Ero sivun ”Narnian tarinat: Prinssi Kaspian” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ei muokkausyhteenvetoa
p Botti poisti 31 Wikidatan sivulle d:q222023 siirrettyä kielilinkkiä
Rivi 106: Rivi 106:


{{Link GA|en}}
{{Link GA|en}}

[[id:The Chronicles of Narnia: Prince Caspian]]
[[ms:The Chronicles of Narnia: Prince Caspian]]
[[cs:Letopisy Narnie: Princ Kaspian]]
[[cy:The Chronicles of Narnia: Prince Caspian]]
[[da:Narnia: Prins Caspian (film)]]
[[de:Die Chroniken von Narnia: Prinz Kaspian von Narnia]]
[[et:Narnia kroonikad: Prints Caspian]]
[[en:The Chronicles of Narnia: Prince Caspian]]
[[es:Las crónicas de Narnia: el príncipe Caspian]]
[[eo:The Chronicles of Narnia: Prince Caspian (filmo)]]
[[fa:سرگذشت نارنیا: شاهزاده کاسپین]]
[[fr:Le Monde de Narnia : Le Prince Caspian]]
[[ga:The Chronicles of Narnia: Prince Caspian]]
[[gl:The Chronicles of Narnia: Prince Caspian]]
[[ko:나니아 연대기: 캐스피언 왕자]]
[[hy:Նարնիայի ժամանակագրություններ. Արքայազն Կասպիանը]]
[[it:Le cronache di Narnia - Il principe Caspian]]
[[he:סיפורי נרניה: הנסיך כספיאן]]
[[hu:Narnia Krónikái: Caspian herceg]]
[[nl:De kronieken van Narnia: Prins Caspian (film)]]
[[ja:ナルニア国物語/第2章: カスピアン王子の角笛]]
[[no:Legenden om Narnia – Prins Caspian]]
[[pl:Opowieści z Narnii: Książę Kaspian]]
[[pt:The Chronicles of Narnia: Prince Caspian]]
[[ru:Хроники Нарнии: Принц Каспиан]]
[[simple:The Chronicles of Narnia: Prince Caspian]]
[[sv:Berättelsen om Narnia: Prins Caspian]]
[[th:อภินิหารตำนานแห่งนาร์เนีย ตอน เจ้าชายแคสเปี้ยน]]
[[tr:Narnia Günlükleri: Prens Kaspiyan]]
[[uk:Хроніки Нарнії: Принц Каспіан]]
[[zh:納尼亞傳奇:賈思潘王子]]

Versio 30. maaliskuuta 2013 kello 05.56

Narnian tarinat: Prinssi Kaspian
The Chronicles of Narnia: Prince Caspian
Ohjaaja Andrew Adamson
Käsikirjoittaja Andrew Adamson
Christopher Markus
Stephen McFeely
Perustuu C. S. Lewisin romaaniin Prinssi Kaspian
Tuottaja Andrew Adamson
Mark Johnson
Perry Moore
Philip Steuer
Säveltäjä Harry Gregson-Williams
Kuvaaja Karl Walter Lindenlaub
Leikkaaja Josh Campbell
Sim Evan-Jones
Tuotantosuunnittelija Roger Ford
Pukusuunnittelija Isis Mussenden
Pääosat Ben Barnes
William Moseley
Anna Popplewell
Skandar Keynes
Georgie Henley
Sergio Castellitto
Eddie Izzard (äänenä)
Peter Dinklage
Liam Neeson (äänenä)
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Iso-Britannia
 Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Walt Disney Pictures
Levittäjä Fórum Hungary
Netflix
Disney+
Walt Disney Studios Sony Pictures Releasing (käännä suomeksi)
Ensi-ilta Yhdysvallat 13. kesäkuuta 2008
Suomi 2. heinäkuuta 2008
Kesto 150 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 225 miljoonaa dollaria[1]
Tuotto 419 665 568 USD
Edeltäjä Narnian tarinat: Velho ja leijona
Seuraaja Narnian tarinat: Kaspianin matka maailman ääriin
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet
AllMovie

Narnian tarinat: Prinssi Kaspian on vuonna 2008 ilmestynyt fantasiaelokuva, joka perustuu C. S. Lewisin luoman Narnian tarinat -kirjasarjan toiseen osaan, Prinssi Kaspianiin. Se on myös Walt Disney Picturesin ja Walden Median Narnia-elokuvasarjan toinen osa – ensimmäisenä ilmestyi Narnian tarinat: Velho ja leijona vuonna 2005. Narnian tarinat: Prinssi Kaspian sai ensi-iltansa Yhdysvalloissa 16. toukokuuta ja Suomessa 2. heinäkuuta 2008.

Elokuvan pääosissa ovat Georgie Henley, Skandar Keynes, William Moseley, Anna Popplewell, Ben Barnes, Peter Dinklage, Pierfrancesco Favino, Sergio Castellitto sekä Liam Neeson Aslanin äänenä.

Juoni

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

On kulunut 1 300 vuotta siitä, kun Pevensien sisarukset lähtivät Narniasta. Telmarilainen prinssi Kaspian (Ben Barnes) herää oppi-isänsä tohtori Corneliuksen (Vincent Grass) ravisteluihin. Tohtori ilmoittaa Kaspianille, että hänen tätinsä Prunaprismia (Alicia Borrachero) on synnyttänyt pojan ja että hänen henkensä on vaarassa. Cornelius antaa Kaspianille kuningatar Susanin (Anna Popplewell) muinaisen maagisen torven ja ohjeistaa häntä puhaltamaan siihen vain suurimmassa hädässä. Kaspian tietää, että hänen setänsä Miraz (Sergio Castellitto) aikoo tappaa hänet varastaakseen kruunun itselleen, joten hän pakenee. Takaa-ajettu Kaspian pakenee metsään, lyö päänsä oksaan ja putoaa hevosensa selästä. Kaksi narnialaista kääpiötä, Trumpkin ja Nikabrik (Peter Dinklage ja Warwick Davis), sekä Juormukas-niminen puhuva mäyrä (äänenä Ken Stott) pelastavat hänet. Samalla kun Trumpkin harhauttaa takaa-ajajia, Nikabrik pelastaa Kaspianin. Kaspian puhaltaa Susanin torveen kutsuakseen apua.

Englannissa on kulunut yksi vuosi siitä, kun Pevensien sisarukset palasivat Narniasta. Lapset ovat matkalla sisäoppilaitokseen ja seisovat paraikaa Lontoon metroasemalla, kun se romahtaa, jolloin sisarukset siirtyvät Narniaan. He löytävät Cair Paravelin rauniot ja tajuavat, että sinne on aikoinaan hyökätty.

Telmarilaisten linnan neuvostossa lordit kuulevat Kaspianin paenneen. Lordi Sopespian (Damián Alcázar) syyttää Kaspianin paosta Mirazia, mutta Miraz puolestaan syyttää narnialaisia ja käskee lordeja taistelemaan narnialaisia vastaan saadakseen Kaspianin takaisin. Todellisuudessa Miraz suunnittelee Kaspianin tappamista.

Pevensien sisarukset pelastavat Trumpkinin kahdelta telmarilaiselta, jotka yrittävät hukuttaa kääpiön. Trumpkin käsittää nopeasti lasten olevan Narnian muinaiset kuninkaat ja kuningattaret, ja he jatkavat matkaa yhdessä. Matkan varrella Lucy (Georgie Henley) näkee vilauksen Aslanista (äänenä Liam Neeson) ja yrittää saada muutkin vakuuttuneiksi siitä, mutta ainoastaan Edmund (Skandar Keynes) uskoo häntä.

Nikabrik ja Juormukas vievät Kaspianin Tanssivalle niitylle, jonne vanhat narnialaiset ovat kokoontuneet. Kaspian suostuttelee narnialaiset auttamaan häntä saamaan hänen kruununsa takaisin, jotta hän voisi sitten palauttaa narnialaisten maat heille takaisin. Kaspian ja narnialaiset varastavat telmarilaisilta aseita. He kohtaavat myös Pevensiet ja Trumpkinin ja matkaavat yhdessä Aslanin kukkulalle, suurelle kivipaaden ylle rakennetulle kummulle. Peter (William Moseley) ehdottaa, että he tekisivät Mirazin linnaan ennaltaehkäisevän hyökkäyksen. Lucy puolestaan ehdottaa, että he odottaisivat Aslanin paluuta, mutta Peterin mielestä he ovat odottaneet jo tarpeeksi.

Narnialaiset iskevät Mirazin linnaan, mutta Peter käskee kaikkia vetäytymään tajutessaan telmarilaisten sotilaiden olevan ylivoimaisia. Peter, Susan, Edmund, Kaspian ja puolet narnialaisista pääsevät pakoon, mutta loput teurastetaan. Kun he palaavat takaisin Aslanin kukkulalle, Peter ja Kaspian riitelevät linnaan tehdystä hyökkäyksestä. Sillä välin Miraz kruunataan linnassa Narnian kuninkaaksi.

Nikabrik kertoo Kaspianille yhdessä noidan (Klara Issova) ja ihmissuden kanssa, että he voivat auttaa häntä saamaan kruununsa takaisin ja varmistamaan Mirazin kuoleman. Nikabrik kuitenkin huiputtaa Kaspiania, jolloin noita käyttää mustaa magiaa kutsuakseen esiin Jadiksen, Valkean velhon (Tilda Swinton). Valkea velho koettaa jäisen muurin sisällä suostutella Kaspiania antamaan hänelle pisaran omaa vertaan ja vapauttamaan hänet. Peter, Edmund, Lucy ja Trumpkin saapuvat paikalle. Edmund tappaa ihmissuden, ja Trumpkin puukottaa Nikabrikiä juuri, kun tämä on aikeissa tappaa Lucyn. Peter tappaa noidan, ja nähdessään Valkean velhon manipuloimassa Kaspiania hän kolkkaa Kaspianin ja kohtaa Velhon itse. Velho alkaa nopeasti taivutella Peteriä vapauttamaan hänet. Ennen kuin Peter ehtii tehdä mitään, Edmund särkee jään ja tuhoaa Valkean velhon.

Miraz ja hänen armeijansa saapuvat Aslanin kukkulalle. Antaakseen Lucylle ja Susanille tarpeeksi aikaa hakea Aslanin Kaspian ehdottaa, että Peter ja Miraz kävisivät kaksintaistelun ja että taistelun hävinnyt joutuisi antautumaan vastapuolelle. Miraz suostuu, sillä hän ei halua näyttää pelkurilta miestensä edessä. Telmarilaissotilaat huomaavat Lucyn ja Susanin, joten Susan lähettää Lucyn jatkamaan matkaa yksin ja jää itse kohtaamaan sotilaat. Eräs ratsastava sotilas törmää Susaniin ja kaataa hänet. Kaspian saapuu pelastamaan Susanin, ja he palaavat yhdessä taisteluun. Raivokkaan kamppailun jälkeen Peter peittoaa Mirazin, mutta ojentaa miekkansa Kaspianille, jotta tämä voisi tehdä Mirazista selvää. Kaspian säästää Mirazin hengen, mutta sanoo, että Mirazin on annettava Narnia takaisin narnialaisille.

Sopespian tappaa Mirazin yhdellä Susanin nuolista ja syyttää sitten Mirazin kuolemasta narnialaisia. Seuraa taistelu telmarilaisten ja narnialaisten välillä, ja telmarilaiset saavat lopulta yliotteen. Lucy löytää Aslanin metsästä, ja leijona herättää metsässä seisovat puut henkiin. Narnialaisten taisteluonni kääntyy, kun puut hyökkäävät telmarilaisten kimppuun. Lordi Sopespian määrää joukot vetäytymään sillalle, jolla he kohtaavat Lucyn ja Aslanin. Aslan kutsuu esiin joen jumalan, joka tuhoaa sillan tappaen Sopespianin. Narnialaiset voittavat taistelun, ja eloonjääneet telmarilaissotilaat antautuvat.

Ennen kuin Pevensiet lähtevät Narniasta, Aslan kertoo Peterille ja Susanille, ettei Narnia voi tarjota heille enempää ja etteivät he näin ollen enää palaa sinne. Kaspian pyytää telmarilaisia jäämään Narniaan sillä ehdolla, että he elävät rauhanomaisesti yhdessä narnialaisten kanssa. Telmarilaiset voivat kuitenkin myös palata takaisin ihmisten maailmaan, josta he ovat Narniaan alun perin tulleet. Jotkut telmarilaisista päättävät palata takaisin ihmisten maailmaan, ja Aslan luo heille ja Pevensien sisaruksille portaalin. Susan suutelee Kaspiania tietäen, etteivät he enää kohtaa. Pevensiet palaavat Englantiin ja jättävät Kaspianin hallitsemaan Narniaa sen kuninkaana.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Rooleissa

Alkuperäinen näyttelijä Suomalainen näyttelijä (äänet) Rooli
Ben Barnes Petrus Kähkönen Prinssi Kaspian
Georgie Henley Meeri Toivonen Lucy Pevensie
Skandar Keynes Niilo Syväoja Edmund Pevensie
William Moseley Samuel Harjanne Peter Pevensie
Anna Popplewell Annituuli Kasurinen Susan Pevensie
Sergio Castellitto Tom Wentzel Kuningas Miraz
Warwick Davis Ilkka Merivaara Nikabrik
Vincent Grass Ossi Ahlapuro tohtori Cornelius
Pierfrancesco Favino Martti Mäkelä kenraali Glozelle
Eddie Izzard Taisto Oksanen Riipitsiip (ääni)
Tilda Swinton Jonna Järnefelt Valkea Velho
Damián Alcázar Juhani Rajalin Lordi Sopespian
Liam Neeson Juhani Laitala Aslan (ääni)

Lähteet

  1. The Chronicles of Narnia: Prince Caspian Box Office Mojo. Viitattu 8.6.2011. (englanniksi)

Aiheesta muualla

Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.

Malline:Link GA