Jinpingmei

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Jinpingmei

Jinpingmei (金瓶梅, pinyin: Jīnpíngméi; "Luumunkukka kultamaljassa") on kiinalainen romaani Ming-dynastian ajalta. Sen alkuperäistä tekijää, joka käytti salanimeä Lanling Xiaoxiaosheng, ei tunneta, mutta kirjan syntyyn liitetään muun muassa nimi Hsu Wei (1520–1593). Ensimmäiset kirjan kappaleet ovat käsikirjoituksia, ja kirjoitettu baihualla, joka on puhekielinen versio mandariinista. Ensimmäinen painettu versio on vuodelta 1610.

Kirja luokiteltiin Ming-dynastian aikana yhdeksi neljästä loistavasta romaanista (四大奇書 sì dà qíshū). Myöhemmin "Punaisen huoneen uni" syrjäytti sen yhtenä neljästä huomattavasta romaanista (四大名著 sì dà míngshū). Se oli pitkään monissa maissa kielletty sen seksuaalisuutta kuvailevien kohtien vuoksi. Teos käännettiin englanniksi ensimmäisen kerran 1939. Sen jälkeen se on käännetty useille kielille. Kirjan tunnetuimpia englanninkielisiä käännöksiä on The Golden Lotus (Kultainen lootus), joka on yhden naispäähenkilön, Pan Jinlianin etunimen suora käännös. Kirja on ilmestynyt suomeksi nimellä "Ching ping mei, Hsi Menin ja hänen kuuden vaimonsa elämä". Kirjan nimi Jinpingmei tulee naispäähenkilöistä Pan Jinlian (潘金蓮 "Kultainen lootus"), Li Pinger (李瓶兒 "Pikku maljakko") ja Pang Chunmei (龐春梅 "Kevätluumunkukka").

Kirjan tapahtumat kertovat eteläisen Song-dynastian ajasta 1100-luvulta. Poliittinen pyrkyri ja kauppias Ximen Qing pyrkii keräämään omaisuutta ja vaikutusvaltaa vaimoikseen ja jalkavaimoikseen ottamiensa naisten avulla. Naiset puolestaan kilpailevat keskenään saadakseen juoniteltua itselleen suuremman vaikutusvallan taloudessa.

Kirjan seksuaalinen lataus on runsas. Siinä on pornografiaksi luonnehdittuja osia sekä fetissien ja kaksimielisyyksien viljelyä.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]