Suomen merimuseot

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Suomen merimuseon näyttelytiloja Kotkassa.
Sigyn museoituna Forum Marinumin edustalla Turun Aurajoessa.
Keulakuvasali, yksi Rauman merimuseon perusnäyttelyn näyttelyhuoneista
Suomen merimuseon näyttelytiloja Kotkassa.

Suomessa toimii vuonna 2009 kymmenen merimuseota. Niistä suurimmat, kuten Suomen merimuseo Kotkassa, tallentavat valtakunnallista merenkulun historiaa.[1]

Seuraavassa luettelossa on lueteltu Suomen merimuseot pohjoisesta etelään rannikkoa pitkin.[1]

Nimi Sijainti Yleistä

Merimiehenkotimuseo

Oulu

Sijaitsee Oulun vanhimmassa puurakennuksessa, jonka omistaa Pohjois-Pohjanmaan museo. Talo on sisustettu 1880-luvun merimiehen kodiksi.

Kristiinankaupungin merimuseo

Kristiinankaupunki

Perustettu vuonna 1983. Kuvaa ja tallentaa alueen merenkulun ja laivanrakennuksen historiaa.

Vaasan merimuseo

Vaasa

Sijaitsee 1800-luvun suolamakasiinissa, paikalla joka oli 150 vuoden ajan Vaasan laivanrakennuskeskus ja kauppasatama. Näyttelyssä on pienoismalleja, valokuvia ja esineitä.

Rauman merimuseo

Rauma

Toimii Rauman vanhan merikoulun tiloissa ja on erikoistunut merimiehen arjen kuvaamiseen. Museossa on paljon vanhoja valokuvia ja kirjeitä tallennettuna sähköiseen muotoon.

Merimiehenkoti-museo

Uusikaupunki

Sijaitsee 1770-luvulla rakennetussa talossa, joka on Uudenkaupungin yksi vanhimmista asuinrakennuksista. Talon sisustus noudattaa 1900-luvun alun merimiesperheen kotia.

Forum Marinum

Turku

Valtakunnallinen merenkulun ja merivoimien historian erikoismuseo. Sen tehtävänä on kerätä, tutkia, tulkita ja säilyttää lounaissuomalaista kauppamerenkulkua ja merivoimien historiaan liittyviä arkistoaineistoa, esineitä ja perinteitä. Forum Marinumin kokoelmiin kuuluu myös Åbo Akademin merihistoriallisen museon, Turun museokeskuksen ja Bore-varustamon tallentamia kokoelmia. Museolla on näytillä museolaivoja ja -veneitä.

Ahvenanmaan merenkulkumuseo

Maarianhamina

Museo esittelee Ahvenanmaan merellistä kulttuuriperintöä ja merihistoriaa, kuten keulakuvia, esineitä ja laivamalleja. Museon erikoisuutena voidaan pitää aitoa merirosvolippua.

Suomenlinna-museo

Helsinki

Museo sijaitsee Suomenlinnaan 1780-luvulla valmistuneessa laivaston inventaariokamarissa, nykyisessä Suomenlinnakeskuksessa. Museo esittelee saaristolinnoituksen historiaa 1700-luvulta lähtien.[2]

Loviisan merenkulkumuseo

Loviisa

Museon kokoelmiin kuuluu muun muassa laivojen ja veneiden pienoismalleja, laivamaalauksia ja merimiesarkkuja.

Suomen merimuseo

Kotka

Museon tehtävänä on tallentaa Suomen merenkulun historiaa sekä välittää tietoa. Museon päänäyttely on ”Pohjantähti, Etelän risti”, joka kertoo merenkulun historiasta ja nykypäivästä. Sen pääteemoja ovat merenkulkija, laivat, laivamatkustaminen, merikauppa ja navigointi. Tärkeänä osana näyttelyä on talvimerenkulku. Valtakunnallisesti toimiva museo kuuluu Museoviraston ja Suomen kansallismuseon alaisuuteen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Albatrossin kesälomavinkki: Tutustu merenkulun kiehtovaan historiaan. Albatrossi, 2/2009, nro 2, s. 15 ja 16. Helsinki: Merimieseläkekassa. ISSN 1796-8216. Artikkelin verkkoversio (pdf) Viitattu 17.11.2009.
  2. Suomenlinna-museo 2.11.2009. Museovirasto. Viitattu 17.11.2009.