Sukeva

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Sukeva on taajama Sukevanjärven rannalla Sonkajärven kunnassa Pohjois-Savossa. Taajama sijaitsee valtatie 5:n varrella noin 40 kilometriä Iisalmesta pohjoiseen. Asukkaita Sukevalla on noin 1 100.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Arvo M. Soinisen mukaan Sonkajärven reitin varsille oli perustettu 1500-luvun puoliväliin mennessä kuusi savolaistaloa, joista pohjoisimmat olivat Laurilammilla ja Sonkajärven itärannalla eli siis hieman pohjoisempana kuin nykyinen Sonkajärven kirkonkylä. Reitin latvoilla olevan Sukevanjärven tienoo kuului tuolloin usean talon tiluksiin; pysyvä asutus ei sinne asti vielä yltänyt. Ensimmäinen pysyvä talo Sukevalle perustettiin ennen 1600-luvun puoliväliä. Vuonna 1651 taloja oli jo kaksi.

Sukeva kuului 1600-luvun jälkipuoliskolla hallinnollisesti Viipurin ja Savonlinnan lääniin, Pienen-Savon kihlakuntaan ja Iisalmen pitäjään. Vuosina 1650–1680 se kuului lisäksi Pietari Brahen Kajaanin vapaaherrakuntaan, ja tämä jakso on ollut kylän historiassa ainoa, jolloin se tai sen osa on ollut läänitettynä.

Sukevalla oli 1950-luvulta vuoden 2004 loppuun asti oma evankelis-luterilainen seurakuntansa, vuoden 2005 alussa se liitettiin takaisin Sonkajärven seurakuntaan. Kyseessä on yksi vain muutamasta tapauksesta, jolloin maalaiskunnassa tietyllä alueella on ollut oma seurakunta niin, että kyseinen alue ei koskaan muodostanut omaa kuntaa. Muut tällaiset alueet olivat Pielisjärven, nykyisen Lieksan Viekijärvi (oma seurakunta 1948–1998), Liperin Viinijärvi (1959–1994), Sippolan, myöhemmän Anjalankosken Inkeroinen ja Myllykoski (1964–1998), Espoon Tapiola (vuodesta 1960, kolme vuotta ennen Espoon kauppalaksi tuloa) sekä Helsingin maalaiskunnan, nykyisen Vantaan Korso ja Vantaankoski (vuodesta 1966, jälkimmäinen vuoteen 1972 nimellä Vantaan seurakunta).

Kylän palvelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sukevan kylältä löytyvät kaikki peruspalvelut; M-Market, posti, kirjasto, yhteispalvelupiste, koulu, päiväkoti, kyläkeskus, apteekki, motelli, ravintola, Nesteen huoltoasema, osuuspankki, kampaamo ja rautatieasema.

Palo- ja pelastuspalvelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sukevan taajamassa sijaitsee Pohjois-Savon paloasema 72. Asemalla on yksi sammutusyksikkö.

Sukeva on tunnettu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sukeva on tunnettu mm. Sukevan vankilasta ja rautatiestä: taajaman läpi kulkee Iisalmen ja Kontiomäen välinen rautatie. VR:n henkilöjunat pysähtyvät Sukevan rautatieasemalla.

Suprom Oy oli Sukevan kylällä toiminut metallialan yritys.

Tutustumiskohteita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvia Sukevalta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]