Keulakuva

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Grand Turk -aluksen keulakuva
Recouvrance -aluksen keulakuva

Keulakuva on tyypillisesti puusta veistetty, yleensä naista tai eläintä esittävä koriste-esine, joka sijoitetaan purjealuksen keulaan, keulapuomin alle. Keulakuvat olivat yleisiä 15001800-luvuilla. Ensimmäiset keulakuvat ilmestyivät 1500-luvun kaljuunoiden myötä.

Peräpeilin koristelun tavoin keulakuvan pääasiallinen tarkoitus oli usein kertoa aluksen nimi lukutaidottomalle väestölle, sekä laivaston alusten ollessa kyseessä myös kuvata omistajansa mahtia ja varallisuutta. Barokin aikakaudella joissakin aluksissa oli suunnattoman suuria keulakuvia, jotka painoivat useita tonneja ja levittäytyivät aluksen keulan molemmille puolille.

Suuret keulakuvat vaikuttivat huonontavasti alusten purjehdusominaisuuksiin, ja tämän vuoksi keulakuvien kokoa pienennettiin huomattavasti 1700-luvun aikana. Napoleonin aikakauden sotien jälkeen keulakuvat jälleen yleistyvät, mutta yleensä ne olivat enää pieniä rintakuvia. 1800-luvulla keulakuvien käyttö väheni huomattavasti, mutta 18501860-luvuilla nopeissa klippereissä oli täysikokoiset, joskin erittäin kevyet keulakuvat, sillä aluksissa ei haluttu kuljettaa ylimääräistä painoa.

Keulakuvat katosivat meriltä purjelaivojen myötä. Vielä varhaisissa höyrylaivoissa oli toisinaan joko keulakuva tai omistajansa vaakuna keulassa. Tämä tapa katosi viimeistään ensimmäisen maailmansodan myötä.

Saksassa, Belgiassa ja Hollannissa uskottiin, että klaboutermannikin -nimiset henget tai keijut asustivat keulakuvissa ja suojelivat alusta karikoilta, myrskyiltä ja taudeilta. Jos alus upposi, klaboutermannikinit opastivat merimiesten henget Kuolleiden maahan. Hollannissa uskottiin, että ilman keulakuvaa ja henkien suojelusta uponneiden alusten miehistöt kummittelevat merillä ikuisesti.

Sanaa keulakuva tai keulahahmo käytetään myös metaforana henkilöstä, joka julkisuudessa on jonkin ryhmän tai organisaation näkyvin jäsen olematta kuitenkaan sen varsinainen johtaja.

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Keulakuva.