Osirak

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Al Tuwaithan ydintutkimuslaitos Yhdysvaltain tekemien pommitusten jälkeen 10. maaliskuuta 1991.
Operaatio Opera vuonna 1981.

Osirak oli irakilaisessa al Tuwaithan ydintutkimuslaitoksessa rakenteilla ollut pieni ydinreaktori, joka oli tarkoitettu tutkimuskäyttöön[1]. Sitä rakennettiin ranskalaisella teknologialla. Tutkimuslaitos sijaitsi 18 kilometriä Bagdadista kaakkoon[2]. Israel uskoi reaktorin koituvan itselleen vaaraksi, mikäli Irak alkaisi valmistaa ydinohjelman seurauksena myös ydinaseita. Kansainvälinen atomienergiajärjestö valvoi reaktorin valmistusta ja siihen tarvittavan ydinpolttoaineen siirtoa.

Osirakin tuhoaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Operaatio Opera

7. kesäkuuta 1981 Israelin ilmavoimat tuhosi keskeneräisen reaktorin Operaatio Operassa F-15- ja F-16-hävittäjäkoneiden suorittamalla pommituksella. 14 hävittäjäkonetta pudotti yhteensä 13 pommia noin 30 metrin pituiselle alueelle. Israel tappoi iskullaan 11 ihmistä, joista 10 oli irakilaisia sotilaita ja yksi ranskalainen tutkija[3].

Keskeneräinen 40 MW:n tehoinen Tammuz-1 (Osirak) -reaktori tuhoutui. 0,6 MW:n tehoinen Tammuz-2 (Isis) säästyi, mutta sen perusta ja laitteisto vaurioituivat.[1]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Kate Cooch: Operation Babylon: Israel’s Strike on al-Tuwaitha warfarehistorynetwork.com. 26.12.2015. Sovereign Media. Viitattu 4.3.2017. (englanniksi)
  2. Janne-Matti Peltola: YMPÄRISTÖTUHOT JA OPERAATIOT - Ympäristösodankäynti postmodernissa maailmassa (s. 36) Esiupseerikurssin tutkielma. Huhtikuu 2011. Maanpuolustuskorkeakoulu.
  3. BBC NEWS | Middle East | Factfile: How Osirak was bombed news.bbc.co.uk. Viitattu 4.3.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä sotaan tai sodankäyntiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.