Xiyouji

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Xiyouji (perint. 西遊記; yksinkert. 西游记; pinyin: Xīyóujì; Wade-Giles: Hsiyu-chi; kirjaimellisesti "Lännenmatkan muistelmat") on yksi Kiinan kirjallisuuden neljästä suuresta klassisesta romaanista.[1] Sen on oletettavasti kirjoittanut Ming-dynastian aikana Wu Cheng’en (perint. 吳承恩; yksinkert. 吴承恩; pinyin: Wú Chéng'ēn).[1]

Matka länteen

Xiyoujin tunnetuimman englanninkielisen käännöksen "Monkey" on kirjoittanut sinologian tuntija Arthur Waley. Tarina tunnetaan myös nimellä Journey to the West (Matka länteen). Xiyouji perustuu Xuanzang-nimisen buddhalaisen munkin matkaan Intiaan ja sieltä takaisin Kiinaan. Matkalla Intiaan Xuanzang kohtaa paljon haasteita. Kirja sisältää paljon taisteluja, loitsuja ja kuvailua eksoottisista maisemista. Sitä ei ole käännetty suomeksi.[1]

Armonjumalatar Guanyin valitsi Tripitakan eli Xuanzangin (Xuánzàng 玄奘 eli Tángsānzàng 唐三藏, kirjaimellisesti "Tang-dynastian kolme kokoelmaa" tai Sānzàng 三藏 eli "Kolme kokoelmaa" tai Tángsēng 唐僧 eli Tang-munkki, 602-664) hakemaan Intiasta buddhismin pyhiä kirjoituksia Kiinan kansan valistukseksi. Koska munkkia vaanivat pitkän matkan vaarat, paholaiset ja hirviöt, eikä munkki saa käyttää väkivaltaa edes itsepuolustukseen, Guanyin valitsi munkille neljä matkatoveria.

Sun Wukong (perint. 孫悟空; yksinkert. 孙悟空; pinyin: Sūn Wùkōng; Wade-Giles: Sun Wu-k'ung), joka tunnetaan paremmin apinakuninkaana, on Kiinan taruston rakastetuimpia hahmoja.[1] Hän osaa muuntautua 72 erilaiseen muotoon.[1] Xiyoujissa hänellä on käytännössä pääosa.

Zhu Bajie (perint. 豬八戒; yksinkert. 猪八戒; pinyin: Zhū Bājiè; Wade-Giles: Chu Pa-chieh; kirjaimellisesti "kahdeksan kiellon sika") on puoliksi ihminen ja puoliksi sika.[1] Hän rakastaa syömistä, juomista ja naisia.

Sha Wujing (沙悟凈; pinyin: Shā Wùjìng; Wade-Giles: Sha Wu-ching; kirjaimellisesti "puhtauden tiedostamisen hiekka") on punatukkainen, osittain kalju hurjimus, jonka kaulaa koristi yhdeksän hänen aikaisemmin tappamansa Intiaan pyhiä kirjoituksia hakemaan pyrkineen munkin pääkalloa.

Yulong Santaizi (perint. 玉龍三太子; yksinkert. 玉龙三太子; pinyin: Yùlóng Sāntàizǐ) oli Lohikäärmekuninkaan kolmas poika, jota oli rangaistu isänsä helmen polttamisesta. Hän toimi munkki Tripitakan ratsuna.

  1. a b c d e f 西遊記: Matka länteen eli Journey to the West kielikeskus.jyu.fi. Arkistoitu 27.5.2014. Viitattu 3.7.2012.
Tämä kirjaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.