Xiyouji

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Xiyouji (perint. 西遊記; yksinkert. 西游记; pinyin: Xīyóujì; Wade-Giles: Hsiyu-chi; kirjaimellisesti "Lännenmatkan muistelmat") on yksi Kiinan kirjallisuuden neljästä suuresta klassisesta romaanista.[1] Sen on oletettavasti kirjoittanut Ming-dynastian aikana Wu Cheng’en (perint. 吳承恩; yksinkert. 吴承恩; pinyin: Wú Chéng'ēn).[1]

Matka länteen

Xiyoujin tunnetuimman englanninkielisen käännöksen "Monkey" on kirjoittanut sinologian tuntija Arthur Waley. Tarina tunnetaan myös nimellä Journey to the West (Matka länteen). Xiyouji perustuu Xuanzang-nimisen buddhalaisen munkin matkaan Intiaan ja sieltä takaisin Kiinaan. Matkalla Intiaan Xuanzang kohtaa paljon haasteita. Kirja sisältää paljon taisteluja, loitsuja ja kuvailua eksoottisista maisemista. Sitä ei ole käännetty suomeksi.[1]

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Armonjumalatar Guanyin valitsi Tripitakan eli Xuanzangin (Xuánzàng 玄奘 eli Tángsānzàng 唐三藏, kirjaimellisesti "Tang-dynastian kolme kokoelmaa" tai Sānzàng 三藏 eli "Kolme kokoelmaa" tai Tángsēng 唐僧 eli Tang-munkki, 602-664) hakemaan Intiasta buddhismin pyhiä kirjoituksia Kiinan kansan valistukseksi. Koska munkkia vaanivat pitkän matkan vaarat, paholaiset ja hirviöt, eikä munkki saa käyttää väkivaltaa edes itsepuolustukseen, Guanyin valitsi munkille neljä matkatoveria.

Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sun Wukong (perint. 孫悟空; yksinkert. 孙悟空; pinyin: Sūn Wùkōng; Wade-Giles: Sun Wu-k'ung), joka tunnetaan paremmin apinakuninkaana, on Kiinan taruston rakastetuimpia hahmoja.[1] Hän osaa muuntautua 72 erilaiseen muotoon.[1] Xiyoujissa hänellä on käytännössä pääosa.

Zhu Bajie (perint. 豬八戒; yksinkert. 猪八戒; pinyin: Zhū Bājiè; Wade-Giles: Chu Pa-chieh; kirjaimellisesti "kahdeksan kiellon sika") on puoliksi ihminen ja puoliksi sika.[1] Hän rakastaa syömistä, juomista ja naisia.

Sha Wujing (沙悟凈; pinyin: Shā Wùjìng; Wade-Giles: Sha Wu-ching; kirjaimellisesti "puhtauden tiedostamisen hiekka") on punatukkainen, osittain kalju hurjimus, jonka kaulaa koristi yhdeksän hänen aikaisemmin tappamansa Intiaan pyhiä kirjoituksia hakemaan pyrkineen munkin pääkalloa.

Yulong Santaizi (perint. 玉龍三太子; yksinkert. 玉龙三太子; pinyin: Yùlóng Sāntàizǐ) oli Lohikäärmekuninkaan kolmas poika, jota oli rangaistu isänsä helmen polttamisesta. Hän toimi munkki Tripitakan ratsuna.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f 西遊記: Matka länteen eli Journey to the West kielikeskus.jyu.fi. Arkistoitu 27.5.2014. Viitattu 3.7.2012.
Tämä kirjaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.