Parasetamoli–kodeiini-yhdistelmävalmiste

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Panacod-lääkepakkaus
Panacod-tabletteja
Parasetamoli–kodeiini-yhdistelmävalmisteita

Parasetamoli-kodeiini -yhdistelmävalmiste on yhdistelmälääke, joka sisältää kodeiinia ja parasetamolia. Parasetamoli-kodeiini -yhdistelmävalmistetta käytetään lievien ja keskivaikeiden sekä myös joissain tapauksissa vaikeiden kiputilojen hoitoon, ja se on tarkoitettu pääasiallisesti vain tilapäiseen käyttöön. Valmiste on myös kolmiolääke, mutta sanan varsinaisessa merkityksessä vain Alankomaissa, Ranskassa, Slovakiassa, Suomessa ja Tanskassa, joissa käytetään varoituskolmiota lh-lääkkeiden pakkauksissa.[1]

Parasetamoli ja kodeiini vahvistavat toistensa kipua lievittävää vaikutusta. Parasetamolia käytetään kipulääkkeenä myös yksinään.

Parasetamolin ja kodeiinin yhdistelmä on vatsaystävällinen ja hyvin toimiva kipulääke, jos se ei muuten aiheuta käyttäjälle harmillisia tai vakavia haittavaikutuksia.

Yhdistelmävalmisteen haittavaikutuksina voivat olla muun muassa kodeiinin aiheuttama pahoinvointi, kodeiinin suolistoa lamaavasta vaikutuksesta johtuva ummetus, ja käytön jälkeinen päänsärky. Nämä ovat tyypillisiä opiaattien haittavaikutuksia. Panacod, joka lienee käytetyin ja tunnetuin parasetamoli-kodeiini-yhdistelmälääke sai myyntiluvan Suomessa 12. syyskuuta 1990.[2]

Parasetamoli-kodeiini -yhdistelmävalmisteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Parasetamoli-kodeiini -valmisteita on eri maissa saatavilla useita eri vahvuuksia:

  • 8 mg kodeiinia tabletissa (esimerkiksi Virossa käsikauppalääkkeet 8/500mg Co-codamol, Solpadeine ja Solpadeine Soluble)
  • 12,8 mg kodeiinia tabletissa
  • 15 mg kodeiinia tabletissa
  • 30 mg kodeiinia tabletissa (esimerkiksi Panacod, Paramax-Cod, Paracetamol/Codein Orion, Pamol Cod, jotka ovat ainoita Suomessa myynnissä olevia parasetamoli-kodeiini -yhdistelmävalmisteita).

Valmisteet sisältävät 300 mg:stä 1000 mg:n parasetamolia tablettia kohden. Miedoimmat tabletit ovat useissa maissa käsikauppalääkkeitä. Esimerkiksi Isossa-Britanniassa 15/500- ja 30/500 -tabletit ovat saatavilla vain reseptillä, mutta 8/500- ja 12,8/500 -vahvuudet ovat käsikauppamyynnissä. Panacodia on myös saatavilla nopeasti vaikuttavana poretablettina joka on makeutettu sorbitolilla ja sakkariinilla.

Suomessa kodeiini ei ole ole käsikauppavalmiste, joitakin yskänlääkkeitä lukuun ottamatta, mutta Virossa myydään useita 8/500 -valmisteita ilman reseptiä. Suomessa Ring-merkkinen särkylääke (5/250) oli myynnissä käsikauppalääkkeenä vuoteen 1992 asti.

Annostus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Enimmäissuositus on 3 000 mg parasetamolia päivässä, turvaraja on 4 000 mg parasetamolia päivässä. Parasetamoli on maksatoksinen lääkeaine, mutta maksa pystyy käsittelemään alle 4 g parasetamolia vuorokaudessa. Turvarajan ylittäminen voi vaurioittaa maksaa. Tästä syystä muita parasetamolia sisältäviä lääkkeitä (kuten Panadol tai Somadril Comp) tulee välttää ettei turvaraja ylity. Valmistajien ohjeet mainitsevat, että tabletteja tulee ottaa enintään kaksi joka neljäs tunti (kodeiini ei vaikuta useammin otettuna, koska yhdisteen pilkkomiseen tarvittavia entsyymejä erittyy riittävästi vasta noin kuuden tunnin sisällä) eikä enempää kuin kahdeksan tablettia 24 tunnin aikana.[3]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. [1] EMCDDA: Yhteenveto - Erityiskysymys 1: Ajaminen huumeiden vaikutuksen alaisena
  2. [2]
  3. [3] Lääkeinfo.fi - PANACOD tabletit ja poretabletit

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]