Säämäjärvi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo paikkakunnasta Karjalan nykyisessä Prääsän piirissä. Säämäjärvi -niminen järvi sijaitsee myös Prääsän piirissä.
Säämäjärven rantaa 2009.
Säämäjärven kylänraittia 2009.

Säämäjärvi (liv. Siämäjärvi[1] eteläkarj. Siämärvi[2], ven. Сямозеро, Sjamozero) on kylä sekä historiallinen Aunuksen Karjalan kunta ja Neuvosto-Karjalan hallintopiiri nykyisen Prääsän piirin alueella Karjalan tasavallassa Venäjällä.

Säämäjärven kylä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Säämäjärven kylä kuuluu nykyään Jessoilan kuntaan. Se sijaitsee Säämäjärven kaakkoisrannalla Petroskoista Suojärvelle vievän maantien varressa. Säämäjärven kylän eteläpuolella Suojärven-Petroskoin radalla on samanniminen rautatieasema. Kylässä asui vuoden 2012 lopussa 69 ihmistä.[3]

Säämäjärven historiallinen kunta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Venäjän keisarikunnan Säämäjärven kunta kuului Aunuksen kuvernementin Petroskoin kihlakuntaan. Se käsitti Säämäjärven, Vahatjärven ja Sotjärven ympäristöt. Sen naapureina olivat pohjoisessa Munjärven kunta, idässä Suojun ja Pyhäjärven kunnat, etelässä Vieljärven kunta sekä lännessä Suomen puolella Suojärven kunta. Vuonna 1917 Säämäjärven kuntaan kuului 79 kylää ja niissä oli noin 7 700 asukasta, joista lähes kaikki olivat karjalaisia. Suurimpia Säämäjärven kyliä olivat Jessoila, Säämäjärvi, Veskelys, Alasalmi, Kurmoila, Lahti, Yläne, Tšalkki, Prokkoila ja Salmenniska. Säämäjärven kunta lakkautettiin Neuvostoliitossa 1920-luvulla ja liitettiin Säämäjärven piiriin.

Säämäjärven veneturma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

14 lasta hukkui veneilyonnettomuudessa Säämäjärvellä Venäjän Karjalassa kesäkuussa 2016.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]