Saarioinen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo elintarvikealan yrityksestä. Muista merkityksistä kerrotaan täsmennyssivulla.
Saarioinen Oy
Saarioinen logo.png
Tunnuslause Äitien tekemää ruokaa vuodesta 1957
Yritysmuoto Osakeyhtiö
Perustettu 1955
Toimitusjohtaja Matti Karppinen
Puheenjohtaja Kaisu Avotie
Kotipaikka Tampere, Suomi
Toimiala Elintarvikeala
Tuotteet Valmisruoka, lihavalmisteet, liha, hillot, salaatinkastikkeet, mehut
Liikevaihto 241,5 milj. € (2019/12)
Henkilöstö 1 051 henkilöä (2019/12)
Emoyhtiö Artekno-Saarioinen Oy
Tytäryhtiöt Delitalo Oy
Omistaja Avotien ja Dieckmannin perheet
Kotisivu www.saarioinen.fi
Saarioisten pääkonttori Tampereella syyskuussa 2007.

Saarioinen Oy on suomalainen elintarvikealan konserni. Tuotantoa on Huittisissa, Kangasalla, Valkeakoskella ja Viron Raplassa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sahalahden Saarioisten kartanon isäntä Reino A. Avonius aloitti kanalan pidon vuonna 1945. Ajatuksena oli tuottaa kananpoikia siitoseläimiksi muille kasvattajille. Eläinten kysyntä oli suuri, ja tila nousi 1950-luvun alkuun mennessä jo Pohjoismaiden suurimmaksi alallaan. Tilalle perustettiin vuonna 1947 myös taimitarha Saarioisten Taimisto, jolle lannoite saatiin omasta takaa kanalalta. Vuonna 1948 tila aloitti kasviravinteiden ja lannoitteiden myynnin kuluttajille Humus-tuotteina. Seuraavana vuonna aloitettiin minkkien ja sinikettujen tarhaustoiminta. 1950-luvun alkuvuosina tila ryhtyi ensimmäisenä Suomessa myymään säilöttyjä vihanneksia teollisessa mittakaavassa. Tuotevalikoimaan lisättiin pian marja- ja hedelmäsoseet ja -mehut sekä kuluttajille tarkoitetut säilöntäaineet. Vuodesta 1946 tilalla tuotettiin myös tupakkaa, tupakkatehdas Oy Panama Tobacco Co toimi vuoteen 1967.[1]

Laajentuvan tuotannon johdosta toiminta yhtiöitettiin vuonna 1955 ja perustettiin Saarioinen Oy. Vuonna 1957 aloitettiin einesten tuotanto ja kaksi vuotta myöhemmin broilereiden kasvatus. Eineksissä maksalaatikko oli jo varhain yrityksen menekkituotteita. Yrityksen johtoon siirtyi Pentti Avonius veljensä Reino Avoniuksen kuoltua vuonna 1967. Vuonna 1969 Sahalahdelle rakennettiin einestehdas, joka oli tuolloin Suomen suurin. Tuotanto laajeni nopeasti: vuonna 1972 valmistui Huittisiin säilyketehdas ja vuonna 1976 siipikarjateurastamo Sahalahdelle. 1970-luvulla Saarioinen oli vallannut kolmanneksen Suomen einestuotemarkkinoista. Yritys laajeni lihanjalostemarkkinoille ostamalla vuonna 1984 Mestari Pedersenin makkaratehtaan.[2]

Vuonna 1991 yhtiö siirsi kotipaikkansa Tampereelle, jonne rakennettiin uusi pääkonttori. Seuraavana vuonna yritys muokattiin konserniksi: tuotanto jaettiin yhtiöihin Ruoka-Saarioinen Oy, Saarioisten Säilyke Oy, Liha-Saarioinen Oy ja Saarioisten Taimistot Oy. Emoyhtiö Saarioinen Oy:n toimitusjohtajaksi nimitettiin Erkki Isokangas. Vuoden 1995 aikana lihajalosteiden tuotanto siirtyi Valkeakoskelle.[2] Saarionen osti vuonna 1997 pietarsaarelaisen jäätelötehtaan Oy Sun Ice Ab:n, josta se luopui vuonna 2002 myymällä sen Ingman Foodsille.

Yhtiö laajeni vientitoimintaan: vuonna 1995 Viroon perustettiin Saarioinen Eesti OÜ, ja myöhemmin ostettiin paikallinen valmisruokatehdas. Pari vuotta myöhemmin aloitettiin einesten vienti Ruotsiin ja avattiin toimisto Moskovaan. Tällä hetkellä Saarioisilla ei ole vientitoimintaa.

Vuonna 2005 Erkki Isokangas siirtyi eläkkeelle. Uudeksi toimitusjohtajaksi valittiin Ilkka Mäkelä[3].

Saarioisten hallituksen puheenjohtajana toiminut Pentti Avoniuksen poika Juhani Avotie kuoli tapaturmaisesti 4.12.2010 vapaa-ajan onnettomuudessa Kangasalan Sahalahdella[4][5][6].

Vuoden 2011 alusta yhtiöt Ruoka-Saarioinen, Liha-Saarioinen, Saarioisten Lihanjalostus, Saarioisten Keskuslähettämö, Saarioisten Säilyke ja Kiinteistö Oy Sahalahden Isoniementie 76 sulautettiin emoyhtiöön Saarioinen Oy.[7] Vuoden 2012 alusta entinen emoyhtiö Artekno Oy ja Artekno-Eps Oy sulautettiin Artekno-Pur Oy:hyn, jonka nimeksi vaihdettiin Artekno Oy.[8] Se on Kangasalla ja Pälkäneen Luopioisissa toimiva monialainen teollisuuden alihankintayritys, joka valmistaa elintarvikepakkausten ja ruoankuljetusratkaisujen ohella muun muassa Pallotuolia ja muita Eero Aarnion suunnittelemia muovikalusteita.[9]

Vuonna 2016 Ilkka Mäkelä jäi eläkkeelle. Uudeksi toimitusjohtajaksi valittiin Matti Karppinen.[10]

Emoyhtiö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saarioinen Oy:n omistaa holdingyhtiö Artekno-Saarioinen Oy.

Artekno-PUR Oy:n toimitusjohtaja Harri Bister korvasi Juhani Avotien Artekno Oy:n toimitusjohtajana. Saarioinen Oy:n hallituksen puheenjohtajaksi nimitettiin Juhani Avotien sisar Kaisu Avotie[11], joka toimii samalla myös Artekno Oy:n hallituksessa[12].

Tuotantolaitokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saarioisilla on tuotantoa kolmella paikkakunnalla Suomessa sekä tytäryhtiö Virossa:[13]

 • Huittinen: salaatit, puurot, kiisselit, hillot, marmeladit ja salaatinkastikkeet
 • Kangasala: pastat, kiusaukset, perinteiset laatikot, ruukut, keitot ja annosateriat, pihvit, pyörykät ja murekkeet kypsänä ja pakastepuolivalmisteena​. Lisäksi kypsät siipikarjatuotteet
 • Valkeakoski: pizzat, lihapiirakat, riisipiirakat, lihavalmisteet ja kypsät lihatuotteet. Keskuslähettämö, joka käsittelee Saarioisten kaikki tuoretuotteet.
 • Rapla, Viro: salaatit, voileivät, ohukaiset, pastat, kiusaukset, keitot ja annosateriat Viron markkinoille. Suomeen mm. Eväs-tuotteet.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Vuodet 1955-1967: Muonamiehistä Kulta-Kukkoon Saarioinen Oy. Viitattu 4.4.2008.
 2. a b Vuodet 1940–1989 Saarioinen Oy. Viitattu 4.4.2008.
 3. Ilkka Mäkelä nousee Saarioisten toimitusjohtajaksi 25.9.2006. Taloussanomat. Viitattu 23.6.2011.
 4. Saariosten lehdistötiedote Juhani Avotien kuolemasta
 5. Taloussanomien uutinen Juhani Avotien kuolemasta ja seuraajasta
 6. Helsingin Sanomien uutinen Juhani Avotien menehtymisestä
 7. Saarioinen toi tytäryhtiöt kotiin Taloussanomat. Viitattu 20.3.2013.
 8. Lehdistötiedote: Fuusio: Artekno Oy:n liiketoiminnat ja Artekno-Eps Oy sulautuvat Artekno-Pur Oy:öön 2.1.2012. Artekno Oy. Viitattu 20.3.2013.
 9. Mikko Laitila: Saarioisten äiti: Kaisu Avotie. Talouselämä, 1.3.2013, s. 26–32.
 10. Saarioisen Matti Karppinen: "Joka päivä pitää saada aikaan kuluttajaa ilahduttava muutos" Talouselämä. 6.11.2016. Viitattu 13.5.2018.
 11. Saarioisten lehdistötiedote Kaisu Avotien nimittämisestä hallituksen puheenjohtajaksi
 12. OneSource.com:n tietosivu Kaisu Avotien jäsenyydestä Artekno Oy:n hallituksessa
 13. Toiminta eri paikkakunnilla Saarioinen.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]