Siperianomenapuu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Siperianomenapuu
Uhanalaisuusluokitus

Puutteellisesti tunnettu [1]

Puutteellisesti tunnettu

Tieteellinen luokittelu
Kunta: Kasvit Plantae
Kladi: Siemenkasvit Spermatophyta
Kladi: Koppisiemeniset
Kladi: Aitokaksisirkkaiset
Kladi: Rosidit
Lahko: Rosales
Heimo: Ruusukasvit Rosaceae
Suku: Omenapuut Malus
Laji: prunifolia
Kaksiosainen nimi

Malus prunifolia
(Willd.) Borkh.

Katso myös

  Siperianomenapuu Wikispeciesissä
  Siperianomenapuu Commonsissa

Siperianomenapuu (Malus prunifolia) on ruusukasvien heimoon ja omenapuiden sukuun kuuluva kasvilaji, jota käytetään koristekasvina.

Ulkonäkö ja koko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Siperianomenapuu kasvaa viidestä kymmeneen metriä korkeaksi puuksi. Lehtien ruoti on 1,5–5 ja lapa 5–10 senttimetriä pitkä. Lehtilapa on puikea–leveänsoikea, suippokärkinen, sahalaitainen ja alta karvainen. Siperianomenapuun kukinto on sarja, joka sisältää kuudesta kymmeneen pitkäperäistä kukkaa. Kukan teriö on valkoinen, kolmesta neljään senttimetriä leveä. Hedelmä, omena on halkaisijaltaan 2,5 senttimetriä. Se on pallomainen tai soikeahko, väriltään punaisesta kellertävään. Laji on monimuotoinen.[2]

Siperianomenapuu risteytyy marjaomenapuun (Malus baccata) kanssa. Risteymälaji on venäjänomenapuu (Malus × robusta). Siperianomenapuun ja ruusuomenapuun (Malus floribunda) välinen risteymä on nimeltään Malus × scheideckeri.

Levinneisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Siperianomenapuun alkuperäalue on tuntematon (ehkä Kiina).[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Malus prunifolia IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. (englanniksi)
  2. a b Hämet-Ahti, Leena, Palmén, Annikki, Alanko, Pentti & Tigerstedt, Peter M. A.: Suomen puu- ja pensaskasvio, 2. uudistettu painos. Helsinki: Dendrologian Seura r.y., 1992. ISBN 951-96557-0-0.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]