Kiimasjärvi (Karjala)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kiimasjärvi (karjalaksi Kiimazd´ärvi, ven. Кимасозеро, Kimasozero) on Karjalan tasavallan itäosassa Mujejärven piirin Lietmajärven kunnassa sijaitseva kylä. Venäjän keisarikunnan aikaan Kiimasjärvi oli Aunuksen kuvernementtiin kuulunut kunta ja sen keskuskylä.

Kiimasjärven kylä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kiimasjärven kylä sijaitsee samannimisen järven etelärannalla. Järven pohjoispuolitse kulkee Lietmajärven-Kostamuksen rata.

Kiimasjärvi tunnetaan heimosotien aikana tammikuussa 1922 käydystä taistelusta, jolloin Toivo Antikaisen johtamat joukot valtasivat kylässä olleen suomalaisten tukikohdan.

Kiimasjärven historiallinen kunta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Venäjän keisarikunnan Kiimasjärven kunta sijaitsi Aunuksen Karjalan luoteisosassa Poventsan kihlakunnassa. Kunnan alue käsitti suunnilleen Nuokkijärven ja Suomen rajan välisen alueen. Muita kunnan alueella olevia järviä olivat Kiimasjärvi, Kiitesjärvi ja Luvajärvi. Kiimasjärven naapurikuntia olivat pohjoisessa Kontokki ja Jyskyjärvi, idässä Rukajärvi, etelässä Repola ja lännessä Suomen puolella Kuhmoniemi (nykyinen Kuhmo). Kiimasjärven kunta oli muodostettu erottamalla Rukajärven kunnan länsiosasta. Kiimasjärven kyliä olivat muun muassa Miinoa, Kiimasjärvi, Luvajärvi ja Nokeus.

Kiimasjärven kunta lakkautettiin Neuvostoliitossa 1920-luvulla ja liitettiin Rukajärven piiriin. Jatkosodan aikana Kiimasjärven alue oli Suomen miehittämä 1941–1944.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Venäjään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.