Luettelo pääsiäisnäytelmistä Suomessa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Pääsiäisnäytelmällä tarkoitetaan pääsiäisen aikaan esitettyä Kristuksen kärsimystarinaan liittyvää näytelmää, joka esitetään useimmiten vaelluksen muodossa (Ristin tie). Tässä artikkelissa on lueteltu Suomessa järjestettyjä ja järjestettäviä pääsiäisnäytelmiä.

Pääsiäisnäytelmien klassikko Suomessa on Tytti Jäppisen 1970-luvulla kirjoittama Passiodraama, joka oli tehty opiskelijajoukolle Temppeliaukion kirkkoa varten. Passiodraamaa esitettiin 17 vuotta. Sitä on esitetty kaikkialla Suomessa.[1]

Via Crucis – Ristin tie, Helsinki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Via Crucis

Via Crucis -esitys pohjautuu keskiaikaiseen kirkkoperinteeseen. Draama alkaa Kaisaniemen puistosta ja päättyy tuomiokirkon portaille.[2] [3]

Via Crucis -kärsimysnäytelmää esitetään Helsingin keskustassa vuosittain pitkänäperjantaina (kenraaliharjoitus kiirastorstaina). Ensimmäisen kerran se esitettiin 1996.

Passiodraaman taustaorganisaationa toimii Via Crucis Ristin Tien Tuki ry, jossa ovat edustettuina Helsingin tuomiokirkkoseurakunta, Helsingin ortodoksinen seurakunta, katolinen Pyhän Henrikin seurakunta ja vapaat kristilliset kirkkokunnat.[4]

Kärsimystie, Lahti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lahdessa on esitetty vuodesta 2000 alkaen professori Paavo Liskin käsikirjoittamaa ja ohjaamaa Kärsimystie -katunäytelmää. Neljänä ensimmäisenä vuotena Lahdessa Jeesuksena oli Reijo Kontio. Keskeisissä tehtävissä esiintyi ammattinäyttelijöitä - mm. Petri Johansson, Kari Kihlström, Juhani Kouki, Petri Liski, Seppo Maijala, Marja-Liisa Nisula sekä Lumikki Väinämö. Mukana oli useita kuoroja, torvisoittokunta, ammattitanssijoita. Koreografina on toiminut Mia Liski. Lavastus Toni Rask, puvustus Laura Salmi. Projektivastaavana on toiminut Raili Varpola. Esitys alkaa Kaupungintalolta (Jerusalemin temppeli), kiertää Vuorikatua Salinin puistoon (Viimeinen ehtoollinen ja Getsemane)jatkaen Mariankatua (hiilivalkea) Kauppatorille (Kaifaksen ja Pilatuksen palatsit sekä Juudaksen hirttäytyminen) ja taas Mariankadulle (Lasarus ja Simon Kyreneläinen) sekä päättyen Ristin kirkon portaille (Golgata). Esitykset ovat saavuttaneet vuosittain n. 20 000 katsojaa.

Vuonna 2012 esityksen ohjasi näyttelijä, teatteriohjaaja Petri Liski ja Jeesuksena oli näyttelijä Tapani Kalliomäki. Jeesuksen äitiä esitti näyttelijä Kaarina Turunen. Mukana oli n. 350 vapaaehtoista esiintyjää, kuusi kuoroa sekä torvisoittokunta. Esitystä seurasi 20 000 katsojaa ja sen tuotti Lahden Seurakuntayhtymä yhdessä Lahden Kaupungin kanssa.

Ristin tie, Pori[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Porissa on esitetty vuosina 2008 ja 2010 Paavo Liskin käsikirjoittamaa, evankeliumeihin perustuvaa Kärsimystietä nimellä Ristin tie ja sen on ohjannut Matti Mäntylä. Jeesuksen roolissa on nähty Matti Hakulinen, Pontius Pilatuksena Marko Honkanen, Kaifaksena Jarmo Salmi, Juudaksen roolissa Ari-Pekka Söderdahl sekä Jeesuksen äidin, Marian roolissa Kielo Tommila.

Pääsiäisnäytelmiä vuosittain[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääsiäisnäytelmiä Suomessa 2009[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Yhdestoista hetki on Kari Hakalan ja Tytti Issakaisen käsikirjoittamaan pääsiäisdraamaan. Näytelmää esitettiin 9.-12.4.2009 Olavinlinnan suurella linnanpihalla Savonlinnassa.
 • Turun tuomiokirkon portailla Dom-ryhmä esitti pääsiäisnäytelmän, kuten vuonna 2008.
 • Kotkassa Via Crisis Riemuvoitto pitkäperjantaina.
 • Muuramessa pääsiäisvaellus.
 • Hämeenlinnassa Barabbas kolmessa osassa kiirastorstaista pääsiäislauantaihin.[5]

Pääsiäisnäytelmiä Suomessa 2007[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Joensuu: Kulttuuriyhdistys Apollo ry [1] toteutti yhteistyössä Joensuun seurakuntien kanssa Ristintie-tapahtuman Joensuun keskustassa. Tapahtuma koostui Kirkkokadun varren osatapahtumista ja päätapahtumasta Joensuun kirkossa.
 • Kemi: Kemin seurakunnan draamaryhmä esitti kolmiosaisen pääsiäisnäytelmän Kemin lumilinnassa. Näytelmän ohjaajana toimi 2007 Janne Hanska.
 • Kotka: Näytelmä esitettiin pääsiäislauantaina keskustassa. Isopuisto on Getsemane, Kotkan kaupungintalo Pilatuksen palatsi ja Palotorninvuori Golgata.
 • Savonlinna: Pääsiäisnäytelmä I.N.R.I. Ristiuhri esitettiin Olavinlinnassa useita kertoja. Ohjaus Kari Hakala.
 • Kaarina: Kaarinan seurakunnassa on esitetty pääsiäisnäytelmiä yli viidentoista vuoden ajan, eri vuosina lapsille, nuorille ja aikuisille. Ylös Jerusalemiin -näytelmää esitetään Kaarinan kirkolla yleensä palmusunnuntaina ja pääsiäisviikon maanantaina ja tiistaina.
 • Turku: Pyhiinvaeltaja-näytelmä esitettiin Martinkirkossa pääsiäisviikolla kaksi kertaa.
 • Lappeenranta: Pääsiäisnäytelmä "Sinun edessä" esitettiin Lappeen kirkossa pääsiäisviikolla.
 • Lohja: Pääsiäisnäytelmä Ihmisen Poika on vaellusnäytelmä Lohjan Vivamossa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Vantaan Lauri 2002 (Arkistoitu – Internet Archive)
 2. Via Crucis keräsi väen Helsingin keskustaan, 23.4.2011 Yle
 3. Eira Serkkola: Getsemanesta Golgatalle. Kirkko ja kaupunki, 2015, nro 13, s. 12–13.
 4. Helsingin Via Cruciksen sivusto
 5. Kotimaa 23.4.2009