Pseudocydonia sinensis

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pseudocydonia sinensis
Pseudocydonia.jpg
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Rosales
Heimo: Ruusukasvit Rosaceae
Alaheimo: Mehevähedelmäiset Maloideae
Suku: Pseudocydonia
Laji: sinensis
Kaksiosainen nimi

Pseudocydonia sinensis
C.K.Schneid.

Synonyymit
  • Chaenomeles sinensis (Thouin) Koehne
  • Cydonia sinensis Thouin
  • Pyrus cathayensis Hemsl.
  • Pyrus sinensis (Thouin) Spreng.
Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Pseudocydonia sinensis Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Pseudocydonia sinensis Commonsissa

Pseudocydonia sinensisin hedelmiä

Pseudocydonia sinensis on ruusukasveihin kuuluva kesävihanta tai puoli-ikivihreä puu, joka on kotoisin Itä-Aasiasta (Kiina, Korea, Japani). Lajilla ei ole suomenkielistä nimeä.

Ulkonäkö ja koko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pseudocydonia sinensisin kukka

Pseudocydonia sinensis kasvaa 10–18 metriä korkeaksi puuksi, jolla on haarainen latvus ja lähes aina kaareva runko. Vuorottaiset, sahalaitaiset lehdet ovat soikeita, yksinkertaisia, 6–12 senttimetriä pitkiä ja 3–6 senttimetriä leveitä. Vaaleanpunaisissa kukissa on viisi terälehteä; niiden halkaisija on 2,5–4 senttimetriä. Kasvi kukkii kevään puolivälissä. Loppusyksyllä kypsyvä hedelmä on iso soikea omenaa muistuttava pohjushedelmä, joka voi kasvaa suotuisissa oloissa 12—17 senttimetrin pituiseksi ja 1,5 kilogramman painoiseksi. Kypsistä hedelmistä lähtee voimakas, miellyttävä tuoksu, sillä ne sisältävät runsaasti eteerisiä öljyjä, jonka vuoksi ne vaikuttavat koskettaessa öljyisiltä.

Nimitykset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kiinassa lajia kutsutaan nimellä mugua (kiin.: 木瓜; pinyin: mùguā); Koreassa sen nimenä on kor. 모과나무, mogwa-namu. Hedelmän nimi on kiinaksi mugua (kiin.: 木瓜; pinyin: mùguā), koreaksi mogwa kor. 모과, mogwa. Hedelmien nimitykset ovat sukua toisilleen; jälkimmäinen on johdettu sanasta mokgwa kor. 목과, mokgwa, joka on korealainen lukutapa samoille kiinan merkeille. Kiinaksi mùguā tarkoittaa myös papaijaa. Japanissa Pseudocydonia sinensistä kutsutaan nimellä karin jap. 花梨, karin (harvemmin myös 榠樝). Hedelmä tunnetaan Japanissa erityisesti lääketieteellisissä yhteyksissä nimellä jap. 和木瓜, wa-mokka, joka on johdettu kasvin kiinalaisesta ja korealaisesta nimestä.

Luokittelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pseudocydonia sinensis on sukunsa ainoa laji. Se on läheistä sukua itäaasialaisille ruusukvitteneille (Chaenomeles), ja se onkin joskus sijoitettu niihin nimellä C. sinensis.[2] Merkittäviä eroja ovat piikkien puuttuminen ja kukkien kasvaminen yksittäin, ei ryhminä. Pseudocydonia sinensis, jota joskus kutsutaan myös kiinalaiseksi kvitteniksi, on myös läheistä sukua eurooppalaiselle kvittenille (Cydonia oblonga); eroja tähän ovat kuitenkin hammaslaitaiset lehdet ja karvojen puuttuminen.

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hedelmä on kova ja hapan, mutta pakkasten jälkeen se muuttuu pehmeämmäksi ja vähemmän happamaksi. Sitä voidaan käyttää hillojen valmistukseen samalla tavalla kuin kvitteniä. Lisäksi lajia kasvatetaan Etelä-Euroopassa koristepuuna. Kasvia viljellään Itä-Aasiassa, Yhdysvalloissa, Euroopassa ja toisinaan Venäjän Mustanmeren rannikolla.

Koreassa kasvin hedelmiä käytetään mogwa-cheongin ("säilötty kvitteni") ja mogwa-chan ("kvittenitee") valmistukseen. Japanissa kasvin puuaineksesta valmistetaan halpoja samiseneita.

Hedelmää käytetään laajasti perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä nivelreuman (nimeltään "damp bi-oireyhtymä") hoitoon. Viimeaikaiset farmakologiset tutkimukset viittaavat siihen, että hedelmien uutteilla on antioksidanttisia ja antiviraalisia ominaisuuksia.

Kuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ye, J.F., Qin, h., Botanic Gardens Conservation International (BGCI) & IUCN SSC Global Tree Specialist Group: Pseudocydonia sinensis IUCN Red List of Threatened Species. Version 2020-1. 2019. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 28.3.2020. (englanniksi)
  2. Pseudocydonia sinensis C.K.Schneid. GBIF. Viitattu 9.3.2021.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäiset artikkelit: en:Pseudocydonia & ru:Айва китайская