Operaatio Opera

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Operaatio Opera
Osa Arabien–Israelin konfliktia ja Iranin-Irakin sotaa
Israelin hyökkäys Irakiin
Israelin hyökkäys Irakiin
Päivämäärä:

7. kesäkuuta 1981

Paikka:

Osirakin ydinvoimala, Bagdad, Irak

Lopputulos:

Operaatio onnistui; ydinvoimala tuhoutui

Vaikutukset:

Irak lopetti ydinohjelmansa

Osapuolet

 Israel

Flag of Iraq (1963-1991).svg Irak

Vahvuudet

8 F-16A-taistelukonetta
6 F-15A-taistelukonetta

Tuntematon luku tutka-asemista ja ilmatorjunnasta

Tappiot

Ei tappioita

10 irakilaista sotilasta
1 ranskalainen insinööri

Operaatio Opera (myös Operaatio Babylonia tai Operaatio Ofra) oli Israelin ilmaisku irakilaista ydinreaktoria vastaan Osirakissa 7. kesäkuuta vuonna 1981.

Tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Irak osti 1970-luvulla ydinreaktorin Ranskalta, koska maalla itsellään ei ollut kapasiteettia rakentaa sellaista. Ranska valmisti reaktorin 200 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria vastaan. Ranskalainen kirjailija Jean-Pierre van Gert sai tietoa maansa hallituksen ja Irakin välisestä kaupasta. Hän julkaisi kirjan Salaisuus, jossa paljastettiin lahjukset ranskalaisten agenttien ja Irakin hallituksen välillä. Vuonna 1975 Ranskan ja Irakin kauppasopimus julkaistiin mediassa. Ranskan hallitus totesi, että reaktoria käytetään ainoastaan tutkimukseen.

Israel epäili Irakin aikovan hyödyntää reaktoria ydinaseohjelmaa varten, muttei kuitenkaan saanut muilta valtioilta tukea näkemyksilleen. Israel laski, että vuoden 1981 kesällä olisi viimeinen mahdollisuus tuhota reaktori. Sen jälkeen ydinpolttoaine olisi jo laskettu reaktoriin. Jos se tuhottaisiin myöhemmin, radioaktiivinen laskeuma voisi tappaa suuren joukon irakilaisia siviilejä ja iskun toteuttaminen olisi muodostunut Israelin ulkopoliittisten suhteiden kannalta mahdottomaksi.

Yhdysvallat oli vakoillut Irakin ydinohjelmaa satelliittien avulla, mutta ei havainnut toimenpiteitä vaativia merkkejä ydinaseohjelmasta. Israel oli kuitenkin vakuuttunut uhan todellisuudesta ja toimenpiteiden välttämättömyydestä. Pääministeri Menachem Begin katsoi olevan kolme vaihtoehtoa reaktorin tekemisessä vaarattomaksi: diplomatia, sabotaasi tai sotilaallinen hyökkäys. Pääministeri päätyi kysymään neuvoa Israelin puolustusvoimilta.

Kansainvälisen yhteisön ollessa myötämielinen Irakin ydinohjelmalle ei diplomatian avulla ollut mahdollista pysäyttää sen toteutumista. Kun operaatio Opera aloitettiin vuonna 1978, oli pääministeri Beginin vaihtoehdoista jäljellä kaksi. Begin aloitti sotilaallisen hyökkäyksen valmistelun ja Israelin turvallisuuspoliisi Mossad sabotaasin suunnittelun.

Mossad oli saanut selville, että Ranskassa valmistetun reaktorin ydin oli valmis siirrettäväksi Irakiin. Reaktorin ydin sijaitsi eräässä varastossa Etelä-Ranskassa. Mossad asensi rakennukseen kaksi pommia. Räjähdyksessä reaktori paloi puoliksi. Sen paikkaaminen olisi kestänyt jopa puoli vuotta, joten Irak päätti olla korjaamatta ydintä.

Mossad sai selville myös erään egyptiläissyntyisen Irakille Pariisissa työskennelleen tiedemiehen henkilöllisyyden. Tohtori Jaya el-Masidille tarjottiin erinäisiä hyödykkeitä, jos hän antaisi tietoa ydinohjelmasta. Koska hän ei suostunut yhteistyöhön, Mossad päätti murhata hänet.

Sunnuntaina 14. kesäkuuta vuonna 1980 tohtori el-Masid kirjautui Pariisissa Meridian-hotelliin. Kun palvelijaksi pukeutunut naispuolinen agentti oli viemässä jotakin tohtorin huoneeseen, turvallisuuspoliisin agentit tappoivat hänet. Huoneen ulkopuolella samassa käytävässä liikkunut nainen näki kuitenkin tapauksen, ja hänet murhattiin yliajamalla ennen silminnäkijäkertomuksen antamista poliisille.

Sabotaasin ja murhien tuomista vastoinkäymisistä huolimatta Irakin onnistui valmistaa ydinreaktori. Reaktori nimettiin Tammuz-kuukauden mukaan, jonka aikana Babylonian kuningas Nebukadressar II karkotti juutalaiset valtakunnastaan 580-luvulla eaa..


Lopputilanne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

YK tuomitsi iskut, mutta kun turvallisuusneuvosto äänesti pakotteista Israelia vastaan, Arabimaat ja Yhdysvallat eivät tulleet samaan tulokseen. Ranska ei myöskään tuominnut tekoa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Operation Opera