Suomen merimuseo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Merikeskus Vellamo ja jäänmurtaja Tarmo.

Suomen merimuseo on kansallinen merimuseo, jonka tehtävänä on Suomen merenkulun historian tallentaminen ja tiedon välittäminen. Suomen kansallismuseoon kuuluva Merimuseo kerää ja tallentaa merenkulkuun ja veneilyyn liittyvää esineistöä, kuvia, arkistoaineistoa ja kirjallisuutta. Museon kokoelmiin kuuluu noin 15 000 esinettä, 2 000 vanhaa merikarttaa, laivapiirustuksia ja 30 000 valokuvaa. Lisäksi museossa on laaja merihistoriallinen kirjasto.

Suomen merimuseo on Trafiikki-museot ry:n jäsen.

Suomen merimuseo oli ehdolla vuoden 2013 eurooppalaiseksi museoksi. Voittaja julkistettiin toukokuussa 2013.[1]selvennä

Toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Merimuseon näyttelytiloja Kotkassa.

Suomen merimuseo toimii Kotkassa sijaitsevassa Merikeskus Vellamossa. Nykyinen päänäyttely "Pohjantähti, Etelän risti" avattiin Kotkan kantasatamassa 11. heinäkuuta 2008. Samassa rakennuksessa toimii myös Kymenlaakson museo. Vellamossa toimii myös Kotkan kulttuuriasiainkeskus, arkisto- ja kirjastopalveluita tarjoava Tietokeskus Vellamo, ravintola Laakonki ja museokauppa Plootu. Lisäksi rakennuksessa on muun muassa opetus- ja seminaaritiloja sekä yli 200-paikkainen auditorio. Suomen merimuseon päänäyttely kertoo merenkulun historiasta teemoittain. Näyttelyn pääteemoja ovat laivat, navigointi, talvimerenkulku, merenkulkija, laivamatkustaminen ja merikauppa. Noin tuhannen esineen lisäksi näyttelyssä on paljon valokuvia, liikkuvaa kuvaa, multimedioita sekä toiminnallisia pisteitä, joissa voi muun muassa tehdä solmuja, viestittää viestilipuilla tai tutustua purjelaivan osiin.

Suomen merimuseolla on myös vaihtuvien näyttelyiden tilat. Lisäksi Merikeskus Vellamon museoaluslaiturissa voi kesäisin tutustua esimerkiksi jäänmurtaja Tarmoon.

Suomen merimuseon historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Merimuseon sijaintipaikka oli aiemmin vuodesta 1972 Luotsikasarmi Helsingin Hylkysaaressa, jossa siitä selvimpänä merkkinä oli laiturissa majakkalaiva Kemi. Kävijöitä siellä oli suhteellisen vähän sen syrjäisyyden ja vaikeapääsyisyyden vuoksi. Aluksi uudesta sijaintipaikasta kilpailivat myös Turku ja Helsinki, mutta voiton vei lopulta Kotka.[2][3] Suomen merimuseon toiminnan käynnistyttyä Merikeskus Vellamossa on museon kävijämäärä noussut moninkertaiseksi aiempaan verrattuna.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Suomen merimuseo ehdolla Euroopan parhaaksi museoksi, Yle.fi Uutiset, viitattu 18.3.2013
  2. Hylkysaaren historiaa nba.fi. Museovirasto. Viitattu 5.8.2012.
  3. Merimuseo lipui Kotkan satamaan, Motiivi
  4. Museotilastot Museovirasto. Viitattu 5.8.2012.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Suomen merimuseo.