Bullfrog Productions

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Bullfrog Productions
Perustettu 1987
Perustaja Peter Molyneux, Les Edgar
Lakkautettu 2001[1]
Kotipaikka Guildford, Englanti, Yhdistynyt kuningaskunta
Toimiala videopeliteollisuus
Tuotteet videopelit

Bullfrog Productions oli brittiläinen pelitalo, jonka perustivat Peter Molyneux ja Les Edgar Guildfordissa vuonna 1987.[2][1]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bullfrogin ensimmäinen peli oli tuntemattomaksi jäänyt Bullfrogin itse Amigalle julkaisema Adrum vuodelta 1987. Seuraavana vuonna Amigalle ja Atari ST:lle ilmestyi räiskintäpeli Fusion, joka ei saanut erityisen hyvää vastaanottoa. Sen sijaan vuoden 1988 Populous nosti Bullfrogin heti kuuluisaksi nimeksi. Peli oli ensimmäinen jumalpeli-genren edustaja. Siinä pelaaja taisteli toista jumalaa vastaan opastaen omaa kansaansa ja tehden ihmeitä. Seuraava peli oli Flood (1990), omaperäinen tasohyppely, joka sai hyvin myönteiset arviot alan lehdistössä. Peli oli kuitenkin luonteeltaan ehkä hieman liiankin omituinen saadakseen suurempaa suosiota, eikä sitä käännetty Amigalta ja ST:ltä muille laitteille. Samana vuonna ilmestyi Powermonger, joka oli Populouksen kuvakulmasta kuvattu reaaliaikainen sotapeli. Siinä pelimaailma oli tehty hämmästyttävän yksityiskohtaisesti ja esimerkiksi kaikkien ruudulla näkyvien hahmojen iän ja ammatin pystyi tarkistamaan. Peli sai monilta tahoilta ylistystä, mutta ei miellyttänyt kaikkia arvostelijoita. Vuonna 1992 ilmestyi Populous II: Trials of the Olympian Gods, joka oli ensimmäisen Populouksen rajusti laajennettu versio. Se sai erittäin hyvän vastaanoton.

Vuoden 1993 Syndicate oli tulevaisuuteen sijoittunut isometrisestä näkökulmasta kuvattu räiskintäpeli, jossa ohjattiin neljää kyborgia. Siitä tuli jatko-osineen erittäin suosittu. Samoin seuraava peli, huvipuiston rakenteluun keskittyvä Theme Park, oli menestys. Se jäi Bullfrogin viimeiseksi Amiga-peliksi (Populous II oli viimeinen ST-peli). Lentävää taikamattoa kyytiläisen näkökulmasta simuloiva Magic Carpet (1994) sekä futuristista kilpa-ajoa tarjonnut Hi-Octane jatkoivat hyvin menestyneiden pelien sarjaa. Seuraavana vuonna Magic Carpet sai myös jatko-osan. Vuoden 1997 Dungeon Keeper kuuluu niihin Peter Molyneux’n peleihin, joiden ympärillä hänen katsotaan luoneen ylimitoitettuja odotuksia. Aivan huonoja arvosteluja sekään ei kuitenkaan alan toimittajilta saanut.

Pelit julkaissut Electronic Arts osti Bullfrogin vuonna 1995.[1][3][4] Molyneux’sta oli tullut Electronic Artsin varapuheenjohtaja ja konsultti vuonna 1994, kun EA oli hankkinut huomattavan osan Bullfrogin osakkeista. Molyneux jätti Bullfrogin elokuussa 1997 perustaakseen uuden pelitalonsa, Lionhead Studiosin. Ensimmäinen Molyneux’n lähdön jälkeen julkaistu peli oli vuonna 1998 ilmestynyt Populous: The Beginning, joka sai peliarvostelijoilta sekalaisia arvosteluja. Viimeiset Bullfrogin nimeä kantaneet pelit julkaistiin vuonna 2001.

Pelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Murnane, Kevin: Visceral Games Joins A Long List Of Studios Closed By EA Forbes. Viitattu 11.7.2020. (englanniksi)
  2. Bullfrog Productions IGN. Arkistoitu 28.5.2010. Viitattu 11.7.2020. (englanniksi)
  3. Robinson, Andy: EA: 'We blew it' with Bullfrog, Westwood GamesRadar. Viitattu 11.7.2020. (englanniksi)
  4. Alex Osborn: Peter Molyneux Departed Bullfrog Over a Drunken Email 4.4.2017. IGN. Viitattu 16.7.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]