Ruusunmarja

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Koiranruusun (Rosa canina) kiulukoita
Kurtturuusun (Rosa rugosa) kiulukoita
Halkaistu kurtturuusun kiulukka

Ruusunmarja (myös ruusunkiulukka) on ruusun epähedelmä. Sen väri vaihtelee yleensä oranssista punaiseen, mutta voi olla joillain lajeilla tummempikin. Joidenkin ruusulajien, etenkin koiranruusun (Rosa canina), kiulukoita on käytetty C-vitamiinin lähteenä. Usein ruusunmarjoista tehdään teetä. Niistä voidaan puristaa myös öljyä tai valmistaa erilaisia elintarvikkeita, kuten hilloa, hyytelöä tai marmeladia. Ruusunmarjakeitto on erityisesti Ruotsissa suosittu ruokalaji.

Ruusunmarjan terveysedut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ruusunmarjassa on runsaasti C-vitamiinia, jopa 1 700–2 000 mg 100 grammassa kuivattua tuotetta[1]. Lisäksi se sisältää A- ja E-vitamiineja sekä antioksidantteja. Ruusunmarjaa on myös käytetty ehkäisemään virtsatien tulehdusta ja hoitokeinona päänsärkyyn ja pahoinvointiin. Ruusunmarjaöljyä käytetään usein ulkoisesti parantamaan ihoa. Ruusunmarjaa käytetään myös nivelvaivojen hoitoon.[2]

Ruusunmarja historiassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toisen maailmansodan aikana brittiläiset koululapset määrättiin keräämään ruusunmarjoja, joista sitten valmistettiin runsaasti C-vitamiinia sisältävää siirappia, joka korvasi tuontihedelmät appelsiinit. Saksalaiset olivat tuolloin Atlantin taistelun aikana saartaneet Britannian.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Coffeetea.about.com (Arkistoitu – Internet Archive)
  2. Nivelrikon hoitokeinot, Hyvä terveys

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]