Faidros (dialogi)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Faidros
eli Rakkaudesta
Φαῖδρος
ἢ Περὶ ἔρωτος
Dialogin alku pergamenttikoodeksissa Codex Oxoniensis Clarkianus 39 vuodelta 895.
Dialogin alku pergamenttikoodeksissa Codex Oxoniensis Clarkianus 39 vuodelta 895.
Alkuperäisteos
Kirjailija Platon
Kieli muinaiskreikka (klassinen)
Genre filosofia
Julkaistu 387–355 eaa.
Kausi keskivaihe
Tetralogia III tetralogia
 • Parmenides
 • Filebos
 • Pidot
 • Faidros
 • Numerointi 227a–279c
  Suomennos
  Niteessä Teokset III
  Suomentaja Pentti Saarikoski
  Kustantaja Otava
  Julkaistu 1999
  ISBN 951-1-15894-5
  Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

  Faidros (m.kreik. Φαῖδρος; lat. Phaedrus) on Platonin kirjoittama dialogi. Sen toinen nimi Thrasylloksen jaottelussa on Rakkaudesta (Περὶ ἔρωτος, Peri erōtos).[1] Dialogissa keskustelevat Sokrates ja Faidros. Dialogi sisältää Platonin käsityksen puhetaidosta. Sen lisäksi se käsittelee sielun ja rakkauden filosofiaa.[2]

  Platonin teosten joukossa Faidros kuuluu tämän keskivaiheen dialogeihin, siirtymävaiheeseen kohti myöhäisvaiheen dialogeja. Näin se on kirjoitettu siihen aikaan, jolloin Platon oli perustanut oman Akatemiansa.[3]

  Diogenes Laertioksen esittämässä, Thrasylloksen tekemässä Platonin teosten jaottelussa dialogi kuuluu III tetralogiaan yhdessä dialogien Parmenides, Filebos ja Pidot kanssa. Aiheensa puolesta Thrasyllos luki dialogin Platonin eettisten teosten joukkoon.[1]

  Sokrates ja Faidros kohtaavat toisensa kävellessään Ateenan maaseudulla. Lyhyen keskustelun jälkeen Faidros lukee ääneen Lysiaan kirjoittaman puheen rakkaudesta. Lysias kirjoittaa, että pojalla tulisi olla suhde mieheen, joka ei ole rakastunut häneen, eikä sellaiseen, joka on rakastunut. Sokrates ylistää puhetta sarkastisesti ja tekee sen jälkeen oman puheen samasta aiheesta. Faidros myöntää sen olevan selvästi parempi. Sokrates julistaa sen kuitenkin pilkkaavan jumalia, sillä rakkaus on jumalista.

  Tämän jälkeen Sokrates pitää puheen siitä, miksi rakkaus on hyvää. Sen ydin on siinä, että rakkaus on välttämätöntä ihmisten sieluille, jotta ne voisivat palata taivaaseen. Samalla Platon esittää tunnetun valjakkovertauksen, joka kuvaa hänen näkemystään ihmissielusta ja esittää, kuinka sielu voi vierailla ideoiden valtakunnassa.[4] Faidros ylistää puhetta ja kysyy Sokrateelta, kuinka tehdään hyvä puhe. Loppuosa dialogista käsittelee retoriikan taitoa.

  1. a b Diogenes Laertios (DL): Merkittävien filosofien elämät ja opit III.58–60.
  2. Knuuttila, Simo & Thesleff, Holger: ”Esittelyjä ja selityksiä”. Teoksessa Platon 1999, s. 386–397.
  3. Smith, Nicholas D.: Plato The Internet Encyclopedia of Philosophy. Viitattu 7.1.2014. (englanniksi)
  4. Platon: Faidros 246a–254e.

  Kirjallisuutta

  [muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Platon: Faidros. Teoksessa Teokset III. Toinen painos. Suomentanut Pentti Saarikoski. Helsinki: Otava, 1999. ISBN 951-1-15894-5.
  • Platon: Faidros. Teoksessa Viisi tutkielmaa. Sokrateen puolustuspuhe, Kriton, Pidot, Faidros, Faidon. Suomentanut J. A. Hollo. Porvoo, Helsinki: WSOY, 1961.

  Muita käännöksiä ja tekstilaitoksia

  [muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Plato: Phaedrus. Teoksessa Burnet, J. (toim.): Opera, Volume II: Parmenides, Philebus, Symposium, Phaedrus, Alcibiades I and II, Hipparchus, Amatores. Oxford Classical Texts. Oxford: Oxford University Press. ISBN 9780198145417. Kreikankielinen alkuteksti.
  • Plato: Phaedrus. Teoksessa Plato’s Works. Volume I: Euthyphro. Apology. Crito. Phaedo. Phaedrus. Loeb Classical Library. Cambridge, Massachusetts: Harvard University Press. ISBN 0-674-99040-4. Kreikankielinen alkuteksti ja englanninkielinen käännös.

  Aiheesta muualla

  [muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  Wikiaineisto
  Wikiaineisto
  Wikiaineistoon on tallennettu tekstiä aiheesta:
  Φαίδρος (kreikaksi)
  Wikiaineisto
  Wikiaineisto
  Wikiaineistoon on tallennettu tekstiä aiheesta:
  Phaedrus (englanniksi)
  • Griswold, Charles: Plato on Rhetoric and Poetry The Stanford Encyclopedia of Philosophy. The Metaphysics Research Lab. Stanford University. (englanniksi)
  • Reeve, C. D. C.: Plato on Friendship and Eros The Stanford Encyclopedia of Philosophy. The Metaphysics Research Lab. Stanford University. (englanniksi)