The Elder Scrolls IV: Oblivion

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
The Elder Scrolls IV: Oblivion
Kehittäjä Bethesda Game Studios
4J Studios (PlayStation 3)
Julkaisija 2K Games
Bethesda Softworks (PlayStation 3)
Jakelija Steam, Humble Store, PlayStation Now ja GOG.com
Tuottaja Todd Howard
Suunnittelija Todd Howard
Ken Rolston
Taiteilija Matthew Carofano
Säveltäjä Jeremy Soule
Ohjelmoija Guy Carver, Craig Walton
Pelisarja The Elder Scrolls
Pelimoottori Gamebryo
Havok
SpeedTree
Julkaistu Windows, Xbox 360
 • NA 20. maaliskuuta 2006
 • AUS 23. maaliskuuta 2006
 • EU 24. maaliskuuta 2006
 • JP 26. heinäkuuta 2007
PlayStation 3
 • NA 20. maaliskuuta 2007
 • AUS 26. huhtikuuta 2007
 • EU 27. huhtikuuta 2007
 • JP 26. syyskuuta 2007
Lajityyppi roolipeli
Pelimuoto yksinpeli
Ikäluokitus BBFC: 15
ESRB: MVirheellinen ESRB-arvo
VET: 16
OFLC: M
OFLC: R13
PEGI: 16
USK: 12
Alusta Microsoft Windows, PlayStation 3, Xbox 360
Jakelumuoto Blu-ray, DVD, UMD,
DVD-R DL, digitaalinen lataus
Vaatimukset
 • 512 MB RAM
 • 2.0 GHz prosessori
 • 128 MB näytönohjain
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

The Elder Scrolls IV: Oblivion (yleisesti Oblivion) on yhdysvaltalaisen Bethesda Softworksin kehittämä tietokoneroolipeli, jonka se julkaisi Microsoft Windowsille ja Xbox 360:lle vuonna 2006. Peli on The Elder Scrolls -sarjan neljäs osa. Oblivion julkaistiin vuonna 2007 myös PlayStation 3:lle.

Oblivionin kehitystyö aloitettiin heti edeltäjänsä, Morrowindin julkaisun jälkeen vuonna 2002. Saavuttaakseen mahdollisimman eloisan ja uskottavan peliympäristön, Bethesda hyödynsi Havok-fysiikkamoottorin suomia etuja ja lisäsi mukaan muun muassa HDR-renderöintiä. Peli esitteli myös uuden Radiant-tekoälyjärjestelmän, joka selkeästi monipuolisti ei-pelattavien hahmojen käyttäytymistä. Sarjan edellisen osan tavoin Jeremy Soule sävelsi musiikin.

Perusversion lisäksi alustoille on julkaistu keräilijäversio, joka sisältää 112-sivuisen oppaan valtakunnasta, bonus-DVD:n (sisältää konseptitaidetta, renderöintejä ja noin 45-minuuttisen dokumentin pelin tekemisestä) ja kolikon, joka esittää pelissä käytettävää kuvitteellista valuuttaa, septimiä. Heinäkuussa 2007 julkaistiin myös Game of the Year Edition (GOTY), joka sisältää pelin lisäosat, Shivering Islesin ja Knights of the Ninen.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin ympäristöissä on pyritty realistisuuteen.

Kuten pelisarjan aiemmissakin osissa, pelaaja aloittaa pelin nimettömänä vankina vailla historiaa. Pelaaja valitsee roolihahmollensa nimen, sukupuolen, tähtimerkin ja hahmoluokan, sekä rodun kymmenen eri vaihtoehdon joukosta. Käyttäessään valitsemiansa taitoja pelaajahahmo kehittyy.

Suorittaessaan päätehtäväänsä pelaaja voi ottaa vastuullensa myös lukuisia sivutehtäviä, sekä liittyä yhteen (tai kaikkiin) viidestä killasta, joista jokaisella on omat pitkät tehtäväketjunsa. Killat ovat Fighters Guild, Mages Guild, Arena, Dark Brotherhood ja Thieves Guild.

Oblivion sisältää paljon parannuksia pelisarjan aiempiin osiin nähden. Esimerkiksi sen taistelusysteemi on huomattavasti Morrowindia monipuolisempi: pelaaja kykenee suorittamaan erilaisia erikoishyökkäyksiä, kontrolloimaan hyökkäysten torjumista ja loihtimaan aseen käteensä. Myös matkustusta on helpotettu, sillä pelaaja kykenee ostamaan tai varastamaan ratsuhevosia, ja voi halutessaan siirtyä välittömästi paikasta toiseen klikkaamalla aiemmin tutkittua aluetta kartalta. Myös nuolet lentävät ”realistisesti”, ja osuvat pelaajan omien taitojen mukaan, toisin kuin Morrowindissä, jossa osumistodennäköisyys kasvoi hahmon jousiammuntataidon mukana.

Hahmorodut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Altmer tai Suurhaltiat (High Elves). Parhaimpia hahmoja taikojen tekemiseen ja luomiseen. Korkeahaltiat ovat kuitenkin itse heikkoja suoriin iskuihin ja salamoihin tai tulipalloihin. Viisas rotu, joka pitää itseään muita rotuja parempina.
 • Argonialaiset, liskoihmiset, ovat siirtolaisia. Heitä on pidetty orjina, mutta asiat ovat alkaneet muuttua parempaan suuntaan. He ovat keskivertoisia roistoja, mutta myös magian käyttö luonnistuu heiltä.
 • Bosmer tai Metsähaltiat (Wood Elves). Metsähaltioita, joilla on taipumusta jousiammuntaan ja eläinten kesyttämiseen. He ovat jo luonnostaan nopeita ja vikkeliä, joten metsähaltiasta saa hyvän rosvon, alkemistin tai jousiampujan.
 • Bretonit. Haltijamaisia vaaleita ihmisiä, jotka ovat kotoisin High Rockista. Bretonit ovat hyviä mystiikan, parantamisen ja luomisen magiassa.
 • Dunmer tai Pimentohaltiat (Dark Elves). Harmaaihoisia haltioita, joiden kotipaikka on Morrowind. Sopii maagiksi, taistelijaksi tai rosvoksi. Pimentohaltiat ovat erityisesti erikoistuneet Destruction-taikoihin.
 • Imperial (”Keisarilliset”). Tamrielin roduista lähimpänä ihmistä, kotoisin Cyrodiilista. He ovat puheliaita ja hyviä käymään kauppaa. Keisarilliset sopivat taistelijoiksi. He osaavat käyttää miekkaa ja raskasta panssaria taistelussa.
 • Khajiitit. Elsweyristä kotoisin olevia kissaihmisiä. Argonialaisten tavoin Khajiitit ovat olleet orjia. Khajiitit sopivat hyvin varkaiksi ja ovat myös hyviä paljain nyrkein taistelussa.
 • Nordit. Pohjoisen Skyrimistä kotoisin olevia raskastekoisia barbaareja. He kestävät hyvin kylmää ja ovat erikoistuneet käyttämään voimaansa taisteluissa. Nordeista saa hyviä sotilaita. He käyttävät raskaita panssareita, kirveitä, nuijia, miekkoja ja käsiään taisteluissa.
 • Orsimer tai Örkit (Orcs). Nämä vihreäihoiset olennot inhosivat ennen kaikkia muita lajeja, mutta hitaasti oppivat hyväksymään näiden läsnäolon. Ihmiset yleensä pitävät heitä julmina, mutta oikeasti örkit ylläpitävät tasa-arvoa sukupuolesta riippumatta. Örkistä saa hyvän taistelijan, joka käyttää nuijia ja raskaita haarniskoita.
 • Redguard (”Punavartijat”). Hammerfellistä kotoisin olevia tummaihoisia ihmisiä. Redguardeja ei halveksita, vaan he elävät sovussa Imperialien kanssa. Redguardit ovat yleensä nopeita taistelijoita, jotka käyttävät miekkoja ja nuijia sekä juoksevat lujaa.

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oblivionin tapahtumat sijoittuvat Nirnin kuvitteelliseen fantasiamaailmaan, Tamrielin mantereelle jolla sijaitsee Imperiumi. Varsinainen pelialue kattaa Cyrodiilin provinssin, mutta suuri osa ajasta vietetään myös daedraprinssi Mehrunes Dagonin hallitsemassa Deadlands-valtakunnassa,[1] joka on osa Oblivioniksi kutsuttua ulottuvuutta.

Tarina käsittelee keisari Uriel Septim VII:n salamurhaa, jonka takana on Daedraprinssi Mehrunes Dagonia palvova Mythic Dawn -kultti. Murha johtaa tarinan selittämistä syistä toisesta ulottuvuudesta tulvivien paholaismaisten olentojen invaasioon, jonka päättäminen lankeaa pelaajan harteille. Oblivion on näiden paholaismaisten Daedrojen koti.

Kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Poiketen aiemmista osista kaikki pelin keskustelut ovat ääninäyteltyjä, ja näyttelijäkaartista löytyy muun muassa Patrick Stewart, Sean Bean ja Lynda Carter.

Lisäosat ja laajennukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The Elder Scrolls IV: Shivering Isles[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oblivionille julkaistiin ensimmäinen virallinen lisälevy, The Elder Scrolls IV: Shivering Isles, 26. maaliskuuta 2007. Pelin tapahtumat sijoittuvat Oblivionin ulottuvuudessa sijaitsevaan ja hulluudenjumala Sheogorathin hallitsemaan Shivering Islesin valtakuntaan. Pelin julkaisija lupaa lisälevyn tuovan noin 30 tuntia lisää pelattavaa.

Windows-versiota myydään kaupoissa, mutta Xbox 360 -versio on ladattavissa Xbox Livestä ja myös Elder Scrolls IV: Oblivion the Game Of the Year -paketissa.

The Elder Scrolls IV: Knights of the Nine[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelille julkaistiin ensimmäinen laajennuspaketti, The Elder Scrolls IV: Knights of the Nine, joulukuussa 2006. Se ei ole täysverinen lisäosa, mutta sisältää muun muassa uuden pelattavan killan, Knights of the Ninen, joka on hyviä tekoja puolustava ritarikunta. Lisäksi mukana tulevat kaikki pienet parannukset, laajennukset ja päivitykset mitä peliin on laajennuspaketin julkaisuun mennessä virallisilta julkaisijoilta ilmestynyt. Niitä ovat Horse Armor, The Orrery, Wizard’s Tower, Vile Lair, Thieves Den, Mehrunes’ Razor ja Spell Tomes. Pelin julkaisija lupaa laajennuspaketin tuovan noin 20 tuntia lisää pelattavaa.

Windows-version voi ostaa joko kaupan hyllyltä (mukana tulevat edellä mainitut pienet lisäosat) tai ladata alennettuun hintaan The Elder Scrollsin verkkosivuilta ilman muita lisäosia. Xbox 360 -version voi ostaa Xbox Live Marketplacesta tai Elder Scrolls IV: Oblivion the Game Of the Year -paketin, jossa mukana myös lisäosa Shivering Isles. PlayStation 3 -versio sisältää laajennuksen jo valmiiksi.

Fighter’s Stronghold[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fighter’s Stronghold julkaistiin 15. lokakuuta 2007. Lisäosan sai ladata ilmaiseksi ja pelata viikon ajan, kunnes se muuttui maksulliseksi. Uusi lisäosa sijoittuu läntisellä puolella Chorrolia olevaan Battlehorn-linnaan. Linnassa on makuuhuoneet, valtavat ruokasalit, viinikellarit, suuri aula jne. Pelaaja voi muokata linnan sisustuksia ja tutkia mystisiä kellareita. Ensin pelaajan tarvitsee vallata linna takaisin rosvoilta (maraudereilta), jonka jälkeen pelaaja pääsee Battlehorn-linnan herraksi. Battlehorn-linnaa pitää puolustaa vihollisilta, mutta pelaaja voi värvätä avukseen True Horn -ritareita puolustamaan linnaa.

Ääninäyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  Sean Bean    Keisari Martin Septim  
  Lynda Carter    Nais-nordit / Nais-örkit  
  Terence Stamp    Mankar Camoran  
  Patrick Stewart   Keisari Uriel Septim VII  

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vastaanotto
Yhteispisteet
Kerääjä Pisteet
GameRankings 93.85% (X360)[2]
92.98% (PS3)[3]
93.29% (PC)[4]
Metacritic 94/100 (X360)[5]
93/100 (PS3)[6]
94/100 (PC)[7]
Arvostelupisteet
Julkaisu Pisteet
1UP.com A[8][9][10]
Famitsu 38/40 (X360)[11]
GameSpot 9.6/10 (X360)[12]
9.5/10 (PS3)[13]
9.3/10 (PC)[14]
GameSpy 4/5 tähteä[15][16][17]
IGN 9.3/10 (X360)[18]
9.2/10 (PS3)[19]
9.3/10 (PC)[20]
Official Xbox Magazine 9.5/10 (X360)[21]
PC Gamer US 95/100 (PC)[22]
Pelaaja 9/10 (PC, Xbox 360)[23]
8/10 (PS3)[24]
Palkinnot
Palkitsija Palkinnon nimi
G4[25], Spike TV[26], Golden Joystick Awards[27], Shacknews Vuoden peli
IGN Readers' Choice, GameSpy Gamers' Choice, Gamespot Readers' Choice, Interactive Achievement Awards Vuoden PC peli
1UP.com,[28], IGN, IGN Readers' Choice, GameSpy,[29] GameSpy Gamers' Choice, GameSpot,[30] Gamespot Readers' Choice, Game Revolution, Interactive Achievement Awards[31] Vuoden toimintaroolipeli

Vaikka Oblivion saikin medialta poikkeuksellisen lämpimän vastaanoton, kaikki sen muutokset eivät ole kuitenkaan olleet pelisarjan fanien mieleen. Rankkaa kritiikkiä ovat saaneet osaksensa muun muassa uudistettu käyttöliittymä, vähäinen dialogin määrä, pieni pelialue, vähennetty taitojen määrä ja tehtävien päämäärien luokse johdatteleva kompassi. Suurinta kritiikkiä on kuitenkin aiheuttanut kaiken pelimaailman sisällön sitominen pelaajahahmon tasoon, eli skaalautuminen, mikä estää pelaajaa kohtaamasta liian vaarallisia vastustajia tai löytämästä liian hyviä esineitä ennen aikojansa, mutta hukuttaa pelaajan niihin kun vaadittu taso on saavutettu. Ongelmaa tosin voi korjata modeilla.

Modaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oblivionin Windows-versioon voi halutessaan ladata Bethesdan ilmaisen The Elder Scrolls Construction Set -ohjelmiston, jolla kuka tahansa voi muokata peliä mieleisekseen. Useimmat modit tekevät vain pieniä muutoksia, usein korjaten bugeja tai muuttaen pelimekaniikkaa, mutta suosituimmat tekevät mittavia muutoksia pelin sääntöihin ja käyttäytymiseen. Vaikka Bethesda ei itse olekaan julkaissut tarvittavia työkaluja niiden lisäämiseen, saatavilla on myös huomattava määrä uusia aseita, haarniskoja ja vastustajia. Käynnissä on myös muutamia suuria ja kunnianhimoisia projekteja, joista yksi on Tamriel Rebuilt, jonka ensimmäisenä tavoitteena on lisätä Oblivioniin Hammerfellin provinssi. Suurimpia modisivustoja ovat TesNexus.com, PlanetElderScrolls ja ElderScrolls Filefront.

Nehrim: At Fate’s Edge[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nehrim: At Fate’s Edge on saksalaisen SureAI:n kehittämä laaja Oblivion-modi, jonka saksankielinen versio julkaistiin 9. kesäkuuta 2010. Myöhemmin modi käännettiin ääninäyttelyä lukuun ottamatta englannin kielelle 11. syyskuuta 2010. Nehrim ei pohjaudu Oblivionin maailmaan, vaan on täysin oma pelinsä. Siinä on valittavana kolme eri rotua:[32]

 • Alemanne, Nehrimin vallitseva rotu, joka on verrattavissa Oblivionin Imperial-rotuun,
 • Normanne, laajalle levinnyt vähemmistörotu, joka on verrattavissa Nord-rotuun,
 • Half-Aeterna, Oblivionin haltiarotuihin verrattavissa olevia puolihaltioita, joita vainotaan heidän taikavoimiensa takia.

Mod DB valitsi Nehrimin parhaimmaksi yksinpelimodiksi vuonna 2010.[33] Myös PC Gamer US valitsi sen vuoden 2010 parhaimmaksi modiksi.[34] Modi on ladattavissa ilmaiseksi sen kotisivuilta.[35]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. The Imperial Library - The Definite Guide to Daedra Page II
 2. The Elder Scrolls IV: Oblivion for Xbox 360 GameRankings. CBS Interactive. Viitattu 4. maaliskuuta 2013.
 3. The Elder Scrolls IV: Oblivion for PlayStation 3 GameRankings. CBS Interactive. Viitattu 4. maaliskuuta 2013.
 4. The Elder Scrolls IV: Oblivion for PC GameRankings. CBS Interactive. Viitattu 4. maaliskuuta 2013.
 5. The Elder Scrolls IV: Oblivion (Xbox 360) Metacritic. CBS Interactive. Viitattu 11. helmikuuta 2010.
 6. The Elder Scrolls IV: Oblivion (PlayStation 3) Metacritic. CBS Interactive. Viitattu 11. helmikuuta 2010.
 7. The Elder Scrolls IV: Oblivion (PC) Metacritic. CBS Interactive. Viitattu 21. tammikuuta 2007.
 8. Elder Scrolls IV: Oblivion 1UP.com. 30. maaliskuuta 2006. IGN Entertainment. Arkistoitu 24.2.2013. Viitattu 26.10.2013.
 9. Elder Scrolls IV: Oblivion (PC) review 1UP.com. 30. maaliskuuta 2006. IGN Entertainment. Arkistoitu 24.2.2013. Viitattu 26.10.2013.
 10. Elder Scrolls IV: Oblivion 1UP.com. 20. maaliskuuta 2007. IGN Entertainment. Arkistoitu 24.2.2013. Viitattu 26.10.2013.
 11. Domo Arigato, Famitsu Bethesda Blog. 19. heinäkuuta 2007. ZeniMax Media.
 12. The Elder Scrolls IV: Oblivion Review (Xbox 360) GameSpot. 25. maaliskuuta 2006. CBS Interactive. Arkistoitu 23.1.2013. Viitattu 26.10.2013.
 13. The Elder Scrolls IV: Oblivion Review (PlayStation 3) GameSpot. CBS Interactive. Viitattu 11. helmikuuta 2010.
 14. The Elder Scrolls IV: Oblivion Review (PC) GameSpot. 25. maaliskuuta 2006. CBS Interactive.
 15. The Elder Scrolls IV: Oblivion GameSpy. 27. maaliskuuta 2006. IGN Entertainment. Arkistoitu 23.2.2013. Viitattu 26.10.2013.
 16. The Elder Scrolls IV: Oblivion GameSpy. 26. maaliskuuta 2007. IGN Entertainment. Arkistoitu 23.2.2013. Viitattu 26.10.2013.
 17. The Elder Scrolls IV: Oblivion GameSpy. 27. maaliskuuta 2006. IGN Entertainment. Arkistoitu 23.2.2013. Viitattu 26.10.2013.
 18. The Elder Scrolls IV: Oblivion Review (Xbox 360) IGN. 24. maaliskuuta 2006. IGN Entertainment.
 19. The Elder Scrolls IV: Oblivion Review (PlayStation 3) IGN. 26. maaliskuuta 2007. IGN Entertainment.
 20. The Elder Scrolls IV: Oblivion Review (PC) IGN. 24. maaliskuuta 2006. IGN Entertainment.
 21. Elder Scrolls IV: Oblivion Official Xbox Magazine. 6. marraskuuta 2007. Future plc.
 22. "Oblivion" (May 2006). PC Gamer US. Future US. 
 23. Oblivion arvostelu Pelaaja (Arkistoitu – Internet Archive)
 24. Oblivion arvostelu PS3 Pelaaja[vanhentunut linkki]
 25. G-Phoria Winners Announced G4. 9. elokuuta 2006. G4 Media. Arkistoitu 22.9.2012. Viitattu 26.10.2013.
 26. Oblivion nabs Spike TV top honors GameSpot. 9. joulukuuta 2006. CBS Interactive. Arkistoitu 25.3.2007. Viitattu 26.10.2013.
 27. Oblivion takes home the shiniest golden joystick Videogamer.com. 30. lokakuuta 2006. Pro-G Media.
 28. 2006 1UP Awards Winners 1UP.com. IGN Entertainment. Arkistoitu 24.2.2013. Viitattu 26.10.2013.
 29. 2006 Game of the Year – PC RPG of the Year – The Elder Scrolls IV: Oblivion GameSpy. IGN Entertainment. Arkistoitu 23.2.2013. Viitattu 26.10.2013.
 30. 20 Best & Worst of 2006 – Genre awards – Best Role-playing Game GameSpot. CBS Interactive. Arkistoitu 1.10.2012. Viitattu 4. maaliskuuta 2013.
 31. 2007 Interactive Achievement Awards Academy of Interactive Arts & Sciences. Viitattu 25. elokuuta 2011.
 32. Sullivan, Paris: Nehrim – At Fate’s Edge Review modsentry.com. 7.10.2010. Viitattu 19.7.2011. (englanniksi)
 33. Nehrim awarded Best Singleplayer Mod 2010 moddb.com. 21.12.2010. Viitattu 19.7.2011. (englanniksi)
 34. PC Gamer US’s Games of the Year Awards pcgamer.com. 11.1.2011. Viitattu 19.7.2011. (englanniksi)
 35. Downloads for Nehrim nehrim.de. Arkistoitu 19.7.2011. Viitattu 19.7.2011. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]