The Elder Scrolls III: Morrowind

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
The Elder Scrolls III: Morrowind
Kehittäjä Bethesda Softworks
Julkaisija Bethesda Softworks
Ubisoft
Jakelija Steam, GOG.com, Humble Store ja Microsoft Store
Ohjaaja Todd Howard
Suunnittelija Todd Howard
Ken Rolston
Säveltäjä Jeremy Soule
Pelisarja The Elder Scrolls
Pelimoottori NetImmerse ja Gamebryo
Julkaistu Microsoft Windows
 • NA 1. toukokuuta 2002
 • EU 2. toukokuuta 2002
Xbox
 • NA 6. kesäkuuta 2002
 • EU 22. marraskuuta 2002
Lajityyppi roolipeli
Pelimuoto yksinpeli
Ikäluokitus PEGI: 12
Alusta Microsoft Windows, Xbox
Jakelumuoto CD-levy, DVD, digitaalinen jakelu ja digitaalinen lataus
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

The Elder Scrolls III: Morrowind (yleisesti Morrowind) on Bethesda Softworksin kehittämä ja vuonna 2002 Microsoft Windowsille ja Xboxille julkaisema The Elder Scrolls -tietokoneroolipelisarjan videopeli.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hahmonluonti ja -kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alussa pelaaja luo hahmonsa. Tämä on toteutettu siten, että hahmon luontiin liittyvät seikat putkahtelevat eräänlaisina rutiinikysymyksinä, kun hänet vapautetaan vankilasta. Hahmolle annetaan nimi, ja sen rotu valitaan kymmenestä eri vaihtoehdosta.

Mer eli haltiat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Altmer eli suurhaltia (High Elf)
 • Bosmer eli metsähaltia (Wood Elf)
 • Dunmer eli pimentohaltia (Dark Elf)
 • Orsimer eli örkki (Orc)

Ihmiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Breton
 • Imperial
 • Nord
 • Redguard

Petorodut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Argonialainen (Argonian)
 • Khajiit

Hahmonluontiprosessin toinen vaihe on taitojen valitseminen. Pelaaja voi joko vastata tietokoneen antamiin eettisiin kysymyksiin ja saada niiden pohjalta luodun hahmon, valita yhden valmiiksi luoduista hahmomalleista, tai valita itse haluamansa taidot.

Taidot jaetaan kolmeen luokkaan: taistelu, taika ja häive:

 • Häivetaidot ovat tarpeellisia muun muassa varkaille ja salamurhaajille.
 • Taikataidot ovat erityisesti velhoille suunnattuja.
 • Taistelutaidot ovat tappelijoiden erityis- ja yleistaitoja.

Pelaajan hahmo ei pelin alussa osaa eikä omista juurikaan mitään. Hahmon taidot kehittyvät aina kun niitä käytetään, tai kun joku opettaa pelaajalle niiden käyttöä. Kouluttajilta voi ostaa rahalla koulutusta, mutta he eivät voi opettaa pelaajaa kuin tiettyyn rajaan asti. Myös jotkin kalliit kirjat kehittävät taitoja.

Pelaajahahmolla on myös kahdeksan ominaisuutta: voima, ketteryys, kunto, nopeus, persoonallisuus, älykkyys, tahdonvoima ja onni. Ominaisuuksia voi kehittää hahmon tason noustessa. Jotkin taidot ovat sidoksissa tiettyihin ominaisuuksiin, ja taitoa kehittämällä myös ominaisuus kasvaa.

Hahmon ominaisuudet vaikuttavat siihen, mitä pelaaja voi tehdä ja miten voimakas hahmo on taistelussa. Voima-ominaisuuden kasvaessa pelaaja voi kantaa enemmän tavaraa mukanaan ja hänellä on enemmän elinvoimaa. Jokaisella pelin tavaralla on tietty paino, joka vie tietyn tilan pelaajan enimmäiskantomäärästä.

Ympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvankaappaus pelistä.

Peli sijoittuu Vvardenfell-nimiselle saarelle, joka sijaitsee Morrowindin provinssissa.

Vvardenfellin saarelta löytyy muun muassa kymmeniä kaupunkeja, luolia, hautoja, torneja, muinaisia rakennelmia ja temppeleitä. Morrowindin kattama pelialue ei ole niin laaja kuin joissain pelisarjan aiemmissa osissa, mutta sen sisältöön kiinnitettiin erityistä huomiota. Arvostelijat kehuivat pelin yksityiskohtaista maailmaa ja runsasta sisältöä.[1] Vapaa pelityyli sekä laaja ja avoin pelimaailma antavat pelaajalle mahdollisuuden erilaiseen kokemukseen jokaisella pelikerralla, mikä vahvistaa vaikutelmaa suuresta ja elävästä maailmasta.

Avoin ja vapaa pelimaailma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Morrowind painottaa pääjuonen seuraamista vähemmän kuin edeltäjänsä, ja pelaajalla on lähes täysi vapaus valita, mitä haluaa tehdä alun hahmonluonnin jälkeen. Peli sallii jopa pääjuoneen kuuluvien henkilöiden tappamisen, tosin tästä seuraa varoitus siitä, ettei pelin juonta voi enää saattaa loppuun. Pelaaja voi sattumalta joutua erilaisiin tapahtumiin mukaan suorittaessaan tehtäviä ja keskustelemalla eri hahmojen kanssa. Pelin tekijöiden mottona oli pelin valmistuksen aikana ”Do what ever you want, and have fun doing it”.

Pelin sisältö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Morrowind on roolipeleille ominaiseen tapaan dialogi- ja tehtäväpainotteinen. Valtaosa sen sisällöstä koostuu pelimaailmassa olevien hahmojen tai ryhmittymien tarjoamista tehtävistä, joita suorittamalla pelaaja saa vastineeksi rahaa, esineitä ja uusia taitoja. Killoilla ja eri ryhmittymillä voi olla keskinäisiä jännitteitä, ja pelaaja voi helposti joutua jonkin ryhmän epäsuosioon auttaessaan kilpailevaa kiltaa. Pelissä on myös viisi ”Suurta klaania” (Great Houses): Telvanni, Redoran, Indoril, Dren ja Hlaalu, joista voi liittyä pelin aikana vain yhteen ja tehdä vain sen antamia tehtäviä. Kuitenkin vain Redoran, Telvanni ja Hlaalu kelpuuttavat pelaajan jäsenekseen.

Hahmot tervehtivät pelaajaa, ja tervehdyksen tyyli ja sisältö riippuu pelaajan rodusta, kunnosta tai henkilökohtaisesta suhteesta kyseiseen hahmoon. Hahmojen puheen sisältö voi muuttua sen mukaan, mitä tehtäviä pelaaja on suorittanut ja missä tämä on käynyt.

Pelaaja voi halutessaan kävellä kaupunkien väliset matkat, mutta tarjolla on myös erilaisia matkustusmuotoja: laivamatka, Silt strider -kyyti ja maagienkillan tarjoama teleporttaus. Tummien haltioiden muinaisissa rakennelmissa on propylon chamber -huoneita, joiden välillä on myös mahdollista teleportoida, mutta käyttääkseen niitä pelaajan tulee omistaa kaikki kymmenen index-kiveä.

Pelaaja voi myös luoda itse omia aseita, varusteita, taikoja ja taikajuomia. Tämä kuitenkin edellyttää, että pelaajalla on niiden tekemiseen tarkoitetut taidot.

Ulkoasu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Morrowindin grafiikka oli ilmestyessään näyttävää. Tunnelma pelissä on varsin synkkä, ja monetkenen mukaan? ovatkin sitä mieltä että juuri tämä hieman pimeä, outo ja salaperäinen ympäristö on se mikä erikoisesti vetää puoleensa tavallisempaan fantasiamaailmaan tottuneille. Monet Morrowindin seuraajan Oblivionin pelaajatkinkenen mukaan? kaipailevat pelin hieman synkähköä tunnelmaa. Paikkoja on paljon erilaisia, ja niissä on vaihteleviä sääolosuhteita.

Pelimaailmaa on elävöitetty lisäämällä siihen vaihtuvat vuorokaudenajat ja sää. Pelimaailmassa myös vilisee paljon erilaisia otuksia, joista osa on harmittomia ja osa pelaajan kimppuun hyökkääviä.

Morrowindia vaivaa vanhana pelinä myös suuri ohjelmointivirheiden määrä. Esimerkiksi hyppiminen on toteutettu pelissä melko kömpelösti, ja jos yrittää hypätä jonkin kaiteen päälle lähietäisyydeltä, siihen jää todennäköisesti kiinni. Jos Vivecissä (tässä tapauksessa kaupunki) putoaa toisesta kerroksesta alimpaan kerroksen, ei pelihahmolle käy kuinkaan, mutta vastaava pudotus vahingoittaa hahmoa muualla pelissä. Usein myös sisätiloissa liikkuminen on hankalaa, jos tietokonehahmot ovat edessä tai pelaaja juuttuu johonkin seinän kohtiin kiinni. Kiipeäminen ei onnistu, ja siksi Vivecin viemäreissä uidessa täytyy löytää maalle johtava ramppi sen sijaan, että kiipeäisi vedestä pois.

Muokattavuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peli on tehty helposti muokattavaksi ja siihen on julkaistu TES Construction Set, jonka avulla peliä voidaan helposti muokata tai tehdä peliin lisämoduleita (plugins). Pelin kotisivulta on mahdollista hakea virallisia lisämoduleita, jotka lisäävät peliin uusia ihmisiä, paikkoja, esineitä ja erityisesti uusia tehtäviä.

Peliin on tehty lukuisia modeja ja modikokoelmia, jotka lisäävät peliin uutta sisältöä, kuten hahmoja, paikkoja, rakennuksia, eläimiä, taikoja, aseita ja kiltoja. Myös ulkoasupäivityksiä on tehty. Yksi kunnianhimoisimmista on Morrowind Overhaul,[2] jonka tavoitteena on uudistaa koko pelin audiovisuaalinen sisältö.

Lisäosat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Morrowindiin on julkaistu kaksi lisälevyä, jotka tulee ostaa erikseen ja ne vaativat alkuperäisen pelin toimiakseen. Saataville tuli myöhemmin Morrowind Game of the Year Edition, joka sisältää alkuperäisen pelin sekä molemmat lisälevyt. Versio sisältää melkein uusimman päivityksen. Lisäosissa on myös satoja uusia tehtäviä.

The Elder Scrolls III: Tribunal[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tribunalin tapahtumat sijoittuvat Mournholdin (myös Almalexia) kaupunkiin, minne on mahdollista matkustaa Ebonheartista (kaupunki Vvardenfellin eteläkärjessä) teleporttaamalla, kunhan on ensin joutunut Dark Brotherhoodin murhayrityksen kohteeksi. Mournholdissa voi Morrowindin tapaan seurata pelin pääjuonta, joka alkaa Dark Brotherhoodin johtajan tappamisesta, tai tehdä joitakin monista muista tehtävistä. Pääjuonessa ja monissa muissakin tehtävissä pitää mennä kaupungin alla sijaitseviin viemäreihin ja raunioihin, jotka sisältävät monia melko vaarallisia vihollisia, esimerkiksi goblineita, eivätkä ole sopiva paikka kokemattomille hahmolle. Lisäosa sisältää myös tärkeän päivityksen, joka näyttää taistelussa vihollisen energiamäärän, sekä huomattavan määrän uusia aseita, panssareita ja vihollisia.

The Elder Scrolls III: Bloodmoon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lisäosa sijoittuu Solstheimin saarelle, jota Nordit (yksi roduista) asuttavat. Saarelle saapuessa Nordit ovat vihamielisiä kaikkia muita rotuja, paitsi Nordeja kohtaan, joten Nordina ei joudu Solstheimin saarella ongelmiin. Saari ilmestyy pelikartan luoteisosaan ja on kooltaan noin neljäsosa Vvardenfellin pelialueesta. Saarella voi suorittaa sekalaisia tehtäviä, mutta saarella on myös oma pääjuonensa. Bloodmoon antaa pelaajalle myös mahdollisuuden muuntautua ihmissudeksi. Lisäosa sisältää myös huomattavan määrän uusia aseita, nuolia, panssareita ja vihollisia. Solstheim ei tehtäviensä haasteellisuuden takia ole tarkoitettu heikkotasoisille hahmoille.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Morrowind Review IGN. 15.5.2002. Viitattu 23.9.2017. (englanniksi)
 2. Morrowind Overhaul – Sounds And Graphics at Morrowind Nexus – mods and community Nexus Mods. Viitattu 23.9.2017. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]