Omenapuut

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Omenapuut
Metsäomenapuu (Malus sylvestris)
Metsäomenapuu (Malus sylvestris)
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Kasvit Plantae
Kladi: Putkilokasvit Tracheophyta
Kladi: Siemenkasvit Spermatophyta
Kladi: Koppisiemeniset Angiospermae
Kladi: Aitokaksisirkkaiset
Kladi: Rosidit
Lahko: Rosales
Heimo: Ruusukasvit Rosaceae
Alaheimo: Amygdaloideae
Suku: Omenapuut Malus
Mill.
Katso myös

  Omenapuut Wikispeciesissä
  Omenapuut Commonsissa

Omenapuut (Malus) on ruusukasvien (Rosaceae) heimoon kuuluva kasvisuku. Suvun lajit kasvavat alkuperäisinä pohjoisen pallonpuoliskon lauhkealla vyöhykkeellä. Omenapuulajeja on 36, sillä aiempia lajeja on erotettu muihin ruusukasvisukuihin.[1] Eri omenapuulajeista on myös jalostettu monia erilaisia lajikkeita niin omenoiden tuotantoon kuin koristepuiksikin.

Kuvaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Omenapuut ovat kesävihantia puita tai pensaita, joilla on yleensä ehyet ja sahalaitaiset lehdet. Sarjamaisessa kukinnossa on 2–6 kukkaa. Terälehdet ovat yleensä valkoisia tai vaaleanpunaisia.[2] Hedelmä on pohjushedelmä, jossa siementen ympärillä olevia sikiäimestä kehittyneitä kovia kalvoja ympäröi mehevöitynyt kukkapohjus.

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taloudellisesti tärkein laji on tarhaomenapuu (Malus domestica). Omenapuista on jalostettu myös monia lajikkeita koristekasvikäyttöön. Koristekasveina käytetään esimerkiksi koristeomenapuita eli purppuraomenapuita (Malus Purpurea-ryhmä), paratiisiomenapuita (Malus Prunifolia-ryhmä), pilariomenapuita (Malus Ballerina-ryhmä), marjaomenapuuta (Malus baccata) ja helmiomenapuun eli japaninmarjaomenapuun (Malus toringo) lajikkeita.

Omenapuulajeja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lajeja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lajikeryhmiä ja lajikkeita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Ella Räty, Pentti Alanko: Viljelykasvien nimistö. Helsinki: Puutarhaliiton julkaisuja, 2004. ISBN 951-8942-57-9. (suomenkieliset nimet)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Govaerts, R. et al.: Malus Mill. Plants of the World Online. 2023. Royal Botanic Gardens, Kew. Viitattu 2.11.2023. (englanniksi)
  2. Mossberg, B. & Stenberg, L.: Suuri Pohjolan kasvio, s. 314. (suom. Vuokko, S. & Väre, H.). Tammi, 2005. ISBN 951-31-2924-1.
  3. a b Kassu – Kasvien suomenkieliset nimet: Omenapuut (Malus)
  4. Suomen Lajitietokeskus: Omenapuut – Malus Viitattu 2.11.2023.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]