The Elder Scrolls -universumin rodut

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

The Elder Scrolls -sarjan roolipelien maailmaa asuttavat useat fantasiarodut, joista kymmenen on pelattavia. Yleensä nämä rodut kuuluvat johonkin kolmesta eri arkkityyppistä, jotka ovat ihminen, haltia ja ihmiseläimet. The Elder Scrolls-universumin tarinassa ihmiset ja haltiat polveutuvat esirodusta nimeltä "Ehlnofey", ja ne pystyvät risteytymään. On epävarmaa ovatko ihmiseläimet samaa linjaa, koska tämänhetkisissä tulkinnoissa on paljon ristiriitaisuuksia.

Haltiat (tai Mer)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aldmer[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aldmer, (käännetään ensimmäinen tai vanhempi kansa), uskotaan olevan ensimmäinen Nirn-maailman kansa. Oblivionin pelinsisäinen kirja "Ennen ihmisten aikaa" on kattavin lähde Aldmerin historiasta. Se jäljittää heidän alkuperänsä myyttiselle mantereelle, Aldmeriskselle. Kuten usein The Elder Scrollsin tarinassa, monet ristiriitaiset tiedot kertovat, että Aldmeris on olemassa, ja joidenkin mukaan se on täysin mytologinen paikka. Aldmeriksen ulkopuolella Aldmerin ensimmäinen tunnettu siirtokunta oli lounais-Tamrielissa, josta he lopulta siirtyivät koko mantereelle. Kirjoitetun historian alussa he olivat jo haarautuneet erillisiksi kansoiksi, joiden joukossa ovat nykypäivän Altmerit. Termiä "Aldmer" käytetään joskus kuvaamaan koko haltioiden rotua. Vaikka Aldmereita ei enää ole olemassa erillisenä rotuna, heidän kulttuurinsa elää koko Tamrielin alueella ja on pohjana Tamrielin kielelle ja uskonnolle.

Altmer[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Altmer, joita kutsutaan myös korkeahaltioiksi (engl. High Elves), asuvat Summersetin saarella (engl. Summerset Isle). He ovat pidempiä kuin muut rodut ja heillä on kultainen ihonväri. He ovat yleensä ylpeitä ja pitävät itseään muita rotuja sivistyneempinä ja parempina. Heidän maaginen osaamisensa on parempi kuin muiden rotujen. Jotkut kaikkein aikojen tunnetuimmista maageista, kuten Vanhimpien neuvoston suurkansleri Ocato ja Nekromantikoista vahvin, matokuningas Mannimarco ovat Altmereita. Heihin kuuluvat myös Thalmorit, jotka johtavat toisen ja neljännen aikakauden aikaista liittoa nimeltä Aldmeri Dominion ("Haltiain Ylivalta"), johon kuuluvat Summersetin saaren lisäksi metsähaltioiden kotiprovinssi Valenwood ja Khajiittien kotiprovinssi Elsweyr.[1]

Heidän kykynsä ovat muuttuneet pelisarjan aikana. Peleissä Morrowind ja Oblivion heillä on heikkous tulta, pakkasta ja taikuutta kohtaan, suurin taikabonus kaikista roduista, sekä "puhdas" ruumis joka antaa heille paremman vastustuskyvyn tauteja vastaan. Peleissä Arena ja Daggerfall, heillä ei ollut mitään näistä voimista ja heikkouksista, vaan immuniteetti lamauttavia taikoja vastaan. Skyrimissä Altmerin kyvyt ovat: +50 taikavoimaa, "jalosukuinen" kyky joka elvyttää taikaa nopeammin, ja "Fury" loitsu.

Ayleid[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ayleid, tunnetaan myös nimellä villihaltiat tai Sydänmaiden korkeahaltiat, olivat ensimmäisiä jotka perustivat valtion Tamrieliin. He elivät heimoyhteiskunnissa, joissa jokainen heimo oli hieman erilainen. He olivat ensimmäiset asukkaat Imperial Cityssä ja ilmeisesti he puhuivat vanhaa Cyrodiilin kielen muotoa. Monet Ayleidien rauniot löytyvät Cyrodiilin alueelta. Nämä rauniot ovat täynnä vaarallisia ansoja, hirviöitä ja epäkuolleita. Myös maantierosvot perustavat usein piilopaikkansa näihin raunioihin. Monet aarteenmetsästäjät ovat kuolleet yrittäessään ryöstää raunioden aarteita. Tunnetuin näistä raunioista lienee Miscarcand, joka oli yksi Ayleidien pääkaupungeista. Miscarcand sijaitsee Imperial Citystä Lounaaseen.

Ayleidit hallitsivat aikanaan koko Cyrodiilia, koska he hallitsivat taikuutta ja liittossa Daedraruhtinaiden kanssa he orjuuttivat cyrodiilaisia ja Pohjoisihmisiä, jotka tuolloin olivat molemmat osa samaa alkurotua. Tänä aikana Ayleidit tekivät suuria harppauksia taikuuden tutkimisessa. Aleydien ihmisorjien aloittamat kapinat johtivat pitkälti Aleydien tuhoon.

Alessia, joka myöhemmin tunnettiin orjakuningattarena, käynnisti tämän kapinan Ayleidiä vastaan. Kapina kesti vuoden, jonka lopussa Pelinal Whitestrake, jolla oli päällään kahdeksan jumalan siunaamat varusteet, voitti taistelussa Ayleidien noitakuninkaan, Umaril hyöhenettömän. Ayleidit kuitenkin repivät tämän jälkeen Pelinalin kahdeksaksi kappaleeksi, pilkaten tällä jumalia. Tämän jälkeen Ayleidien valta alkoi heiketä ja loppui täydellisesti 257 vuotta myöhemmin, ensimmäisen aikakauden vuonna 500.

Oblivionin laajennuksessa Knights of the Nine Ayleidien läheinen suhde Daedraruhtinaiden kanssa on hyvin esillä.

White Gold Tower, keskeinen torni Imperial Cityssä Cyrodiilissä oli Ayleidien keskeinen temppeli. Nyt se toimii keisarillisena palatsina. Loput heidän pääkaupungista on joko tuhottu tai hautautunut Imperial Cityn alle.

Toisella aikakaudella elossa olevat Ayleidit vetäytyivät syvälle metsiin (siitä nimitys villihaltiat). Nykyisin tiedetään hyvin vähän villihaltioista ja heidän kulttuuristaan, mutta ainakin yksi haltijoista on ollut Taikayliopistossa ja hänestä tuli merkittävin lähde nykyisessä tietämyksessä Aleydeista. Aleydit koostuvat ilmeisesti heimoista joilla on lukuisia erilaisia kulttuureja, mutta joita yhdistää muukalaisviha joka on todennäköisesti perua Alessian uskonpuhdistuksesta ja Aleydien kulttuurin tuhosta.

Bosmer[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bosmer, joita kutsutaan myös metsähaltioiksi (engl. Wood Elves), asuvat Valenwoodin maakunnassa. Ne ovat lyhytkasvuinen rotu ja he ovat lahjakkaita varkaita ja jousimiehiä, koska heidän esimiehensä opettavat heille näppäryyttä ja ketteryyttä, oletettavasti koska he elävät puissa. Metsähaltijat ovat uskonnollisista syistä lihansyöjiä ja kannibaaleja. Heillä on Tamrielin rotujen joukossa ainutlaatuinen kyky muuttaa muotoa.

Bosmerit kuuluvat Aldmeri Dominioniin ja muodostavat Summersetin saaren asukkaiden kanssa uuden kuningaskunnan nimeltä Alinor. Neljännellä aikakaudella he ovat kuitenkin mukana Dominionissa melko vastentahtoisesti.

Oblivionissa ja Skyrimissa Bosmereilla on:

 • 50 % kestävyys myrkkyjä ja tauteja vastaan
 • Eläimen komento, illuusioloitsu jonka avulla yksinkertaisia eläimiä saa taistelemaan Bosmerin puolella.

Chimer[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Chimer eli "Muuttuneet" ovat sukupuuttoon kuollut rotu. He pakenivat haltijoiden kodista Summersetilta uskonnollisen kääntymyksen jälkeen ja asettuivat Dwemerien maahan, joka myöhemmin tunnettiin nimellä Morrowind. Chimerit olivat usein riidassa naapureidensa, Dwemerien ja Nordien kanssa rodullisten ja uskonnollisten asioiden takia. Lopulta Chimer Indoril Nerevar Kuu-ja-tähti -säännön mukaan muodosti pysyvän liiton Dwemerien kanssa tarkoituksenaan ajaa Nordit pois. Tämä rauha kesti kauan, kunnes Dwemerit yrittää luoda jumalan, jolloin Chimerit hyökkäsivät ja estivät Numidiumin heräämisen. Red Mountainin taistelun jälkeen, jonka aikana Dwemerit katosivat epäselvissä olosuhteissa ja Daedraruhtinas Azura muutti Chimerit Dunmereiksi. Tämä tapahtui rangaistukseksi joko siksi, että tuomioistuin rikkoi valansa Nerevarille ja Azuralle tekemällä itsestään jumalia, tai siksi että nämä mahdollisesti murhasivat Nerevarin.

Dunmer[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dunmer, jota kutsutaan myös pimentohaltioiksi (engl. Dark Elves) ovat kotoisin Morrowindista. Dunmerit ovat peräisin Chimereistä, joita Daedraruhtinas Azura rankaisi näiden petettyä kenraalinsa Indoril Nerevarin. Azuran rangaistus oli tehdä Chimereiden ihosta tuhkanharmaa ja silmistä punaiset.

Syntyperäisillä Dunmereilla taipumus halveksia ulkopuolisia, jotka ovat muuta rotua tai Dunmereita jotka ovat syntyneet Morrowindin ulkopuolella. Tämä muukalaisviha kuitenkin vaihtelee alueellisesti. Dunmerit asuvat itäisessä Morrowindin provinssissa. Morrowindiin kuuluu Vvardenfellin saari, joka on pelin The Elder Scrolls III: Morrowind tapahtumapaikka. Morrowindissa on harjoitettu orjuutta ja orjat ovat olleet useimmiten joko Khajiiteja tai Argonialaisia, vaikka myös ihmisiä ja Dunmereita on käytetty orjina. Menneisyydessä tapahtuneen orjuutuksen vuoksi joillakin Khajiiteilla ja Argonialaisilla on säilynyt syvä vihamielisyys Dunmereita kohtaan. Tamrielin valtakunta kielsi orjuuden, ja tämä oli osana ehtoja joiden täytyttyä Morrowind liittyi valtakuntaan. Dunmerit saivat pitää omat pyhänsä ja perinteiset lakinsa. Morrowindin jatko-osassa, Oblivionissa, paljastuu että orjuus on poistettu ja maakunnan kuningas Hlaalu Helseth Morrowind on vapauttanut orjat, Dresiem ja Hlaalujen tuettua päätöstä. Pois päästetyt tai aiemmin paenneet Khajiit orjat ovat yrittäneet saada vastarintaliikettä Elsweyrissä Dunmereita vastaan. Tämä tiedetään Morrowindissa toistuvista vuoropuheluista.

Dunmerit, aikaisemmin tunnettu Chimereinä eli "muutuneina", johtuu heidän Daedrojen palvonnasta, eikä Aedrojen (jumalien) palvonnasta kuten muut Aldmerit Summersetilla ja ovat saaneet Tumman ihonsa Red Mountain taistelun aikana. Tämän taistelun aikana Dwemerit katosivat. Dwemerit ovat merkittävä osa Dunmereiden historiaa. Taistelun aikana kaikki Dwemerit mystisesti katosivat, todennäköisesti oman teknologiansa takia. Vaikka muutos haltijoiden ihon värissä on perinteisesti tulkittu Azuran tahdon mukaiseksi, mutta vaihtoehtoisia teorioita on varmasti olemassa. Dwemereiden monimutkainen tekniikalla on voinut olla syynsä tapahtuneeseen, sillä heidän tekninen tasonsa oli käsittämättömällä tasolla verrattuna ympäröiviin kansoihin ja kulttuureihin. Virallinen valtakunnan käsitys on kuitenkin se, että Dunmerit yksinkertaisesti hävittivät Dwemerit ja heidän siniharmaa ihonsa on seurausta sopeutumista ankaraan ympäristöön.

Oblivionissa heidän erikoiskykynsä ovat:

 • 75 % kestävyys tulta kohtaan
 • Voi kutsua esi-isän haamun kerran päivässä

Skyrimissä heidän erikoiskykynsä ovat:

 • "Esi-isien viha", tulinen suojataika, joka vahingoittaa jokaista joka tulee sen lähelle (voi käyttää kerran päivässä)
 • Aloittaa pelin Sparks-taian kanssa
 • 50 % kestävyys tulta kohtaan

Dwemer[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dwemer, joka tarkoittaa "Syvähaltiat" (engl. Deep Elves), on hävinnyt rotu, joka asui pääasiassa Vvardenfellilla ja Hammerfellissa. Niitä on usein kutsuttu "kääpiöiksi" läntisissä kulttuureissa, vaikka ne eivät olleet ihmistä lyhyempiä ja nimi on ilmeisesti peräisin Dwemereitä kohdanneilta jättiläisiltä. Dwemer oli syrjäänvetäytyvä ja itsenäinen rotu, joka oli omistanut itsensä tieteen, alkemian ja suunnitteluun tutkimiseen. He eivät kuolleet sukupuuttoon, vaan koko rotu katosi jäljettömiin samaan aikaan ympäri maailmaa. Yagrum Bagarn on ainoa tunnettu jäljellä elävä Dwemeri Nirnissä. Yagrum Bagarn asuu Corprusariumissa syvällä Vvardenfellin alla Morrowindin maakunnassa. Hän on sairastunut corprus -tautiin, joka antaa hänelle ikuisen elämän, mutta jatkuvan kivun. Hän etsii vihjeitä rotunsa olinpaikasta kun pelaaja löytää hänet Morrowindissa. Tribunalin laajennuspakettissa on tehtävä joka johtaa Radac-nimisen Dwemer-haamun luokse. Hän löytyy Radacin Pajalta.

Dwemerien toiminta alkoi ennen ensimmäistä aikakautta, varsinkin Vvardenfellin alueella (Vvardenfell Dwemerin kielellä tarkoittaa "Voimakkaan kilven kaupunkia"). Vvardenfellistä löytyy enemmän Dwemereiden raunioita kuin mistään muualta Tamrielista. Taistelut Chimereiden ja Dwemereiden välillä jatkuvat kunnes ensimmäinen neuvosto muodostettiin. Tämä neuvosto muodostettiin kun Dwemerit ja Chimerit yhdistivät voimansa karkottaakseen Nordit Morrowindista. Dwemerien klaani Rourken kieltäytyi tekemään rauhan Chimereiden kanssa, ja heidän patriarkkansa heitti seremoniallinen sotavasaran, Volendrungin, yli Tamrielin julistaen että hänen klaaninsa voisi muuttaa sinne minne se laskeutuisi. Ajan myötä he asettuivat nykyajan Hammerfelliin (tämä selittää alueen nimen), nykyiseen Redguardien kotiin.

Falmer[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uskotaan, että Falmer, entiset lumihaltiat (engl. Snow Elves), olivat Skyrimin alkuperäisasukkaita, jotka joutuivat Nordien syrjäyttämiksi. Pelin sisäisen kirjan Pocket Guide to Empire luvussa Skyrimin kohdalla mainitaan lumihaltiat paikallisena taikauskona, jota Nordit voivat syyttää vastoikäymisistä. Morrowindin lisäosa Bloodmoonissa pelaaja voi halutessaan saada lisätietoja Falmereista. On olemassa kaksi toisensa poissulkevaa hypoteesia Falmereiden kohtalosta. Altmerien tutkija Raven Rock väittää, että lumi haltiat ovat sekoittuneet muiden haltioiden kanssa. Pelissä kirja Fall of Snow Prince näyttää tukevan toista hypoteesia, jonka mukaan lumiprinssin tappio kronikassa esiintyy haltioiden johtaja Moesringin taistelussa. Skyrimissa paljastuu että kun Falmerit hävisivät Nordeille heitä tapettiin tuhansittain. Tämän vuoksi Falmerit pakenivat Dwemereiden suojeluun maan alle. Dwemerit pettivät Falmerit, ruokkimalla heitä myrkyllisillä sienillä, jotka sokaisivat heidät. Sen jälkeen kun tuntematon määrä vuosia oli kulunut, Falmerit kapinoivat. Eräänä päivänä valmistautuessaan seuraavaan taisteluun Falmerit huomasivat, että heidän vihollisensa olivat mystisesti kadonneet. Skyrimissa näkyy että Falmerit ovat itse asiassa edelleen olemassa, mutta Dwemerin petoksen jälkeen taantuivat vähitellen alkukantaisiksi olennoiksi.

Falmer on nyt taantunut ja hirvittävän rotu. Heitä löytää usein Dwemereiden raunioista ja luolista. Sokeutumisen ja pitkän maan alla olon myötä Falmereista on tullut huonoryhtisiä ja ne eivät enää ole kovin haltiamaisia, mutta he ovat saaneet hyvän kuulon ja metsästävät käyttämällä tätä ominaisuutta.

Vasenkätiset haltiat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vain mainitaan lyhyesti muutaman kerran pelin aikana muutammassa eri kirjassa. Vasenkätiset haltiat asuivat Punavartijoiden kotimaassa Yokudassa. Punavartijat tuhosivat heidät täysin kahdenvälisissä sodissa. Heidän arvellaan luoneen Orichalcin tornin Yokudalla.

Maormer[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maormer tai merihaltiat asuvat Pyandonea saarella Tamrielin mantereen eteläpuolella. Heillä on vaalea, lähes kameleonttimainen iho ja keltaiset silmät. He alun perin asuivat Summerset Islesillä, mutta haltijat karkottavat heidät. Heidän johtajansa on kuolematon velho nimeltä Orgnum Thras. Maormerit käyttävät käärmemäistä taikaa, jota ne käyttävät merikäärmeiden kesyttämiseen.

Orsimer[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Petomaisen ulkonäön omaavat, Orsimer (syrjityt tai yksinkertaisesti örkit) polveutuvat Altmereiden ryhmästä (tai Aldmer), jotka palvoivat jumalaa nimeltä Trinimac. Trinimac on vahvin Altmereiden esihengistä ja häntä kuvataan sinä joka johti Orsimerit sotaan toisinajattellijoita vastaan. Nämä toisinajattelijat olivat Chimereitä, jotka himoitsivat Dwemereiden kehittyneitä koneita. Daedraruhtinas Boethiah päätti kuitenkin syödä Trinimacin ja lopettaa hänen sotasuunnitelmansa, korruptoiden hänen olemuksensa ja muokaten hänet Daedraruhtinas Malacathiksi. Hänen kannattajansa menettivät haltian olemuksensa, ja heistä tuli örkkejä.

The Elder Scrolls IV: Oblivionissa heidän erikoiskykynsä ovat:

 • "Berserk"-kyky, joka tuottaa kaksinkertaista vahinkoa, kun vastaanottaa vain puolet vihollisen lyönneistä
 • 25 % taika vastus

Skyrimissä heidän kykynsä ovat:

 • "Berserk"-kyky, joka tuottaa kaksinkertaista vahinkoa, kun vastaanottaa vain puolet vihollisen lyönneistä

Ihmiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ihmiset The Elder Scrollsissa on yleisnimi eikä välttämättä tarkoita yhteistä syntyperää kyseisten rotujen välillä. Imperialaiset ja Nordit ovat Nedistä syntyperää ja Nedit puolestaan ovat kotoisin Atmoran mantereelta. Bretoneissa sekoittuu sekä Nedistä että haltijaperintöä, kun taas Punavartijat ovat kotoisin Yokudan mantereelta. Ihmiset ovat suurimmaksi osaksi "Vaeltava Ehlnofeyn", puolimyyttisen rodun jälkeläisiä, jotka asettuvat Nirnille muinaisina aikoina.

Bretonit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bretonit ovat puolihaltioiden jälkeläisiä. Heissä on enemmän ihmisten kuin haltioiden verta, ja he asuvat High Rockin maakunnassa, joka on sarjan toisen pelin, Daggerfallin tapahtumapaikka. He ovat hyviä taikureita ja pystyvät torjumaan taikoja hyvin. Heitä pidetään älykäänä ihmisrotuna Tamrielissa, tunnettuja abstraktista ajattelustaan joka voi olla mahdollinen syy heidän erikoistumiseensa taikuuteen. Bretonit saivat alkunsa ensimmäisenä aikakautena. Haltioiden hyökkäykset ihmisasutuksia vastaan johti Skyrimin kaikkien ihmissiirtokuntien tuhoutumiseen. Monet ihmiset oli orjuutettu joista osaa käytettiin seksiorjina ja he synnyttivät sekoittuneita jälkeläisiä. Näitä jälkeläisiä kutsutaan nimellä Manmer Nordien mukaan. Kun haltiat hallitsivat Tamrielia, Manmerit elivät alemman luokan kansalaisina. Kun haltiat menettivät valtansa, loput Manmerit sekoittuivat muiden ihmisrotujen kanssa. Nykypäivän Tamrielin Bretoneilla on laimennettu haltiasyntyperä ja se näkyy enemmän maagisen affiniteettin, vaaleamman ihon ja pienemmän ruumiinrakenteen kautta. Bretonit ovat High Rockin ulkopuolella melko harvassa, tosin Cyrodiilissä heitä näkee paljon enemmän kuin muissa provinsseissa High Rockin ulkopuolella.

Oblivionissa heidän kykynsä ovat:

 • Väkevöidään taika (50 pistettä)
 • Taijan vastustus (50 %)
 • "Lohikäärmeiho" (Dragon Skin), muutosloitsu, joka suojaa 50 % taikojaa 60 sekuntia (voi käyttää kerran päivässä)

Skyrimissä kyvyt ovat:

 • Vastusta taikaa (25 %)
 • "Lohikäärmeiho"-kilpitaika
 • Lisätaika "Conjure Familiar"

Imperial[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ovat kotoisin sivistyneestä ja kosmopoliittisesta Cyrodiilin maakunnasta, Imperials ("Keisarilliset") ovat hyvin koulutettuja ja hyviä puhujia. Vaikka fyysisesti vähemmän voimakkaita kuin muut rodut, Imperialaiset ovat hyviä diplomaatteja ja kauppiaita. Nämä ominaisuudet, sekä heidän huomattava taito kouluttaa kevyttä jalkaväkeä, ovat mahdollistaneet heidän alistaa kaikki Tamrielin maakunnat ja yhdistää ne valtakuntaansa. Heidän armeijansa, keisarillinen legioona, on myös kaikkien aikojen vahvin armeija koko Tamrielin historiassa. Imperialeihin ja heidän kulttuuriinsa on otettu paljon vaikutteita Antiikin Roomasta. Skyrimissä, Imperialeilla, ironista kyllä, ei ole bonusta kevyissä panssareissa tai bonusta puheessa. Heillä on bonuksia Destructionissa, Restarationissa, Blockissa, One handedissa, Heavy armourissa, ja Enchantingissa. Suurin bonus on Restorationissa.

Imperialit eivät olleet pelattava rotu Daggerfallissa, sillä "Keisarillisessa provinssissa" (eli Cyrodiilissa), sanottiin asuvan vain "ei-kotoperäisiä rotuja".

Imperialit on edelleen jaettu kahteen osaan: Colovians; itsenäisen maaseudun kansa Cyrodiilin länsiosissa ja kosmopoliittiset Nibeneset asuttavat loput Cyrodiilista. Coloviansit historiallisesti eivät ole yhtä kunnioittavia vakiintunutta Cyrodiilistä uskontoa kohtaan.

Sydänmaiden korkeahaltiat tai Ayleidit toivat Imperialit alun perin Cyrodiiliin orjiksi. Imperialit ovat hallinneet Cyrodiilia ja valtakunnan muita osia sitten Ayleidien kukistumisen. He ovat saaneet monia voittoja ja tappioita sodissa jotkut läpi kamppailun, toiset kautta vastustajan armeijan täydellisen tuhoamisen. Ennen kaikkea kuitenkin he ovat diplomaatteja ovat osoittaneet että he pystyvät hankkimaan alueen neuvotteluiden niin kuin sodankin avulla, mistä on osoituksena heidän laajentuminen Dunmereiden valtakuntaan Morrowindiin. Monet virat annetaan Imperaileille Skyrimissä, sillä heitä pidettään arvoisina ja älykkäinä toisin kuin Nordeja jotka nähdään epäsivistyneinä ja alkukantaisina.

Oblivionissa heidän kykynsä ovat:

 • "Lännen tähti" (Star of the West), joka imee 100 fatigueta kosketuksella (voi käyttää kerran päivässä)
 • "Keisarin ääni" (Voice of Emperor), joka rauhoittaa vihollisia (voi käyttää kerran päivässä)

Skyrimissä heidän kykynsä ovat:

 • "Keisarillinen Onni" (Imperial Luck), joka mahdollistaa lisä rahan löytämisen
 • "Keisarin ääni", joka rauhoittaa vihollisia (voi käyttää kerran päivässä)

Nedet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nyt jo hävinneet Nedet alun perin asuivat Atmoran jäisellä mantereella, jossa he jakaantuivat pieniksi klaaneiksi, jotka taistelivat keskenään suuressa sisällissodassa. Pieni joukko Nedejä on siirtynyt ja asettunut Tamrielin pohjoisososiin.

Nedinen sankari Ysgramor, joka johti suurta siirtolais laivastoa joka oli matkalla Tamrieliin ja kehitti riimu kirjoituksen Aldmerien kirjoituksen pohjalta, ja oli ensimmäinen kirjattu historioitsija. Ysgramorin laivasto ankkuroi Hsaarik Headillä, joka on Skyrimin pohjoisin piste. He rakensivat legendaarisen kaupungin nimeltä Saarthal ja asuivat Falmereiden kanssa suhteellisen rauhassa kunnes Falmerit alkoivat huomata suhteellista nopeaa kasvua Nedien väestösssä.

Haltiat ajoivat ihmiset pois Kyyneleiden yönä, mutta Ysgramor palasi pian hänen Viidensadan soturin kanssa. Nämä Viisisataa soturia jotka jäivät Skyrimiin heistä tuli Nordeja ja jotka menivät länteen ja risteytyivät Falmereiden kanssa heistä tuli Bretoneja, ja ne jotka menivät etelään heistä tuli Imperialeja.

Loput Nedet ryöstelivät haltioiden siirtokuntia pitkin Skyrimin ja Atmoran rannikkoa 1E68 asti. Kaksi viimeistä alusta Atmoralta vedettiin satamaan ja yli puolet laivojen miehistöstä oli kuollut. Atmorasta oli tullut jäinen erämaa, ja lähes kaikki, jotka asuivat siellä olivat kuolleet.

Nordit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nordit elävät pohjoisessa maakunnassa Skyrimissa, johon sijoittuu sarjan viimeisin peli: The Elder Scrolls V: Skyrim. He ovat vahvoja ja osaavia sotureita, jotka myös kestävät hyvin kylmyyttä. Heillä on yleensä vaalea tukka, vaalea iho ja siniset silmät. Heidän alkuperänsä voidaan jäljittää aina Atmoran mantereelle asti. Nykyisin tiedetään hyvin vähän Atmoran maantiedosta ja historiasta, koska ennen ihmisten saapumista Tamrieliin, ihmisillä ei ollut kirjoitettua kieltä. Mitä vähän on riimuilla kirjoitettu, samoin kuin vanhoissa haltiakielisissä kirjoissa, joita eivät ole pystyneet kääntämään Imperialien oppineet, mutta kirjojen tiedetään viittaavan maanosan nimeltä "Aldmora", joka tarkoittaa Vanhaa Metsää (Elder Wood). On todennäköistä, että Atmora on ihmisten väännös tästä sanasta. Historiallisessa mielessä ihmisiä jotka asuivat siellä kutsutaan Nedeiksi, kuten myös ihmisiä jotka asuivat Tamrielissa ennen kuningas Haraldia, kolmattatoista Ysgramorin linjaa, jotka erosivat Atmoran vallasta, minkä jälkeen heitä on kutsuttu Cyro-Nordeiksi, havainnollistaakseen sitä että Cyrodiilin ihmiset eivät olleet vielä eronneet alkuperäisestä ihmisväestöstä. Kun Nordeja ja heidän kulttuuriaan suunniteltiin, Bethesda Softworks käytti apuna reaalimaailman historiallisia lähteitä, mutta eniten pohjoismaiden ja Skotlannin kultuureita ja tapoja.

Oblivionissa, Heidän kykynsä ovat:

 • "Woad" taika joka suojaa 30 % pelaajaa (voi käyttää kerran päivässä)
 • "Nordic Frost" loitsu tekee 50 kylmyysvauriot (voi käyttää kerran päivässä)
 • Vastustus kylmyyttä kohtaan (50 %)

Skyrimissa, Heidän kykynsä ovat:

 • "Battlecry", joka pakottaa viholliset pakenemaan pelaajaa
 • Vastustus kylmyyttä kohtaan (50 %)

Redguard[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Redguardit ("Punavartijat") ovat kotoisin Hammerfellin maakunnasta länsi-Tamrielista. He ovat kuuluisia heidän suuresta voimasta, ketteryydestä ja fyysisestä kestävyydestä, ja ovat erittäin taitavia selviämään kuumissa ja kuivissa olosuhteissa. Heidät tunnetaan Tamrielin parhaina sotureina. Heillä on tumma iho, alkaen vaaleanruskeasta aina lähes mustaan värisävyyn ja usein selvä punertava sävy. Redguardit (omalla kielellä "Yokudat", nimi tulee yksinkertaisesti heidän kotimaastaan) ovat kotoisin läntisestä Yokudan mantereelta, joka upposi mereen muinaisina aikoina. Tämä oli luultavasti tulosta mannerlaattojen siirtymisestä kuitenkin Redguardit elävät siinä käsityksessä, että se oli jotenkin heidän syytään. Kun heidän kotimaansa upposi, mikä oli ilmeisesti jossain määrin odotettavissa Yokudan laivasto purjehti itään, jossa se nousi maihin Tamrielissa Hammerfellin maakunnassa.

Tuolloin Hammerfellia asuttivat pitkälti Bretonit, Nedet, Orsimerit ja muut ihmiseläimet. Yokudalaiset tietäen että heidän täytyy asettua sinne asumaan selviytyäkseen, käynnistivät Ra'gadan, tai "soturi aallon", Hammerfellin rannoilla, sisältäen jokaisen miehen ja pojan joka pystyy käyttämään miekkaansa. Hestä muodostettiin voimakas yokudalainen armeija. He hyökkäsivät siirtokuntia ja linnoituksia vastaan ottamatta vankeja. Vain muutaman julman kuukauden jälkeen Yokudalaisilla oli vahva läsnäolo Hammerfellin länsirannikolla. Kun örkkien Orsiniumin valtakunta, joka oli muodostettu suureksi osaksi pakenevista pakolaisista, Haastoi Redguardsit he liittoutuivat entisten vihollisiensa Bretonien kanssa ja 30 vuoden pyrkimys tuhota örkit melkein onnistui. Tämä salli Yokudan Korkea Kuninkaan ja aatelin, jota kutsutaan Na-Totambu, saapua turvallisesti Hammerfelliin ilman pelkoa murhasta. Juuri tästä Ra'gadan Redguardit ottavat nimensä.

Oblivionissa, heidän kykynsä ovat:

 • "adrenaliiniryntäys" (Adrenaline Rush), joka nostaa ketteryyttä, kestävyyttä, nopeutta, voimaa ja terveyttä
 • vastustaa tauteja (75 %)
 • vastustaa myrkkyjä (75 %)

Skyrimissä, heidän kykynsä ovat:

 • "adrenaliiniryntäys", joka palauttaa Stamina 10x nopeammin
 • vastustaa myrkkyjä (50 %)

Kothringi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä ihmisrotu on mainittu vain muutamassa pelin kirjassa ja se on kotoisin Black Marshista. Sanotaan että he näyttivät ihmisiltä joilla oli metallin värinen iho ja he olivat melko yleisiä Black Marshissa toisella aikakaudella. Heidät tuhosi rutto ennen kolmannen aikakauden alkua. Heidän alkuperänsä on tuntematon. Jotkut sanovat, että he ovat seurausta Neden ja Argonialaisten risteytymisestä, toiset sanovat, että he olivat yksinkertaisesti Nede uudisasukkaita, jotka olivat sopeutuneet elämään Black Marshissa.

Akaviri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Akaviri käsitteellä tatkoitetaan laajasti rotuja jotka ovat kotoisin Akavirin mantereelta joka tarkoittaa "Lohikäärmeiden maata". Usein Akavirilla tarkoitetaan Tsaeci-rotua ,koska heillä on ollut eniten vaikutusta Tamrieliin. Akavirin kulttuuri omaa vaikutteita aasialaisesta kulttuurista. Ka Po "Tun rotu todennäköisesti perustuu kiinalaiseen kulttuuriin ,koska heillä on kanssakäymistä lohikäärmeiden kanssa, ja he uskovat olevansa lohikäärmeiden jälkeläisiä. Tsaesci ilmeisesti perustuu japanilaiseen kulttuuriin, koska heillä on japanilaistyylisiä aseita, kuten Katana ja Wakizashi ja heillä on japanilaistyylisiä nimiä, myös on huomattavaa, että Tsaesci tappoi alkuperäiset ihmisasukkaat mailtaan ja tätä voitaisiin verrata Japanin Ainujen sortoon. Tang Mo voisi perustua Vietnamin kulttuuriin:Vietnamilaiset], jotka onnistuneesti ajoivat pois valloittajat mailtaan, tai että heillä on käytössä Kiinan-tyylisiä nimiä sekä siitä että he elävät saarilla, se voisi olla rinnastus Etelä-Kiinan mereen, kuten Hong Kongiin tai Taiwaniin. Ne voivat myös olla yksinkertaisesti rinnastuksia lukemattomiin muihin kiinan etnisiin ryhmiin eikä pelkästään Han-kiinalaisiin (Ka Po "Tun), ja tämä olisi järkevää, koska Akavirilla on myös ongelmia pohjoisesta hyökkäävistä barbaareista kuten muinaisella Kiinalla (mongolit). Tang Mo-rotu on ehkä kunnianosoitus Apinakuningas-hahmolle klassisesta kiinalaisesta romaanista Xiyouji. Kamal-rodusta ei ole paljoa tietoa, mutta koska epämääräisissä kuvauksissa heidät luonnehditaan erittäin sotaisana kansana, ja heidän kotimaansa on jäinen erämaa, he voisivat perustua mongoleihin.

Kamal[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kamal, joka tarkoittaa "Jäistä Helvettiä", on yksi neljästä Akavirin kansasta.He ovat lumidemoneita. Joka kesä demonit yrittävät hyökätä Tang Moiden maahan, jossa asuu monia apinaihmisrotuja, mutta joka vuosi ne karkotetaan pois.

Tsaesci[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tsaesci, joka tarkoittaa Käärme palatsia, ovat vampyyri käärme rotu. Käärmeet ilmeisesti söivät ihmiset, jotka olivat eläneet Akavirissa, vaikka tämä saattaa tarkoittaa sitä että käärmeiden ja ihmisten kulttuurit sulautuivat yhteen. Niiden ulkonäköä on kuvattu useaan otteeseen, ainoa yhtäläisyys kuvauksien välillä on, että he ovat "pitkiä, kauniita (tai pelottavia), [ja] heillä on kultaisia suomuja." On kuvattu että heidän yläruumis on ihmisen ja alaruumis käärmeen,tai sitten että he ovat täysin käärmeiden kaltaisija. Pelinsisäisessä kirjassa 2920, Morning Star Morrowindissa, Oblivionissa ja Skyrimissa kuvataan (ja siinä niitä kutsutaan Akavireiksi) että Prinssi Juliek, keisari Reman III:n poika ja kruununperillinen taisteli areenalla ottelun Tsaescia vastaan. Sanotaan että olennolla oli kaksi häntää ja kaunis harja, kirja myös mainitsee, että nämä olennot eivät käyttäneet kilpiä, "jos et halua kärsiä sitten mene pois tieltä," on niiden motto. Prinssi Juliek voitti lopulta ketterän pedon. Ulkonäkökuvaukset voivat kuitenkin olla epätarkkoja, ja koostuvat useista kertojista jotka tahallaan kuvaavat Tsaescit enemmän hirviön kaltaisiksi. Ne ovat itse asiassa läheistä sukua ihmisille, ja ne voidaan jopa luokitella karkeasti ihmisiksi. Tämä voi johtua yhteisestä alkuperästä tai käärmeiden risteytymisestä ihmisten kanssa tai ne ovat oikeasti puoliksi ihmisiä ja puoliksi käärmeitä.

Tsaescit kerran hyökkäsivät Tamrieliin vuonna 1E 2703, mutta heidät ajoi pois keisari Reman I. Hengissä selvinneet Tsaescit toimivat palkkasotureita ja henkilökohtaisina vartijoina aatelisille Cyrodiilissa. He jättivät monia vaikutteita Imperialaisiin mukaan lukien Dai-Katana ja Lohikäärmesuomuhaarniska, sekä univormu Bladeseille ja Valtakunnan punaisen lohikäärmesymbolin. Muutamat Tsaescit toimivat jopa käskynhaltijoina, jotka ottivat keisarin paikan kun Reman dynastia päättyi. Ensimmäinen käskynhaltija, Versidue-Shaie, ohjasi Tamrielin valtakunnan toiseen aikakauteen, kaaosten ja mullistusten aikakauteen. Hän ja hänen perilliset, hallitsivat Tamrielia neljäsataa vuotta, kunnes Akaviri käskynhaltijan murhasi Morag Tong vuonna 2E 430.

Tang Mo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tang Mo, joka tarkoittaa "Tuhansia apinasaaria", on yksi neljästä Akavirin kansasta. Tang Mossa asuu monia apina-ihmis rotuja, jotka kuvataan ystävällisiksi, rohkeiksi, yksinkertaisiksi ja usein hulluiksi. Jossain vaiheessa jokainen Akavirin kansa on yrittänyt orjuuttaa Tang Mon kansat, ja joka kesä lumidemonit naapurimasta Kamalista yrittää hyökätä Tang Mohon, mutta rohkeat apina-ihmiset ovat aina onnistuneesti torjuneet heidän hyökkäykset. Apina-ihmisillä on vahva viha Kamalin lumidemoneita ja käärme-kansaa Tsaescia kohtaan, mutta monen historian selkkauksen jälkeen he ovat liittoutuneet Ka Po "Tun tiikeri-kansan kanssa.

Ihmiseläimet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Argonialaiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Argonialaiset ovat matelijarotu, joka on kotoisin Black Marshista. He voivat hengittää veden alla, ovat immuuneja kaikille myrkkyille ja ovat erittäin vastustuskykyisiä taudeille. Vuosien ajan he joutuivat puolustamaan rajojaan, ja sen seurauksena he ovat asiantuntijoita sissisodankäynnissä. He muistuttavat liskoja, heillä on häntä ja suomuinen iho, ja he ovat erittäin ketteriä, mutta eivät yhtä ketteriä kuin Khajiitit. Heillä on myös poikkeuksellinen luonnollinen lahjakkuus tiirikoinnissa. Argonialaisilla on myös omat kuninkaalliset salamurhaajat, jotka tunnetaan nimellä Shadowscales. Shadowscales ovat argonialaisia, jotka ovat syntyneet Shadow-tähtikuvion aikaan Black Marshissa. Heistä koulutetaan Dark Brotherhoodin salamurhaajia. Shadowscalesit palvelevat isänmaataan salamurhaajina kunnes heidät hyväksytään jäseniksi Dark Brotherhoodiin. Tästä kieltäytyminen rangaistaan kuolemalla. Vaikka heidän Elder Scrolls -pelien kyvyt eivät tätä osoita, monet argonialaiset ovat kiinnostuneita taikomisesta.

Argonialaisilla on melko julma historia. He ovat käyneet useita sotia naapurimaita vastaan ja Dunmerit ottivat paljon argonialaisia orjikseen, ja sen seurauksena jotkut argonialaiset ovat syntyneet ja kasvaneet Black Marshin ulkopuolella. Argonialaiset vihaavat erityisesti Dunmereita ja pitävät näitä verivihollisina.

Oblivionissa heidän kykynsä ovat:

 • vastustaa sairauksia (75 %)
 • vastustaa myrkkyjä (100 %)
 • hengittää veden alla

Skyrimissä heidän kykynsä ovat:

 • vastustaa sairauksia (50 %)
 • hengittää veden alla
 • "Histskin" voima, joka palauttaa terveyttä nopeammin

Imgat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ihmisapinat, tai Imgat asuvat Bosmerien maakunnassa Valenwoodissa ja ne jumaloivat korkeahaltioita, ja jotkut menevät niin pitkälle että ajelevat itseltään karvat pois ja laittavat vaaleaa jauhetta ihoonsa jäljitelläkseen korkea haltijoiden ulkonäköä. Tähän mennessä ei yksikään Imga ole ollut mukana Elder Scrolls-peleissä, ja vain Morrowindissa on viittaus Imgoihin "Pocket Guide to the Empire"-kirjassa, joka kuvaa Tamrielin valtakunnan maakuntia vuonna 864 toisella aikakaudella. Kuitenkin niiden olemassaolo on sittemmin äskettäin uudelleen noteerattu Oblivionin eräässä pelinsisäisessä kirjassa, jossa epäonninen seikkailija yrittää palauttaa varastettuja viinojansa Imgoilta mutta joutuukin niiden vangiksi.

Khajiitit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Khajiitit ovat rotu, joka on kotoisin Elsweyrin maakunnasta. Khajiitit vaihtelevat huomattavasti ulkonäöltään melkein haltijamaisista Ohmes-rahteista suurempin lajeihin, kuten Senche (isoja tiikereitä joita käytetään ratsatuksessa) ja Cathay-Raht (soturi Jaguaarimiehet"). Khajiit ovat yleensä erinomaisia varkaita ja hyviä taistelijoita, ja hyvin itsekeskeisiä eivätkä tunne "yksityisen omaisuuden" käsitettä. Useimmiten Khajiitien turkin väri vaihtelee oranssista tumman punaiseen, vaikka ne voivat olla muita värejä kuten musta ja valkoinen. Elsweyr on virallisesti jonkinsortin tasavalta jota hallitsevat vuorotellen kansalaiset ja klaanit mutta todella valtiota ohjaa diktatuurisin ottein "Mane". Mane on khajiitien kuningas tai pikemminkin diktaattori. Khajiitit puhuvat Ta'agran kieltä.

Khajiitit ovat pääasiassa yksi hylkiö ryhmä Morrowindin maakunnassa (kuten Argonialaiset), tavallisesti työskentelevät orjina tai elävät kaduilla kerjäläisinä tai taskuvarkaina. Karanneet tai vapautetut Khajiit orjat, jotka pääsevät takaisin Elsweyriin yrittävät muodostaa eräänlaisen Elsweyriläisen Anti-Dunmer liiton. Maantierosvot Cyrodiilin maakunnassa näyttävät olevan yksinomaan Khajiitteja joidena aluksi on ehkä ajateltu kuuluvan Thieves 'Guildiin, mutta tämä päätelmä on todettu vääräksi, koska Thieves' Guild tekee työnsä väkivallatomasti toisin kun maanteirosvoilla on tapana. Khajiit tuottavat kuusokeria (Moonsugar) kotimaassaan, joka on yksi tärkeimmistä ainesosista Skoomaan (voimakasta riippuvuutta aiheuttava huume). Vaikka monia Khajiiteja pidetään epäluotettavina, jotkut ovat matkailijoita. Khajiit-karavaani on kauppiaiden ryhmä, joka matkustaa Dawnstarin ja Falkreathin väliä ja myyvät eksoottisia (puhumattakaan kalliita) tuotteitaan Elsweyrista tai muuta rihkamaa ympäri Skyrimiä ja Tamrielia.

Heillä on myös kynnet, jotka tekevät niistä erinomaisia aseettomia taistelijoita.

Oblivionissa Heidän kykynsä ovat:

 • "Yön Silmä" (Eye of Night), joka mahdollistaa Night Eye-taian manaa käyttämättä
 • "Pelon Silmä" (Eye of Fear), joka pakottaa viholliset pakenemaan taistelusta

Skyrimissä Heidän kykynsä ovat:

 • "Yön Silmä"
 • Ylimääräiset 15 pistettä vähinkoa aseettomalla iskulla

Sloadit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sloadit ovat etanamaisia olentoja jotka elävät Thrasin korallikuningaskunnassa, lounaaseen Tamrielista. He ovat yleensä pysyneet omissa oloissaan, ja pitäneet vain vähän yhteyttä Tamrieliin, joten niiden historiaa ei tunneta. Tärkein tapahtuma on tiedossa, kun he lähettivät Thrassian ruoton Tamrieliin vuonna 1E2200 surmaten yli puolet sen aikaisesta väestöstä. Vastauksena Tamrielin koottu laivasto hyökkäsi Thrasiin, tappaen kaikki Sloadit mitä he löysivät ja lopulta upottivat Thrasin. Sloadit kuitenkin selvisivät, ja Thras on sittemmin noussut uudestaan.

Jumaluudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tamrielin eri ihmiset palvovat eri jumaluuksia. Ne jakautuvat kahteen ryhmään: Aedra ja Daedra. Aedra, joka tarkoittaa Aldmerien kielellä Esi-isää, tunnetaan myös kahdeksana jumalana josta tuli myöhemmin yhdeksän jumalaa kun Tiber Septimistä kuolemansa jälkeen tuli uusi jumala, Talos. Aedrat edustavat usein hyvää, mutta he esiintyvät erittäin harvoin kuolevaisille, mikä saa jotkut kiistämään heidän olemassaoloaan. Daedra, joka tarkoittaa Aldmerien kielillä, ei-esi-isää, ovat toinen jumalten ryhmä. Daedrat ovat kuitenkin jumalina 16 Daedraruhtinasta, sillä myös ruhtinaiden alaisia, jotka asuvat toisessa ulottuvuudessta, Oblivionissa, kutsutaan Daedroiksi. Suurin osa Daedraruhtinaista edustavat pahaa, mutta eivät aivan kaikki. Myös Daedraruhtinaiden teot ovat näkyvästi esillä kuin Aedrojen, joten heidän olemassaoloaan ei voi kiistää. Daedraruhtinaat usein saattavat tuntua edustavan jompaakumpaa sukupuolta, mutta todellisuudessa heillä ei ole sukupuolia. Heidän palvelijansa ovat kuolemattomia, vaikka he kuolisivat taistelussa, heidän sielunsa palaavat Oblivioniin missä he syntyvät uudelleen.

Aedrat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Akatosh[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Akatosh (Aldmereiden kielellä Auri-El) on Aedrojen Ylijumala. Monet pitävät hänen fyysistä olomuotoaan liekehtivänä lohikäärmeenä. Hän on Ajan jumala ja häntä pidetään myös kaikkien lohikäärmeiden isänä.

Arkay[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Arkay on hautajaisten ja hautajaisrituaalien jumala. Häntä kutsutaan myös usein kuolevaisten jumalaksi.

Dibella[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dibella on kauneuden jumalatar. Häntä kutsutaan myös taivaan kuningattareksi ja rakkauden daamiksi. Monet kultit palvovat häntä, joista suurin osa on omistautuneita naisille.

Julianos[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julianos on viisauden ja logiikan jumala. Hän on myös paljon tekemisissä taikuuden kanssa minkä takia monet velhot arvostavat häntä.

Talos[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Talos on laillisuuden ja sodan jumala. Alun perin Talos oli suuri Nede kenraali Tiber Septim, joka yhdisti valtakunnan ja aloitti pitkään hallinneen Septimien dynastian. Kuolleessaan hän nousi yhdeksänneksi ja nuorimmaksi jumlaksi. Hän oli lohikäärmesyntyinen (Dragonborn) ja tunnetaan myös nimellä Ysmir, pohjoisen lohikäärmeenä. Neljännellä aikakaudella, hänen palvomisensa kiellettiin, koska Valtakunta hävisi sodan Haltioiden liitolle (Aldmeri Dominion). Neljännellä aikakaudella palvotaan lähinnä Nordien suojelusjumalana Skyrimin maakunnassa.

Kynareth[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kynareth on taivaden, tuulten ja ilman henkien jumalatar. Hän on myös purjehtijoiden ja matkustajien suojelija.

Mara[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mara on rakkauden jumalatar, runsaan maan suojelija ja myötätunnon ja ymmärryksen lähde.

Stendarr[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Stendarr on armon jumala, maagien ja hallitsijoiden inspiraatio ja keisarillisen legioonan suojelija. Hänen kunniakseen on perustettu järjestö nimeltään Vigilants of Stendarr, joka jahtaa "pyhäinhäväistyksiä kuten vampyyrejä, ihmissusia ja ennen kaikkea daedroja.

Zenithar[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Zenithar on työn ja kaupankäynnin jumala ja helppouden toimittaja.

Daedraruhtinaat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Azura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Azura on auringonnousun ja auringonlaskun daedraruhtinas ja yksi harvoista daedraruhtinaista joita ei pidetä pahoina. Hänet tunnetaan myös auringonnousun ja auringonlaskun kuningattarena, ruusun äitinä ja yötaivaan kuningattarena. Hänen valtakuntansa Oblivionissa on nimeltään Moonshadow. Sitä kuvaillaan kauniina ja värikkäänä paikkana puineen, vesiputouksineen, kukkineen ja hopeakaupunkineen. Azura asuu siellä olevassa ruusupalatsissa. Hänen palvelijansa ovat Siivekkäitä hämäriä (engl. Winged Twilight), harmaaihoisia naisia joilla on lepakkomaiset siivet ja toimivat Azuran viestinviejinä.

Boethiah[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Boethiah on salamurhan, vilpin, vallastasyöksemisen, salaliiton ja maanpetoksen daedraruhtinas. Hänet tunnetaan myös varjojen kuningattarena, tuhon jumalattarena, kansojen pettäjänä ja juonten prinssinä. Hän pitää kilpailusta ja taistelusta. Vaikka hän kuulostaakin pahalta, hän kuuluu hyviin daedroihin ja on liitossa Stendarrin kanssa. Hänen palvelijoitaan kutsutaan näliksi (engl. Hunger).

Clavicus Vile[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Clavicus Vile on vallanantamisen ja toiveiden toteutumisen daedraruhtinas. Hänellä on toveri nimeltä Barbas joka pystyy muuttamaan muotoaan mutta pitää eniten koiran muodosta. Clavicus Vile tykkää tehdä kuolevaisten kanssa houkuttelevia sopimuksia, joita he tulevat kuitenkin myöhemmin katumaan.

Hermaeus Mora[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hermaeus Mora on kohtalon ja kielletyn tiedon daedraruhtinas. Hänet tunnetaan myös tiedon demonina. Harvinaisissa tapaamisissaan kuolevaisten kanssa hän ottaa aina lonkerokasan muodon. Hänen valtakunnassa Oblivionissa on nimeltään Apocrypha, mistä löytää kaiken kielletyn tiedon.

Hircine[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hircine on metsästyksen, urheilun ja jahdin daedraruhtinas. Hänet tunnetaan myös metsästäjänä ja ihmispetojen isänä. Hän on urheilija ja haluaa aina antaa saaliilleen voiton mahdollisuuden, vaikkakin pienen. Hänen valtakunnassa Oblivionissa on nimeltään Metsästysmaat (engl. Hunting Grounds) minne ihmissudet päätyvät kuoltuaan.

Jyggalag[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jyggalag, vaikka onkin daedraruhtinas, ei ole tunnettu sellainen eikä siksi ole mukana 16:en joukossa. Hän on järjestyksen Daedraruhtinas ja hänen palvelijoitaan kutsutaan järjestyksen ritareiksi.

Malacath[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Malacath on halveksittujen suojelija ja häpeäpaalun, vannotun valan ja kirouksen daedraruhtinas. Hänen palvelijansa ovat Ogrimeita, rumia ja vähä-älyisiä daedroja. Monet örkit palvovat Malacathia jumalkuninkaanaan.

Mehrunes Dagon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mehrunes Dagon on tuhon, muutoksen, vallankumouksen, energian ja kunnianhimon daedraruhtinas. Hänet liitetään luonnonmullistuksiin kuten tuleen, tulviin ja maanjäristyksiin. Hän esiintyy punaisena, nelikätisenä jättiläisenä. Useimmat kuolevaiset pitävät häntä vain petoksen ja verenvuodatuksen jumalana ja hän lienee pahoistakin daedraruhtinaista se pahin. Hänen valtakuntansa Oblivionissa on nimeltään Kuolonmaat (engl. Deadlands), joka on täynnä karua autiomaata ja laavaa. Hänellä on monia palvelijoita, joista tunnetuin on Dremora, demonimainen rotu joka elää vain taistellakseen ja vihaa kaikkia kuolevaisia rotuja.

Mephala[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mephala on melko hämärästi tunnettu daedraruhtinas. Häntä kutsutaan usein hämähäkiksi ja verkkojenpunojaksi. Hän on auttanut salamurhajärjestöjen perustamisessa.

Meridia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Meridia on loputtomien energioiden daedraruhtinas. Hänestä ei tiedeta paljoa, paitsi että hän liittyy elävien energiaan. Hän vihaa erittäin paljon epäkuolleita jokaisessa muodossa ja palkitsee kaikkia jotka tuhoavat niitä. Hänen palvelijansa ovat Auroraneja.

Molag Bal[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Molag Bal on valloituksen ja orjuutuksen daedraruhtinas. Hänet tunnetaan myös sielujen kerääjänä. Hän myös loi vampyyrit. Hänen valtakuntansa Oblivionissa on nimeltään Kylmäsatama (engl. Coldharbour), joka on raunioinen ja maailmanloppuinen versio Nirnistä.

Namira[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Namira on muinaisen pimeyden ja rappeutumisen daedraruhtinas. Hänet liitetään usein hämähäkkeihin, etanoihin, hyönteisiin ynnä muuhun mikä saa kuolevaisissa aikaan vastenmielisyyttä.

Nocturnal[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nocturnal on yön ja varjojen daedraruhtinas. Hänet tunnetaan myös hämärän tyttärenä, tuntemattomana ja epäilyksen pyhimyksenä. Hän on myös varkaiden suojelija.

Peryite[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peryite on urakan, ruton ja nälänhädän daedraruhtinas. Hänet tunnetaan myös piiskurina. Hänen valtakuntaansa kutsutaan Kuopiksi (engl. The Pits), joka on hyvin samanlainen kuin Deadlands. Peryite usein siunaa palvojansa sairauksilla jä hän nauttii siitä. Vaikka hän usein ottaakin lohikäärmeen muodon, häntä pidetään yhtenä heikoimmista daedraruhtinaista.

Sanguine[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sanguine on juhlimisen, irstailun ja hemmottelun daedraruhtinas. Hän esiintyy dremoramaisena olentona ja esiintyy usein bordellien ja ilotalojen kylteissä.

Sheogorath[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sheogorath on hulluuden daedraruhtinas. Hänen valtakuntansa Oblivionissa on nimeltään Värisevät saaret (engl. Shivering Isles), joka on jakautunut kahteen osaan, Maniaan ja Dementiaan, jotka ovat toistensa täysiä vastakohtia. Hänen palvelijansa ovat matriarkkaaliset rodut, Aurealit Maniassa ja Mazkenit Dementiassa. Aurealit ja Mazkenit vihaavat toisiaan paljon, kilpaillen kummat ovat Sheogorathin ainoita oikeita palvelijoita ja he taistelevat usein.

Vaermina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaermina on unten ja painajaisten daedraruhtinas. Hänen valtakuntansa Oblivionissa on nimeltään Quagmire, painajaismainen valtakunta jossa todellisuus muuttuu muutaman minuutin välein entistä kauhistuttavammaksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]