Luettelo Lentolaivue 28:n ilmavoitoista ja sotatoimitappioista

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Luettelo erittelee Suomen ilmavoimien Lentolaivue 28:n talvi- ja jatkosodassa saavuttamat ilmavoitot sekä sotatoimitappiot.

Laivueen ilmavoitot talvisodassa[1]
Päivämäärä Aika Paikka Ohjaaja Oma kone Alasammuttu kone
17. joulukuuta 1939 14.45 Korppoo Luutn Tuomo Hyrkki MS-301 DB-3
20. helmikuuta 1940 11.00 Rauma Luutn Reino Turkki MS-307 SB-2
20. helmikuuta 1940 11.00 Rauma Luutn Mikko Linkola MS-316 SB-2
20. helmikuuta 1940 14.25 Viron rannikko Luutn Veikko Karu MS-321 2 x SB-2
26. helmikuuta 1940 15.30 Nauvo Vänr Julius Röhr MS-308 SB-2
2. maaliskuuta 1940 13.25 Nauvo Vänr Pauli Massinen MS-318 DB-3
2. maaliskuuta 1940 13.45 Örö Kapt Eino Jutila MS-316 1/2 I-152
2. maaliskuuta 1940 13.45 Örö Vänr Paavo Reinikainen MS-317 1/2 I-152
2. maaliskuuta 1940 14.35 Kiikala Alik Urho Lehtovaara MS-326 SB-2
9. maaliskuuta 1940 12.20 Uusikirkko Vänr Jouko Myllymäki MS-330 I-16
9. maaliskuuta 1940 16.30 Viipurinlahti Luutn Mogens Fensboe MS-320 I-153
11. maaliskuuta 1940 15.15 Loviisa Luutn Mikko Linkola MS-302 DB-3
11. maaliskuuta 1940 15.15 Loviisa Vänr Martti Inehmo MS-304 DB-3
11. maaliskuuta 1940 15.15 Loviisa Vänr Aarre Linnamaa MS-306 DB-3


Laivueen ilmavoitot jatkosodassa[2]
Päivämäärä Aika Paikka Ohjaaja Oma kone Alasammuttu kone
25. kesäkuuta 1941 12.50–13.00 Sulkava Kers Antti Tani MS-311 SB-2
3. heinäkuuta 1941 10.00–12.15 Ilomantsi Kers Urho Lehtovaara MS-327 DB-3
9. heinäkuuta 1941 14.40–15.00 Räisälä Kers Urho Lehtovaara MS-327 MiG-3
9. heinäkuuta 1941 14.40–15.00 Räisälä-Lumivaara Kers Urho Lehtovaara MS-327 2 x SB-2
9. heinäkuuta 1941 14.40–15.10 Konnitsa-Laatokka Vänr Martti Inehmo MS-602 MiG-3
14. heinäkuuta 1941 20.00–20.20 Suojärvi Alik Toivo Tomminen MS-325 SB-2
17. heinäkuuta 1941 04.55–06.35 Elisenvaara Luutn Aarne Nissinen MS-313 MiG-3
17. heinäkuuta 1941 10.05–10.30 Loimolanjärvi Luutn Pauli Massinen MS-314 SB-2
17. heinäkuuta 1941 10.05–10.30 Kollaanjärvi Alik Urho Jääskeläinen MS-310 SB-2
23. heinäkuuta 1941 19.15–19.30 Nuosjärvi Kers Urho Lehtovaara MS-314 2 X SB-2
31. heinäkuuta 1941 13.30–13.40 Simpele Luutn Pauli Massinen MS-314 SB-2
12. elokuuta 1941 08.15–09.45 Vieljärvi Vänr Aarre Linnamaa MS-611 I-152
12. elokuuta 1941 08.15–09.45 Vieljärvi Vääp Jorma Norola MS-301 I-152
17. elokuuta 1941 18.15–18.25 Sortavala Ylik Urho Lehtovaara MS-327 I-16
17. elokuuta 1941 19.00–19.15 Lahdenpohja Luutn Reino Turkki MS-606 MBR-2
17. elokuuta 1941 19.00–19.45 Lahdenpohja Luutn Pauli Massinen MS-304 MBR-2
18. elokuuta 1941 08.15–08.30 Vahoijärvi Kers Ensio Terho MS-328 I-152
20. elokuuta 1941 06.20–06.30 Rantalahti Ylik Oskari Jussila MS-315 I-153
20. elokuuta 1941 06.20–06.30 Rantalahti Kers Toivo Tomminen MS-318 I-153
21. elokuuta 1941 15.20 Säämäjärvi Luutn Pauli Massinen MS-314 SB-2
21. elokuuta 1941 18.00–18.40 Suojärvi-Säämäjärvi Ylik Antti Tani MS-311 I-153
21. elokuuta 1941 18.20–18.30 Suojärvi-Säämäjärvi Luutn Jaako Puolakkainen MS-606 I-153
23. elokuuta 1941 13.50–14.30 Laatokka-Vitele Ylik Matti Leinonen MS-608 I-152
1. syyskuuta 1941 14.20–14.25 Vieljärvi Luutn Erkki Lupari MS-603 1/2 x I-153
1. syyskuuta 1941 14.20–14.30 Vieljärvi Ylik Yrjö Pulliainen MS-305 1/2 x I-153
2. syyskuuta 1941 13.45–15.20 Säämäjärvi Luutn Tuomo Hyrkki MS-607 I-16
2. syyskuuta 1941 13.45–15.20 Säämäjärvi Kers Pauli Lehtonen MS-328 I-16
2. syyskuuta 1941 13.40–15.20 Säämäjärvi Ylik Antti Tani MS 308 1/2 x I-16
2. syyskuuta 1941 13.40–14.45 Säämäjärvi Kers Toivo Tomminen MS-324 1/2 x I-16
3. syyskuuta 1941 11.50–12.40 Säntämä Alik Unto Silvonen MS-328 2 x I-153
6. syyskuuta 1941 16.15–16.20 Ostrov Kers Vesa Janhonen MS-321 I-153
6. syyskuuta 1941 16.15–16.20 Ostrov Kers Eero Lajunen MS-316 I-153
8. syyskuuta 1941 11.25–13.20 Bulajeva Vääp Uuno Karhumäki MS-305 MiG-3
9. syyskuuta 1941 10.00–10.10 Syväri Ylik Urho Lehtovaara MS-304 3 x MiG-3
9. syyskuuta 1941 10.00–10.10 Syväri Vänr Lasse Lehtonen MS-321 MiG-3
9. syyskuuta 1941 10.00–10.45 Syväri Vänr Martti Inehmo MS-613 2 x MiG-3
9. syyskuuta 1941 10.00–10.45 Syväri Vänr Martti Inehmo MS-613 I-153
12. syyskuuta 1941 07.10–08.20 Pyhäjärvi-Ääninen Vänr Paavo Myllylä MS-317 1/2 x SB-2
12. syyskuuta 1941 07.10–08.20 Pyhäjärvi-Ääninen Ylik Antti Tani MS-607 1/2 x SB-2
12. syyskuuta 1941 07.10–08.30 Pyhäjärvi-Ääninen Vänr Aarre Linnamaa MS-607 2 x SB-2
15. syyskuuta 1941 16.20–17.35 Ala-Prääsä Vänr Paavo Reinikainen MS-317 LaGG-3
26. syyskuuta 1941 13.40–15.50 Matrossa Luutn Jouko Myllymäki MS-603 SB-2
26. syyskuuta 1941 17.20–17.25 Kokkoila Ylik Vesa Janhonen MS-327 I-16
29. syyskuuta 1941 10.40–12.40 Vorobjeva Ylik Antti Tani MS-317 SB-2
3. lokakuuta 1941 08.25–08.30 Suojun asema Luutn Aarne Nissinen MS-603 I-152
7. lokakuuta 1941 10.15–10.20 Suopohja Kers Toivo Tomminen MS-305 I-16
9. lokakuuta 1941 11.15–11.25 Suopohja Ylik Erkki Alkio MS-304 I-16
9. lokakuuta 1941 11.15–11.25 Suopohja Kers Pekka Vassinen MS-329 MiG-3
9. lokakuuta 1941 11.15–11.25 Suopohja Kers Urho Jääskeläinen MS-310 MiG-3
9. lokakuuta 1941 11.15–11.35 Suopohja-Mäkräjärvi Vänr Martti Inehmo MS-327 3 x MiG-3
14. lokakuuta 1941 15.50–16.05 Viiksjärvi Vänr Eino Mesinen MS-305 I-152
14. lokakuuta 1941 15.50–16.05 Munjärven lahti Kers Pekka Vassinen MS-620 I-152
18. lokakuuta 1941 14.45–14.50 Äänisen Suurlahti Luutn Aarne Nissinen MS-620 MBR-2
19. lokakuuta 1941 13.10–13.20 Poventsa Luutn Aarne Nissinen MS-620 I-153
19. lokakuuta 1941 13.10–13.20 Poventsa Kers Toivo Tomminen MS-315 I-153 ja R-Z
7. marraskuuta 1941 08.30–08.35 Lintujärvi Luutn Jaako Puolakkainen MS-310 I-152
16. marraskuuta 1941 10.55–11.00 Lintujärvi Ylik Oskari Jussila MS-315 MiG-3
4. joulukuuta 1941 13.00–13.05 Maaselkä Kers Toivo Tomminen MS-329 Hurricane
4. joulukuuta 1941 13.00–14.45 Liistepohja Luutn Tuomo Hyrkki MS-618 I-153
4. joulukuuta 1941 13.00–15.00 Seesjärvi Vääp Jorma Norola MS-617 I-152
5. joulukuuta 1941 13.00–14.45 Romantsin asema Vänr Paavo Myllylä MS-317 Hurricane
5. helmikuuta 1942 09.45–09.50 Osta-Kuzra Vänr Aarre Linnamaa MS-621 2 x R-5
25. maaliskuuta 1942 08.25–09.00 Äänislinna Vääp Antti Tani MS-619 Pe-2
12. heinäkuuta 1942 11.15–11.20 Mätysova Ylik Oskari Jussila MS-317 LaGG-3
18. elokuuta 1942 07.40–09.00 Lintujärvi Ylik Matti Leinonen MS-619 Hurricane
12. tammikuuta 1943 12.34–14.45 Ala-Voljärvi Vääp Urho Lehtovaara MS-627 Hurricane
24. helmikuuta 1943 12.55–13.55 Kotsosero Vääp Antti Tani MS-619 Pe-2
5. maaliskuuta 1943 13.55–15.00 Liistepohja Vääp Urho Lehtovaara MS-641 Pe-2 ja I-16
16. maaliskuuta 1943 11.45–13.50 Ontan asema Ylik Vesa Janhonen MS-645 Tomahawk
16. maaliskuuta 1943 11.45–13.50 Jeljärvi Vänr Toimi Juvonen MS-628 Tomahawk
4. toukokuuta 1943 09.40–10.30 Voljärvi Kapt Reino Turkki MS-626 Il-2
4. toukokuuta 1943 09.40–10.30 Merimaaselkä Kapt Reino Turkki MS-626 Hurricane
4. toukokuuta 1943 09.40–10.30 Merimaaselkä Vänr Pentti Tarkkonen MS-606 Hurricane ja Il-2
8. toukokuuta 1943 19.17–19.24 Seesjärvi Maj Auvo Maunula MS-615 I-16
8. toukokuuta 1943 19.17–19.24 Seesjärvi Kers Mauno Bäckman MS-627 2 x I-16
4. kesäkuuta 1943 01.45–02.00 Seesjärvi Luutn Juhani Ruuskanen MS-657 2 x SB-2
8. kesäkuuta 1943 11.50–13.05 Someri Kapt Tuomo Hyrkki MS-657 I-16
3. syyskuuta 1943 16.15–17.45 Vodlajärvi Ylik Oskari Jussila MS-653 MBR-2
7. maaliskuuta 1944 10.20–11.30 Maaselkä Vääp Vesa Janhonen MS-626 Tomahawk
7. maaliskuuta 1944 11.05–11.20 Maaselkä Maj Auvo Maunula MS-653 Tomahawk
7. maaliskuuta 1944 11.05–11.20 Maaselkä Vänr Toimi Juvonen MS-604 Tomahawk
25. toukokuuta 1944 13.30–13.45 Vytegra Vänr Kalle Kyllönen MS-637 Airacobra
6. kesäkuuta 1944 05.45–05.55 Sekehe Luutn Jouko Timonen MS-657 Tomahawk
25. kesäkuuta 1944 12.50–13.35 Äänislinna Kers Lars Hattinen MS-308 Boston
26. kesäkuuta 1944 19.30–20.20 Aitalampi Kers Lars Hattinen MS-639 Jak-9
12. heinäkuuta 1944 18.30–19.55 Kitelä Kers Lars Hattinen MS-305 La-5
16. heinäkuuta 1944 18.00–19.05 Urusjärvi Ylik Lars Hattinen MSv-631 La-5
26. heinäkuuta 1944 11.05–12.00 Tulomajärvi Kers Eero Pärnänen MT-237 Il-2
26. heinäkuuta 1944 11.05–12.00 Loimolanjärvi Vääp Erkki Alkio MT-208 Airacobra
26. heinäkuuta 1944 19.40–21.10 Suistamo Vänr Olli Wallenius MS-605 U-2
27. heinäkuuta 1944 13.00–13.20 Loimola Luutn Leo Laakso MT-232 Il-2
27. heinäkuuta 1944 13.00–13.20 Loimola Kers Pentti Piispa MT-208 Airacobra
29. heinäkuuta 1944 12.00–13.05 Tolvajärvi Ylik Eero Lajunen MT-231 Airacobra ja Il-2
29. heinäkuuta 1944 17.55–19.00 Tolvajärvi Luutn Jouko Timonen MT-232 Airacobra
29. heinäkuuta 1944 17.55–19.00 Tolvajärvi Luutn Antti Heimo MT-208 2 x Airacobra
30. heinäkuuta 1944 09.05–10.15 Tolvajärvi Ylik Lars Hattinen MSv-617 2 x Airacobra
30. heinäkuuta 1944 09.25–10.15 Loimolanjärvi Kapt Veikko Ala-Panula MT-202 La-5
30. heinäkuuta 1944 09.25–10.15 Loimolanjärvi Vänr Veijo Levanto MT-231 La-5
1. elokuuta 1944 03.30–04.40 Kaartojoki Luutn Jaakko Kalliomäki MT-202 La-5
6. elokuuta 1944 15.50–16.10 Vegarusjärvi Kers Onni Pitkänen MT-232 LaGG-3
9. elokuuta 1944 15.15–16.25 Vellivaara Kapt Veikko Ala-Panula MT-232 Il-2
9. elokuuta 1944 15.15–16.25 Vellivaara Kers Kaarlo Valpas MT-231 Il-2


Laivueen sotatoimitappiot talvi- ja jatkosodassa[3]
Päivämäärä Aika Paikka Kone Tappion syy Henkilötappiot
9. maaliskuuta 1940 17.00 Vilalahti MS-322 Ilmatorjunta ampui alas Luutn Erkki Lupari haavoittui
14. heinäkuuta 1941 21.15 Sääminki MS-610 Ilmatorjunta ampui alas Kers Yrjö Pulliainen haavoittui
3. elokuuta 1941 15.05 Sortavala MS-309 Ilmatorjunta ampui alas Kers Pauli Lehtonen haavoittui
10. elokuuta 1941 17.30 Korpijärvi MS-601 Katosi sotalennolla Vänr Reino Ilmonen kaatui
18. elokuuta 1941 08.20 Kirvu MS-612 Vihollishävittäjä ampui alas Luutn Jouko Myllymäki pelastui laskuvarjolla
11. syyskuuta 1941 11.00 Vahoijärvi MS-312 Ilmatorjunta ampui alas Ylik Yrjö Pulliainen pelastui laskuvarjolla
4. marraskuuta 1941 09.10 Karhumäki MS-301 Ilmatorjunta ampui alas Vänr Paavo Myllylä pelastui laskuvarjolla
7. marraskuuta 1941 11.25 Uikujärvi MS-608 Vihollishävittäjä ampui alas Kapt Jorma Varis kaatui
4. joulukuuta 1941 13.00 Maaselkä MS-329 Vihollishävittäjä törmäsi Kers Toivo Tomminen kaatui
26. joulukuuta 1941 13.00 Liistepohjan suunta MS-618 Katosi sotalennolla Vänr Martti Inehmo kaatui
16. maaliskuuta 1942 13.05 Vorony MS-614 Ilmatorjunta ampui alas Luutn Jaako Puolakkainen pelastui
24. huhtikuuta 1942 15.15 Osta MS-621 Vihollishävittäjä ampui alas Vänr Aarre Linnamaa kaatui
18. elokuuta 1942 12.30 Seesjärvi MS-324 Vihollishävittäjä ampui alas Kers Martti Vihinen pelastui laskuvarjolla
1. syyskuuta 1942 08.30 Hirvas MS-620 Vihollishävittäjä ampui alas Kers Erkki Merikoski kaatui
8. toukokuuta 1944 10.30 Vytegra MS-643 Vihollishävittäjä ampui alas Vänr Keijo Kuusela sotavangiksi
8. toukokuuta 1944 10.35 Vytegra MS-638 Vihollishävittäjä ampui alas Vänr Rauni Juselius kaatui
25. toukokuuta 1944 13.30 Vytegra MS-317 Vihollishävittäjä ampui alas Vänr Birger Eriksson sotavangiksi
27. kesäkuuta 1944 19.00 Uunitsajärvi MS-606 Vihollishävittäjä ampui alas Vänr Pentti Laitinen kaatui
28. kesäkuuta 1944 14.00 Miinavaara MS-308 Oma ilmatorjunta ampui alas Luutn Yrjö Pulliainen kaatui
3.heinäkuuta 1944 ? Nuijamaa-Viipuri MS-627 Vihollishäivittäjä ampui alas Kapteeni U.Miettinen sotavangiksi
3.heinäkuuta 1944 ? Nuijamaa-Viipuri MS-645 Vihollishävittäjä ampui alas Luutnantti Lauri Pärssinen katosi, julistettu kuolleeksi
4. heinäkuuta 1944 01.20 Säämäjärvi MS-314 Ilmatorjunta ampui alas Kok Matti Jaakkola kaatui
20. heinäkuuta 1944 15.40 Tolvajärvi MS-637 Vihollishävittäjä ampui alas Ylik Jalo Laakso kaatui
22. heinäkuuta 1944 16.35 Ilomantsi MS-323 Ilmatorjunta ampui alas Vänr Veikko Huuskonen kaatui
23. heinäkuuta 1944 10.45 Kollaanjärvi MS-305 Ilmatorjunta ampui alas Kers Martti Vihinen kaatui
30. heinäkuuta 1944 10.20 Tolvajärvi MSv-617 Viholliskone ampui alas Ylik Lars Hattinen haavoittui
1. elokuuta 1944 18.20 Värtsilä MS-635 Tuhoutui ilmahyökkäyksessä kentälle
5. elokuuta 1944 06.15 Kuutamolahti MS-644 Vihollishävittäjä ampui alas Vänr Osmo Jaakkola kaatui

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Keskinen, Kalevi; Stenman, Kari: Suomen ilmavoimien historia 17 – Lentorykmentti 2. Espoo: Kari Stenman, 2001. ISBN 951-98751-0-7.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Keskinen; Stenman 2001 s. 125
  2. Keskinen; Stenman 2001 ss. 126–131
  3. Keskinen; Stenman 2001 ss. 132–133