uudelleen toimitettua nidettä.

Sarja on tarkoitettu antiikin aikaisten tekstien saattamiseksi suuren yleisön saataville. Se ei kuitenkaan ole varsinaisesti tarkoitettu tutkijoille, koska alkuteksteistä puuttuu kriittinen apparaatti, eikä myöskään aivan tavallisille lukijoille, koska tekstien kieliasussa on pyritty enemmän sananmukaisuuteen kuin kielen sujuvuuteen.

Sarjassa kreikankielisten niteiden kannet ovat vihreät ja latinankielisten niteiden punaiset. Vuonna 2001 Harvard University Press alkoi julkaista lisäksi I Tatti Renaissance Library -nimistä sinikantista sarjaa, jossa julkaistaan alkukielisiä (yleensä latinankielisiä) teoksia keskiajalta ja renessanssiajalta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Simmons, Tracy Lee: Little Big Books: The red and green guides to the wisdom of the ancient world. The Weekly Standard, July 3, 2006, 011. vsk, nro 40. Artikkelin verkkoversio.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Loeb Classical Library