Luettelo suomalaisista poliittisista nuorisojärjestöistä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Luettelo suomalaisista poliittisista nuorisojärjestöistä sisältää itsenäiset valtakunnalliset nuorisojärjestöt, joiden pääasiallinen toiminta-ala on politiikka. Sarakkeessa "sitoutuneisuus" ilmoitetaan puolue ja kansainvälinen järjestö, joihin järjestö on kuulunut tai, joiden kanssa se on tehnyt läheistä yhteistyötä. Luettelo on järjestetty perustamisvuosittain.

Nimi Toimintavuodet Sitoutuneisuus Muuta
Suomen Sosialidemokraattinen Nuorisoliitto (SSN) 1906–1923 SDP (1906–1919)
SSTP (1920–1923)

IVSJO (1908–?)
KNI (1921–1923)

viranomaiset lakkauttivat järjestön, seuraaja: Sosialistinen Nuorisoliitto
Svenska folkpartiets ungdomsklubb 1906–1914 RKP
Nuoren Suomen Liitto 1909–? NSP (1909–)
Kristillisen Työläisnuorison Liitto
Kristillisen Työväen Nuorisoliitto
1916–? KTL (1916–1919)
Suomen Sosialistinen Nuorisoliitto
Suomen Sosialidemokraattinen Nuorisoliitto (SSN 1950–1971)
− Suomen Sosialidemokraattinen Työläisnuorisoliitto (STL 1921–1950)
1921–1981 SDP (1921–1959)
TPSL (1959–1973)
STP (1973–1981)
yhdistyi SDNL:ään 1981
Sosialistinen Nuorisoliitto (SNL)
− Suomen Sosialistinen Nuorisoliitto (1923)
1923–1926 SSTP viranomaiset kieltäytyivät rekisteröimästä järjestöä nimellä Suomen SNL 1923, johto pidätettiin 1925, viranomaiset lakkauttivat järjestön 1926, toiminta jatkui mm. julkisissa opintoyhdistyksissä
Suomen kommunistinen nuorisoliitto (SKNL) 1925–1936 SKP

KNI

kielletty Suomessa, 14–24 -vuotiaille
Kokoomuksen Nuorten Liitto (KNL)
Nuoroikeiston liitto (1938–?)
Kokoomuksen Nuorten Liitto (1927–1938)
1927→ Kok.

IYDU
YEPP

Sinimustat 1930–1936 IKL (1933–1936) viranomaiset lakkauttivat järjestön, seuraaja Mustapaidat
? 1932–1933 IKP
Mustapaidat 1936–1939 IKL
Keskustanuorten Liitto (1947–1951)
Edistyspuolueen Nuorisoliitto (1945–1947)
Vapaamieliset Nuoret
Edistysmieliset Nuoret
192?–1951 Ed.
Nuoret Valtakunnan Rakentajat (NVR) 1940–1944 SKT
SKS-nuoret 1942–1943 SKS yhdistyi NVR:ään
Svensk Ungdom (SU) 1943→ RKP
Vasemmistonuoret (Vanu)
Suomen Demokraattinen Nuorisoliitto (SDNL 1944–1998)
1944→ SKDL (1944–1990)
Vas. (1990–)

DNML (1945–1990)
ENDYL (1994?–)

Suomen Keskustanuoret
Nuoren Keskustan Liitto (NKL 1965–2005)
Maaseudun Nuorten Liitto (MNL 1945–1965)
1945→ ML/Kesk.

IFLRY (1990–)

Liberaalinen Nuorisoliitto (LNL)
Nuorten Suomalaisten Liitto (NSL 1952–1968)
1952→ KP (1952–1965)
LKP/Lib. (1965–2006)

WFLRY 1960–
NLRU 1965–

erotettiin Liberaaleista 2006
Sosialidemokraattiset Nuoret
Sosialidemokraattisen Nuorison Keskusliitto (SNK 1959–199?)
1959→ SDP

IUSY

Nuorliberaalit 1960-luvulla VL
Suomen Kristillisdemokraattiset Nuoret (KD nuoret)
Suomen Kristillisen Liiton Nuoret
1971→ KD

YEPP

15–30-vuotiaille
Kehittyvän Suomen Nuorten Liitto (KSNL) 1972–199? SMP
Vallankumouksellinen nuorisoliitto (VKN) 1986–1990 Deva

DNML

Nuorsuomalaiset Nuoret 1990-luvulla Nuors.
Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto (ViNO)
Vihreät Nuoret ja Opiskelijat (1999–2003)
Vihreät nuoret (1993–1999)
1993→ Vihr.

FYEG

Kommunistinuoret 1995–1998 lähellä SKP:tä vaihtoi nimensä Sosialistiliitoksi ja ryhtyi muillekin kuin nuorille suunnatuksi järjestöksi 1998
Perussuomalaiset Nuoret 1997→ PS rekisteröity 2006, 15–35 -vuotiaille
Kommunistinen nuorisoliitto (KomNL) 2000→ lähellä SKP:tä

DNML

Piraattinuoret 2009→ Piraattipuolue
Itsenäisyysnuoret 2012→ IPU
Siniset Nuoret 2017→ Sin.

Varhaisnuorisojärjestöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Toimintavuodet Sitoutuneisuus Muuta
Ihanneliitto 1902–1912 SDP viranomaiset lakkauttivat järjestön
Työväen Järjestönuorten Liitto 1917–1928 SDP
SSTP
viranomaiset lakkauttivat järjestön
Päivän Nuoret 1924–? SDP Suomen Sosialidemokraattisen Raittiusliiton alaisuudessa
SKNL:n pioneerijärjestö” 1931–1935 SKP SKNL:n alaisuudessa, salainen
Nuorten Kotkain Keskusliitto
Nuoret Kotkat (1943–1951)
1943→ SDP

IFM–SEI

perustettaessa STL:n alaisuudessa
Suomen Demokratian Pioneerien Liitto (SDPL)
Demokratian Pioneerit (1945)
1945→ SKDL (1945–1990),
Vas. (1990–)

DNML (1946–1958)
CIMEA (DNML:n varhaisnuorisokomitea) (1958–1992)

vuonna 1945 ensin SDNL:n alaisuudessa
Vesaisten Keskusliitto 1956→ ML/Kesk.
Varhaisnuorisoliitto Haukat ?–1982 TPSL (–1973)
STP (1973–1982)
SSN:n perustama, 6–15 -vuotiaille
Kansallinen Lastenliitto
Minijellonat (1992–2008)
Porvarillinen varhaisnuorisoliitto (PVL 1975–1992)
Kansallinen koululaisliitto – Minit (1972–1975)
1972→ Kok.
Uusi Voima 197?–? SMP
Tasavaltalaisten liitto 1974–? LKP

Ahvenanmaalaiset nuorisojärjestöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Toimintavuodet Sitoutuneisuus
Unga moderater (2011→)
Frisinnad Ungdom
Samlad Åländsk Ungdom
Borgerlig Ungdom
1971–? M
Rosenskotten
Ålands Socialdemokratiska Unga (ÅSU)
Soc.
Ungcentern 1977– C
Ungliberalerna ?→ Lib.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]