Mispeli

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mispeli
Mespilus germanica2.jpg
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Rosales
Heimo: Ruusukasvit Rosaceae
Suku: Mispelit Mespilus
Laji: germanica
Kaksiosainen nimi

Mespilus germanica
L.

Synonyymit
  • Crataegus germanica (L.) Kuntze
Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Mispeli Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Mispeli Commonsissa

Mispeli (Mespilus germanica) on ruusukasvilaji, jota kasvatetaan hedelmiensä vuoksi sekä koristepensaana ja -puuna. Se on suvun Mespilus ainoa laji.[2] Laji muistuttaa päärynäpuuta, mutta sen hedelmä on erilainen.

Ulkonäkö ja koko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mispelin kukka.
Mispelin hedelmiä.

Mispeli kasvaa yleensä noin kuusimetriseksi mutta saattaa yltää liki kymmenmetriseksi puuksi. Puuksi se lyhytikäinen ja elää yleensä vain 30–50 vuotta.[2][3] Valkoiset kukat ovat 3–6 cm leveitä.[2] Mispelin erittäin kova hedelmä muistuttaa rusehtavaa ruusunmarjaa, jossa on tähden muotoinen uurre keskellä ja viisi terälehteä sivuilla. Ranskalaiset kutsuvat hedelmää nimellä cul de chien (koiranperse).[3][4]

Levinneisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mispelin luontainen levinneisyysalue ulottuu Kaakkois-Euroopasta Länsi- tai jopa Keski-Aasiaan. Viljelyn takia lajia esiintyy paljon laajemmalla alueella, muun muassa Keski- ja Länsi-Euroopassa.[2]

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mispeli on ikivanha viljelylaji sen hedelmien takia. Hedelmiä voi nauttia sellaisenaan, perinteisesti viinin kera. Hedelmät poimitaan raakana ja jätetään perinteisesti oljille kypsymään.[3] Vasta kun hedelmät ovat ylikypsiä, lähes mätiä, pehmennyt malto voidaan lusikoida pois.[3][5] Ylikypsistä tai pakkasen puremista hedelmistä tehdään myös säilykkeitä tai hyytelöjä.[2] Viktorian ajan Englannissa mispeliä nautittiin usein portviinin kera aterian päätteeksi.[6] Kaikkia maku ei kuitenkaan miellytä. George Bunyard, 1800-luvulla elänyt englantilainen puutarhuri, vertaili eri mispelilajeja toisiinsa ja totesi: ”Kaikki ovat tasavertaisen epämiellyttäviä”.lähde?

Mispelin ominaisuuksista Platina toteaa: ”Kun mispeli syödään ruokailun aluksi, se hillitsee tehokkaasti sekaisen vatsan kuivan ja viileän ominaisuutensa vuoksi. Lisäksi mispeli on tehokas apu hammassärkyyn.”[7]

Lajia käytetään myös koristekasvina.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Mitchell, Alan & Wilkinson, John: Euroopan puuopas. Suom. Arto Kurtto. Kustannusosakeyhtiö Otava, Helsinki 2009 (1997).

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Mespilus germanica IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. (englanniksi)
  2. a b c d e f Euroopan puulajit 2009, s. 174.
  3. a b c d Puulajipuisto: Mispeli Viitattu 20.6.2015.
  4. Le néflier d'Allemagne Fruits Oubliés (ranskaksi)
  5. History in your garden Daily Mail, 22.5.2009 Viitattu 20.6.2015. (englanniksi)
  6. Featured furuit trees (englanniksi)
  7. Milham, M.: Platina´s on right pleasure and good health. The university of North Carolina, Asheville: Pegasus press, 1999. (englanniksi)