Quake III Arena

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Quake 3)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Quake III Arena
Kehittäjä id Software
Raster Productions (Dreamcast)
Bullfrog Productions
(PlayStation 2)
Pi Studios (Xbox 360)
Julkaisija Activision (Windows, Mac OS)
Loki Entertainment (Linux)
Sega (Dreamcast)
NA Electronic Arts
JP EA Square (Revolution)
Bethesda Softworks
Jakelija Activision Publishing, Inc.
Ohjaaja Graeme Devine
Suunnittelija Graeme Devine
Tim Willits
Paul Jaquays
Taiteilija Adrian Carmack
Kevin Cloud
Kenneth Scott
Säveltäjä Sonic Mayhem
Bill Leeb
Ohjelmoija John Carmack
Robert A. Duffy
Jim Dose
Pelisarja Quake
Pelimoottori id Tech 3
Julkaistu Windows
  • NA 2. joulukuuta 1999
Linux Mac OS X
  • NA joulukuu 1999
Dreamcast
  • NA 22. lokakuuta 2000
  • EU 8. lokakuuta 2000
PlayStation 2
  • NA 26. maaliskuuta 2001
  • EU 6. huhtikuuta 2001
  • JP 30. elokuuta 2001
Xbox 360
  • WW 15. joulukuuta 2010
Lajityyppi ensimmäisen persoonan ammuntapeli
Pelimuoto yksinpeli, moninpeli
Ikäluokitus ELSPA: 15+
ESRB: M Virheellinen ESRB-arvo
VET: 15+ [1]
Alusta Dreamcast, Linux, Mac OS X, PlayStation 2, Windows, Xbox 360
Jakelumuoto CD, DVD
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Quake III Arena tai Quake 3 (lyhyesti Q3A tai Q3) on id Softwaren kehittämä ja Activisionin julkaisema ensimmäisen persoonan ammuntapeli. Peli julkaistiin Microsoft Windowsille ja Linuxille vuonna 1999 sekä myöhemmin Mac OS X:lle, Sega Dreamcastille, PlayStation 2:lle ja Xbox 360:lle. Quake-sarjan muista osista poiketen se ei sisällä minkäänlaista tarinavetoista juonta. Pelille on tehty myös joukkuepelaamiseen keskittyvä lisälevy Quake 3 Team Arena.

Pelissä on eri vaikeusasteisiin jaettavia tasoja ja tasoilla on kiinteä määrä botteja tason koon mukaan. Tasoja on deathmatch- ja capture the flag -pelimoodeihin, mutta peli keskittyy pääasiassa deathmatch-pelimuotoon.[2]

Modifikaatiota

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Quake 3:een on tehty useita modifikaatioita:

Capture The Flag (ctf)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Capture The Flag on tiimipelimodi, jossa toinen joukkue yrittää varastaa vihollisen lipun oman lippunsa luokse. Tässä pelimodissa on eri kartat kuin muissa pelimodeissa ja ne ovat peilikuvakarttoja (molempien joukkueiden puolet ovat samanlaiset). Eri puolille karttaa on sijoitettu aseita, panoksia, suojia, lisävahinkoa tekeviä esineitä ja lisäelämiä.

Team Death Match (tdm)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Team Death Match on tiimipelimodi, jossa molemmat joukkueet yrittävät tappaa toisiaan. Jokaisesta taposta saa yhden pisteen. Kun toiselta joukkueelta kuolee yksi pelaaja, se syntyy uudelleen johonkin kartalle asetelluista paikoista. Tässä pelimodissa on eri kartat kuin ctf:ssä. Kartat eivät ole symmetrisiä, koska pelaaja voi syntyä mihin tahansa kohtaa karttaa. Eri puolille karttaa on sijoitettu aseita, panoksia, suojia, lisävahinkoa tekeviä esineitä ja lisäelämiä.

Death Match (dm)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Death Match on pelimodi, jossa kaikki yrittävät ampua toisiaan. Pisteen saa, kun tappaa toisen pelaajan. Modin kartat ovat samoja kuin tdm:ssä. Eri puolille karttaa on sijoitettu aseita, panoksia, suojia, lisävahinkoa tekeviä esineitä ja lisäelämiä.

Tournament (1vs1)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tournament on pelimodi, jossa kaksi pelaajaa pelaa vastakkain. Pelissä muut pelaajat voivat odottaa, kunnes jompikumpi vastakkaisista pelaajista voittaa; häviäjä joutuu jonon viimeiseksi. Pelimodin kartat ovat samoja kuin dm:ssä. Eri puolille karttaa on sijoitettu aseita, panoksia, suojia, lisävahinkoa tekeviä esineitä ja lisäelämiä. Tämä pelimodi on yleisin modi raha turnauksissa. Yksi kuuluisimmista pelaajista tästä modista on Fatal1ty.

Freezerail (fr)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Freezerail on ulkopuolisen kehittämä pelimodi, jossa kaksi joukkuetta yrittää tappaa toisen joukkueen kaikki pelaajat. Pelimodissa on käytössä yksi ase, joka on railgun. Se on laserase, joka tappaa normaalissa pelimodissa yhdestä iskusta. Tässä modissa se jäädyttää vihollisen. Kun kaikki vihollisen pelaajat ovat jäätyneet, vastapuoli saa pisteen ja kaikki jäätyneet syntyvät uudelleen eri puolille karttaa. Jäätyneen oman joukkueen pelaajan voi pelastaa menemällä hänen lähelleen, jolloin hän "sulaa" ja syntyy uudestaan jonnekin puolelle karttaa. Pelimodissa on samat kartat kuin tdm:ssä. Myös tähän pelimodiin on kehitelty lisäkarttoja. Joskus pelimodiin tarvitaan anti cheat -tiedosto (huijausesto) NoGhost. Samalla saa oikeuden muuttaa vastapuolen hahmojen ulkomuotoa ja väriä, jotta vihollisen näkisi ja kuulisi paremmin. Freezerailista on olemassa kaksi modia: nopeatempoinen Fastrail ja hidastempoinen Slowrail.

Peli sai GameSpotin arvostelussa arvosanaksi 9.2/10.[3]

  1. VET - Valtion elokuvatarkastamo - Pelien ikärajatietokanta (Arkistoitu – Internet Archive)
  2. Rick Sanchez: Quake III Arena ign.com. 10.6.2002. Viitattu 9.6.2023. (englanniksi)
  3. Gerstmann, Jeff: Quake III Arena Review gamespot.com. Viitattu 9.6.2023. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]