Ruusunmarja

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Rosa canina
Hagebutten am Strauch.JPG

Ruusunmarja (myös ruusunkiulukka) on ruusun epähedelmä. Sen väri vaihtelee yleensä oranssista punaiseen mutta voi olla joissain lajeissa tummempikin. Joidenkin ruusulajien, etenkin koiranruusun (Rosa canina), kiulukoita on käytetty C-vitamiinin lähteenä. Usein ruusunmarjoista tehdään teetä. Niistä voidaan puristaa myös öljyä tai valmistaa erilaisia elintarvikkeita, kuten hilloa, hyytelöä tai marmeladia. Ruusunmarjakeitto on erityisesti Ruotsissa suosittu ruokalaji.

Ruusunmarjan terveysedut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ruusunmarjassa on huomattava määrä C-vitamiinia, jopa 1 700–2 000 mg 100 grammassa kuivattua tuotetta[1]. Lisäksi se sisältää A- ja E-vitamiineja sekä antioksidantteja. Ruusunmarjaa on myös käytetty ehkäisemään virtsatien tulehdusta ja hoitokeinona päänsärkyyn ja pahoinvointiin. Ruusunmarjaöljyä käytetään usein ulkoisesti iholle parantamaan sen kuntoa. Ruusunmarjaa käytetään myös nivelvaivojen hoitoon.[2]

Ruusunmarja historiassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toisen maailmansodan aikana brittiläiset koululapset määrättiin keräämään ruusunmarjoja, joista sitten valmistettiin siirappia, joka oli hyvä C-vitamiinin lähde ja korvasi maahantuodut appelsiinit. Saksalaiset olivat tuolloin saartaneet Britannian Atlantin taistelun seurauksena.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Christensen R, Bartels EM, Bliddal H. Efficacy of glucosamine hydrochloride or specialized rosehip powder in osteoarthritis patients: an indirect comparison meta-analysis. Poster presentation at the World Congress on Osteoarthritis (OARSI), Montreal, 10–13 September 2009.
  • Vlad SC, LaValley MP, McAlindon TE et al. Glucosamine for pain in osteoarthritis. Why do trial results differ? Arth Rheum 2007; 56: 2267–2277.
  • Christensen R, Bartels EM, Altman RD et al. Does the hip powder of Rosa canina (rosehip) reduce pain in osteoarthritis patients? – a meta-analysis of randomized controlled trials. Osteoarthritis Cartilage 2008; 16: 965–972.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Ruusunmarja.