Misteli

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Misteli
Viscum album fruit.jpg
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset, Eucarya
Kunta: Kasvit, Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Varsinaiskaksisirkkaiset Rosopsida
Lahko: Santalales
Heimo: Santelikasvit Santalaceae
Suku: Mistelit Viscum
Laji: album
Kaksiosainen nimi
Viscum album
L.
Katso myös
 Wikispecies-logo.svg Misteli Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Misteli Commonsissa
Misteli rauduskoivun oksistossa.

Misteli (Viscum album) on puoliloisiva pensas, joka elää lehmuksen, vaahteran, pihlajan ja poppelin oksilla. Misteli ottaa vettä ja mineraaleja isäntäkasvistaan. Ulkonäöltään se on pallomainen pensas. Sen erottaa puusta parhaiten talvella, kun sen isäntäpuu on lehdetön.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mistelillä on tukeva varsi. Sen oksat ovat muhkuraiset ja vihreänruskeat, pituudeltaan 30–60 senttimetriä ja pitkulaiset ja tasapariset, 3-8 senttimetrin pituiset lehdet ovat nahkeita ja vaaleanvihreitä. Lehtien leveys on 1–2 senttimetriä. Misteli vaihtaa lehtensä joka toinen vuosi. Sen kaksikotiset kukat ovat keväällä kellertävän vihreitä ja niiden halkaisija on 2–3 millimetriä. Hedelmät ovat hieman vihreään vivahtavia, valkoisia marjoja, joiden sisällä olevat siemenet ovat erittäin sitkeän, liimamaisen aineen sisällä. Luonnossa misteli leviää lintujen avulla.

Suomea lähinnä luonnonvaraisia misteliesiintymiä on Tukholman seudulla. Suomessa kasvaa todistettavasti ainakin yksi misteli Paraisilla sijaitsevassa puutarhassa.[1] Tämän yksilön isäntäpuuna toimii omenapuu.

Turun Ruissalosta löytyi 2016 misteliä, sen isäntäpuuna toimi poppeli. Linnut ovat mahdollisesti kuljettaneet sen Suomeen

Misteli on aina kiehtonut ihmisiä. Siihen on liitetty monenlaisia uskomuksia ja myyttejä, ja sillä voi joissain tapauksissa olla rauhoittavia ominaisuuksia.lähde? Joissakin maissa sitä käytetään joulukoristeena. Misteli kasvaa erittäin harvoin tammessa, mutta Asterix-sarjakuvissa tammesta poimituilla misteleillä on erityisiä ominaisuuksia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kasveihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.