Ruusukasvit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ruusukasvit
Ruusulajike Rosa ’Amber Queen’.
Ruusulajike Rosa ’Amber Queen’.
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Kasvit Plantae
Kladi: Siemenkasvit Spermatophyta
Kladi: Koppisiemeniset Angiospermae
Kladi: Aitokaksisirkkaiset (eudicots)
Kladi: Aitokaksisirkkaisten ydinryhmä
Kladi: Rosidit (rosids)
Kladi: Fabidit (rosid I, fabids)
Lahko: Rosales
Heimo: Ruusukasvit Rosaceae
Adans.
luokitusjärjestelmä: APG III[1]
Alaheimot
Katso myös

  Ruusukasvit Wikispeciesissä
  Ruusukasvit Commonsissa

Ruusukasvit (Rosaceae) on Rosales-lahkoon kuuluva aitokaksisirkkaisten kasvien heimo. Sen yli 3 100 lajia ovat levinneet kaikkialle maapallolle. Kasvutapa vaihtelee puusta ja pensaasta pienikokoisiin ruohoihin. Kukka on säteittäinen, usein suurikokoinen ja värikäs. Hedelmä on luumarja, pähkylä tai tuppilo. Useilla lajeilla kukkapohjus turpoaa meheväksi; tällaisia ovat esimerkiksi mansikat, omenapuut ja päärynäpuut.[2]

Ruusukasvien heimon tyyppisuku on ruusujen (Rosa) suku. Niiden lisäksi heimoon kuuluu lukuisia hyöty- ja koristekasveina viljeltyjä lajeja. Ruusukasveihin kuuluvia syötäviä hedelmiä tai marjoja tuottavia, hyötykasvina viljeltyjä puulajeja ovat esimerkiksi hapankirsikka, kotipihlaja, mispeli, päärynä ja tarhaomenapuu.[3] Monia hedelmiensä vuoksi viljeltyjä lajeja sisältää erityisesti tuomien (Prunus) suku, johon kuuluvat muun muassa manteli, persikka, kirsikat, aprikoosi ja luumu. Muita syötäviä hedelmiä tai marjoja tuottavia ruusukasveja ovat muun muassa japaninruusukvitteni, marja-aronia sekä monet vatukoiden (Rubus) suvun lajit, kuten vadelma, lakka ja mesimarja.

Ruusukasveihin kuuluvia sukuja:[4][5][6][7]


Lisäksi heimoon kuuluu useita sukujenvälisistä risteymiä. Niistä käytettyjä nimiä:[5]

  1. Stevens, P. F.: Main Tree Angiosperm Phylogeny Website. 2001–. Missouri Botanical Garden. Viitattu 24.1.2016. (englanniksi)
  2. Watson, L. & Dallwitz, M.J.: The families of flowering plants 1992–2009. Institute of Botany, Chinese Academy of Sciences. Arkistoitu 14.5.2011. Viitattu 2.7.2009. (englanniksi)
  3. Mitchell, A. & Wilkinson, J. (suomentanut Arto Kurtto): Euroopan puuopas. Helsinki: Kustannusosakeyhtiö Otava, 2009. ISBN 951-1-14705-6.
  4. Govaerts, R. et al.: Rosaceae Juss. Plants of the World Online. 2023. Royal Botanic Gardens, Kew. Viitattu 18.12.2023. (englanniksi)
  5. a b Angiosperm Phylogeny Group: List of Genera in Rosaceae Angiosperm Phylogeny Website. Missouri Botanical Garden (www.mobot.org). Viitattu 5.1.2016. (englanniksi)
  6. Rosaceae Kassu – Kasvien suomenkieliset nimet. Finto. Viitattu 5.1.2016.
  7. a b c Suomen Lajitietokeskus: Ruusukasvit – Rosaceae Suomen Lajitietokeskus. Viitattu 23.11.2021.